fbpx
logo
Szukaj
open close

Jarzynówka (zupa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3977d268-9b6b-414d-90fb-dc9b4080def3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jarzynówka (zupa)

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
  • Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
  • Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • W tym czasie odcinamy końcówki fasolki i kroimy na 3-4 części
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Do garnka dodajemy fasolkę, kalafiora oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Następnie dodajemy podsmażoną cebulę oraz ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do garnka
  • Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy odrobinę bulionu i mieszamy, a następnie mieszankę powoli wlewamy do garnka z zupą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Kalafior (440 g)
  • Ziemniak (375 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (180 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Ciecierzyca z puszki (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Koper (świeży) (9 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z kurczakiem

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Zupa rybna z jarzynami

Marchew obieramy i kroimy w plastry Jarmuż pozbawiamy zdrewniałych części i grubo siekamy Cebulę obieramy i kroimy w krążki Szczypiorek drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….

WIĘCEJ >

Tarta kokosowa z musem śliwkowym

Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…

WIĘCEJ >

Zupa gulaszowa z dynią

Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…

WIĘCEJ >