Jarzynówka (zupa)
Jarzynówka (zupa)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
- Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
- Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- W tym czasie odcinamy końcówki fasolki i kroimy na 3-4 części
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Do garnka dodajemy fasolkę, kalafiora oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Następnie dodajemy podsmażoną cebulę oraz ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Zieleninę siekamy i dodajemy do garnka
- Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy odrobinę bulionu i mieszamy, a następnie mieszankę powoli wlewamy do garnka z zupą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Kalafior (440 g)
- Ziemniak (375 g)
- Cebula (210 g)
- Marchew (180 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (180 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Ciecierzyca z puszki (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Koper (świeży) (9 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Letnia zupa warzywna z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…
WIĘCEJ >Chrzanowa zupa krem
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…
WIĘCEJ >Zupa jarzynowa z topinamburem
Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę Dodajemy oczyszczony topinambur Zalewamy rosołem i gotujemy do miękkości ok. 20 – 25 min
WIĘCEJ >Zupa kasztanowa
Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w garnku tłuszcz Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty Dorzucamy kasztany Dolewamy rosół Gotujemy 10 minut Miksujemy…
WIĘCEJ >