fbpx
logo
Szukaj
open close

Jarzynówka (zupa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3977d268-9b6b-414d-90fb-dc9b4080def3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Jarzynówka (zupa)

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
  • Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
  • Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • W tym czasie odcinamy końcówki fasolki i kroimy na 3-4 części
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Do garnka dodajemy fasolkę, kalafiora oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Następnie dodajemy podsmażoną cebulę oraz ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do garnka
  • Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy odrobinę bulionu i mieszamy, a następnie mieszankę powoli wlewamy do garnka z zupą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Kalafior (440 g)
  • Ziemniak (375 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (180 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Ciecierzyca z puszki (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Koper (świeży) (9 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Letnia zupa warzywna z groszkiem

Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu (…)

WIĘCEJ >

Chrzanowa zupa krem

Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy (…)

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa z topinamburem

Włoszczyznę obieramy i kroimy w paski lub ścieramy na tarce o grubych oczkach W garnku rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy włoszczyznę (…)

WIĘCEJ >

Zupa kasztanowa

Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody Por kroimy w półksiężyce Rozgrzewamy w (…)

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – rybna

Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę (…)

WIĘCEJ >