fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarzynówka (zupa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3977d268-9b6b-414d-90fb-dc9b4080def3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jarzynówka (zupa)

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
  • Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
  • Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • W tym czasie odcinamy końcówki fasolki i kroimy na 3-4 części
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Do garnka dodajemy fasolkę, kalafiora oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Następnie dodajemy podsmażoną cebulę oraz ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do garnka
  • Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy odrobinę bulionu i mieszamy, a następnie mieszankę powoli wlewamy do garnka z zupą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Kalafior (440 g)
  • Ziemniak (375 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (180 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Ciecierzyca z puszki (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Koper (świeży) (9 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sajgonki ze świeżymi warzywami

Marchew oraz ogórka obieramy i kroimy w słupki Mango oraz awokado obieramy i kroimy w cienkie plasterki Awokado skrapiamy sokiem z cytryny i posypujemy sezamem Sałatę rwiemy na części Przygotowujemy miskę z gorącą wodą Papier…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa z ziemniakami

Grzyby wrzucamy do garnka, zalewamy wrzącą wodą i odstawiamy na ok. 8 godz. (a najlepiej na całą noc) Po tym czasie wstawiamy garnek na kuchenkę i gotujemy przez ok. 1 godz. Dolewamy bulion i całość…

WIĘCEJ >

Krem z pieczonej papryki i pomidora

Piekarnik nagrzewamy do temp. 200 st. C Pomidora kroimy w ćwiartki (wycinamy głąb), a paprykę w kostkę (nasiona wyrzucamy) Do rozgrzanego piekarnika wkładamy warzywa ułożone w naczyniu żaroodpornym i pieczemy przez 20 minut Po tym…

WIĘCEJ >

Jajo z awokado i szpinakiem

Jaja gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 4 minuty (na pół miękko) Awokado obieramy i kroimy w paski Na talerzu układamy szpinak, a obok kładziemy awokado i całość polewamy tłuszczem oraz posypujemy przyprawami Jaja odcedzamy,…

WIĘCEJ >