Jarzynówka (zupa)
Jarzynówka (zupa)
Przygotowanie
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
- Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka
- Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
- Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- W tym czasie odcinamy końcówki fasolki i kroimy na 3-4 części
- Kalafior dzielimy na różyczki
- Do garnka dodajemy fasolkę, kalafiora oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
- Następnie dodajemy podsmażoną cebulę oraz ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Zieleninę siekamy i dodajemy do garnka
- Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy odrobinę bulionu i mieszamy, a następnie mieszankę powoli wlewamy do garnka z zupą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Kalafior (440 g)
- Ziemniak (375 g)
- Cebula (210 g)
- Marchew (180 g)
- Fasola szparagowa zielona (świeża) (180 g)
- Śmietana 18% (150 g)
- Ciecierzyca z puszki (100 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Koper (świeży) (9 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
- Kurkuma w proszku (0.5 g)
- Kmin rzymski (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z kurczakiem
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Zupa rybna z jarzynami
Marchew obieramy i kroimy w plastry Jarmuż pozbawiamy zdrewniałych części i grubo siekamy Cebulę obieramy i kroimy w krążki Szczypiorek drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz (olej i masło) Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok….
WIĘCEJ >Tarta kokosowa z musem śliwkowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >