fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarzynówka (zupa)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3977d268-9b6b-414d-90fb-dc9b4080def3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jarzynówka (zupa)

Przygotowanie

  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu)
  • Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka
  • Ziemniaki obieramy, kroimy w kostkę i przenosimy do garnka
  • Do garnka wlewamy bulion i doprowadzamy do wrzenia, a następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • W tym czasie odcinamy końcówki fasolki i kroimy na 3-4 części
  • Kalafior dzielimy na różyczki
  • Do garnka dodajemy fasolkę, kalafiora oraz przyprawy i gotujemy pod przykryciem przez ok. 5 minut
  • Następnie dodajemy podsmażoną cebulę oraz ciecierzycę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Zieleninę siekamy i dodajemy do garnka
  • Śmietanę przelewamy do szklanki, dodajemy odrobinę bulionu i mieszamy, a następnie mieszankę powoli wlewamy do garnka z zupą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych zup.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 10
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Kalafior (440 g)
  • Ziemniak (375 g)
  • Cebula (210 g)
  • Marchew (180 g)
  • Fasola szparagowa zielona (świeża) (180 g)
  • Śmietana 18% (150 g)
  • Ciecierzyca z puszki (100 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Koper (świeży) (9 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (0.5 g)
  • Kurkuma w proszku (0.5 g)
  • Kmin rzymski (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kefir jogurtowy

Mleko wlewamy do garnuszka Mleko podgrzać żeby miało temp. około 40 stopni, czyli delikatnie cieplejsze niż nasza dłoń Dodajemy miód i dokładnie mieszamy Dodajemy kryształki kefiru Przykrywamy garnek pokrywką i odkładamy gdzieś w kuchni żeby…

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Mus truskawkowo-bananowy z chia

Z truskawek usuwamy szypułki Banana obieramy i kroimy na kawałki Owoce wrzucamy do blendera i blendujemy do momentu uzyskania jednolitego musu Mus przelewamy do miski i posypujemy nasionami chia

WIĘCEJ >

Kurczak, ryż, pomidory

Grillowana pierś z kurczaka Do miski wsypujemy przyprawy, dodajemy miód, tłuszcz, ocet, sos sojowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i całość dokładnie mieszamy Mięso nacieramy przygotowaną marynatą i wkładamy do lodówki na ok. 2 godz….

WIĘCEJ >