fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kasztanowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-4-6

Zupa kasztanowa

Przygotowanie

  • Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty
  • Dorzucamy kasztany
  • Dolewamy rosół
  • Gotujemy 10 minut
  • Miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu. Natomiast masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub smalcem gęsim.

Porcja zupy to około 250–300 ml.

Uwagi

Kasztany możesz również kupić w łupinach. Czasami bywają w popularnych marketach, jednak ich obieranie bywa bardzo trudne i czasochłonne.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 200 g obranych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki)
  • ½ pora (70 g)
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżeczka smalcu, masła klarowanego lub łoju wołowego (ok. 7g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Żeberka z wolnowaru

Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…

WIĘCEJ >

Sałatka ziemniaczano – śledziowa

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min Sprawdzamy czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie, które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Zielone smoothie mocy

Pomarańcze obieramy na cząstki i usuwamy pestki. Wraz z bananami i szpinakiem blendujemy wszystko na gładki koktajl.

WIĘCEJ >