fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Zupa kasztanowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz7-4-6

Zupa kasztanowa

Przygotowanie

  • Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
  • Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty
  • Dorzucamy kasztany
  • Dolewamy rosół
  • Gotujemy 10 minut
  • Miksujemy blenderem
  • Doprawiamy solą i pieprzem

Rady dietetyka

Na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu. Natomiast masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub smalcem gęsim.

Porcja zupy to około 250–300 ml.

Uwagi

Kasztany możesz również kupić w łupinach. Czasami bywają w popularnych marketach, jednak ich obieranie bywa bardzo trudne i czasochłonne.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 200 g obranych kasztanów jadalnych (ze słoika lub puszki)
  • ½ pora (70 g)
  • 500 ml bulionu mięsnego
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 1 łyżeczka smalcu, masła klarowanego lub łoju wołowego (ok. 7g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Fritatta szparagowa

Szparagi obieramy i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie 5 min (jeśli używamy ze słoika, to od razu kroimy) Wyjmujemy i kroimy w 2-3 cm kawałki Pomidorki przekrawamy na połówki Por przekrawamy na pół, płuczemy pod…

WIĘCEJ >

Cukinia zapiekana z boczkiem

Cukinię kroimy w poprzek na „łódeczki” i wykrajamy środek. Łódeczki z cukinii solimy i wkładamy do piekarnika nagrzanego na 200 st. C. Gdy łódeczki są w piekarniku, miąższ z cukinii kroimy w kostkę i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Arbuz

Arbuza kroimy w kostkę, usuwamy pestki

WIĘCEJ >

Zupa kalafiorowo – brokułowa

Rosół rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…

WIĘCEJ >