Zupa kasztanowa
Zupa kasztanowa
Przygotowanie
- Por kroimy wzdłuż i myjemy pod bieżącą woda z piasku i otrząsamy z wody
- Por kroimy w półksiężyce
- Rozgrzewamy w garnku tłuszcz
- Wrzucamy por, zasmażamy 3 minuty
- Dorzucamy kasztany
- Dolewamy rosół
- Gotujemy 10 minut
- Miksujemy blenderem
- Doprawiamy solą i pieprzem
Rady dietetyka
Na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Natomiast masło możesz zastąpić olejem kokosowym lub smalcem.
Uwagi
Kasztany możesz kupić w łupinach lub bez, natomiast ich obieranie bywa bardzo czasochłonne.
Autor
Lista składników
- Bulion mięsny (500 ml)
- Kasztan jadalny (180 g)
- Por (70 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z dodatkiem koziego sera
Jajka wybijamy do miski, przyprawiamy solą i pieprzem Rozgrzewamy patelnię z masłem, po czym wlewamy masę jajeczną Czekamy do momentu, aż spód się zetnie Na wierzchu omleta układamy pozostałe składniki, przykrywamy pokrywką i dusimy do…
WIĘCEJ >Krupnik gryczany
Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w paski lub kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy warzywa Zasmażamy 5 min Wlewamy rosół i zaczynamy…
WIĘCEJ >Schab z gotowaną marchewką
Marchewkę kroimy w słupki, przekładamy do garnka i gotujemy Mięso rozbijamy tłuczkiem do mięsa i dusimy na patelni z odrobiną wody i masłem Doprawiamy solą i pieprzem Po około 15 minutach jest gotowy Duszony schab…
WIĘCEJ >