fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gęsta zupa z szynką i grochem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c529ea410-7170-4e7e-90bf-88928d46318a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gęsta zupa z szynką i grochem

Przygotowanie

  • Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz.
  • Po tym czasie groch odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Seler kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, marchew oraz seler i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy groch, przyprawy (liść laurowy), zieleninę i szynkę (surową), dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz. (w tym czasie zbieramy z powierzchni szumowiny)
  • Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso, czekamy do ostygnięcia, a następnie kroimy mięso na kawałki i wrzucamy do zupy
  • Szynkę (wędzoną) kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (600 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Groch żółty (świeży) (200 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet po włosku

Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę jajeczną i smażymy pod przykryciem przez ok. 5 minut (do momentu ścięcia się jaj) Pomidora kroimy w cząstki Ser…

WIĘCEJ >

Golonka z wolnowaru

Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler kroimy jak frytki lub w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Golonki wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy warzywa Dodajemy liście i ziele Wlewamy pół szklanki zimnej wody…

WIĘCEJ >

Surówka z pekińskiej

Kapustę siekamy i wrzucamy do jakiejś miski Ogórka, pomidora, rzodkiewki kroimy i dodajemy do miski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy majonez i mieszamy

WIĘCEJ >

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…

WIĘCEJ >