fbpx
logo
Szukaj
open close

Gęsta zupa z szynką i grochem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c529ea410-7170-4e7e-90bf-88928d46318a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gęsta zupa z szynką i grochem

Przygotowanie

  • Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz.
  • Po tym czasie groch odcedzamy
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki
  • Seler kroimy na kawałki
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, marchew oraz seler i podsmażamy przez ok. 10 minut
  • Dodajemy groch, przyprawy (liść laurowy), zieleninę i szynkę (surową), dolewamy wodę i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz. (w tym czasie zbieramy z powierzchni szumowiny)
  • Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso, czekamy do ostygnięcia, a następnie kroimy mięso na kawałki i wrzucamy do zupy
  • Szynkę (wędzoną) kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy i gotujemy przez ok. 30 minut
  • Po tym czasie dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (2000 ml)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (600 g)
  • Szynka wieprzowa wędzona (500 g)
  • Cebula (210 g)
  • Groch żółty (świeży) (200 g)
  • Marchew (90 g)
  • Seler naciowy (90 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Tymianek (świeży) (6 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Liść laurowy (1 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kanapki z pasztetem i awokado

Awokado obieramy i kroimy w paski Kromki chleba smarujemy pasztetem, na wierzch układamy plastry awokado i całość posypujemy nasionami

WIĘCEJ >

Frittata warzywna z pomidorami i mozzarellą

Rozgrzewamy piekarnik do 20 st. C Ubijamy jajka z dwoma łyżkami wody i odstawiamy Pomidory i szczypior myjemy Ser, szczypior, oliwki, pomidora kroimy i układamy w naczyniu żaroodpornym Wylewamy na warzywa z serem ubite jajka…

WIĘCEJ >

Karmazyn w sosie granatowo – maślanym z ryżem i sałatką

Rozgrzewamy piekarnik do 180 stopni Karmazyna solimy, pieprzymy i układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym Dodajemy łyżkę masła i wkładamy do piekarnika na 20 minut W tym czasie ugotować ryż w wrzącej, osolonej wodzie do…

WIĘCEJ >

Dorsz w sosie kawowym z sałatką i ryżem

Gotujemy ryż we wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Do małego garnka/rondelka Wlewamy mleko kokosowe Dodajemy kawę Lekko solimy i pieprzymy Wkładamy dorsza Przykrywamy pokrywką Gotujemy 5 minut Podnosimy pokrywkę i obracamy…

WIĘCEJ >