Gęsta zupa z szynką i grochem
Gęsta zupa z szynką i grochem
Przygotowanie
- Groch wsypujemy do miski, zalewamy zimną wodą i moczymy przez ok. 6 godz.
- Po tym czasie groch odcedzamy
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew obieramy i kroimy w cienkie plasterki
- Seler kroimy na kawałki
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę, marchew oraz seler i podsmażamy przez ok. 10 minut
- Dodajemy groch, przyprawy (liść laurowy), zieleninę i szynkę (surową), dolewamy wodę i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 1 godz. (w tym czasie zbieramy z powierzchni szumowiny)
- Po tym czasie wyciągamy z zupy mięso, czekamy do ostygnięcia, a następnie kroimy mięso na kawałki i wrzucamy do zupy
- Szynkę (wędzoną) kroimy w kostkę, wrzucamy do zupy i gotujemy przez ok. 30 minut
- Po tym czasie dodajemy przyprawy (pieprz) i mieszamy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zupy.
Autor
Lista składników
- Woda (2000 ml)
- Wieprzowina szynka (surowa) (600 g)
- Szynka wieprzowa wędzona (500 g)
- Cebula (210 g)
- Groch żółty (świeży) (200 g)
- Marchew (90 g)
- Seler naciowy (90 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Tymianek (świeży) (6 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Liść laurowy (1 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Kremowa zupa dyniowo-ziemniaczana
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Ziemniaki z dynią obieramy i kroimy na kawałki (z dyni usuwamy pestki i włókna) W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem oraz przyprawy (liście laurowe) i smażymy…
WIĘCEJ >Kremowa zupa jarzynowa
Kalafior z brokułem dzielimy na różyczki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 10-12 minut (do miękkości) Zieleninę siekamy Kalafior z brokułem przenosimy do blendera, dodajemy zieleninę oraz mleko i całość blendujemy na jednolitą…
WIĘCEJ >Letnia zupa warzywna z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…
WIĘCEJ >Jarzynówka (zupa)
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 10-12 minut (na małym ogniu) Marchewki obieramy, kroimy w pół plastry i przenosimy do garnka Ziemniaki obieramy, kroimy w…
WIĘCEJ >