Aromatyczna zupa ziemniaczana
Aromatyczna zupa ziemniaczana
Przygotowanie
- Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
- Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
- W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
- Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
- Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i chili) i dokładnie mieszamy
- Dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości ziemniaków)
- Wyłączamy kuchenkę i czekamy ok. 5-10 minut, aby zupa przestygła
- Następnie blendujemy zupę na jednolity krem
- Zblendowaną zupę przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy przyprawy (pieprz) i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut
- Następnie nalewamy zupę na talerze i dekorujemy śmietaną
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1250 ml)
- Por (500 g)
- Ziemniak (350 g)
- Śmietana 18% (50 g)
- Masło (15 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Curry w proszku (3 g)
- Pieprz czarny (1.5 g)
- Chili w proszku (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wiosenna zupa minestrone
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Cukinię kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 4 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz…
WIĘCEJ >Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę Dodajemy soczewicę…
WIĘCEJ >Letnia zupa warzywna z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…
WIĘCEJ >Chrzanowa zupa krem
Warzywa korzeniowe myjemy, obieramy i kroimy w drobną kostkę Pokrojony świeży chrzan płuczemy w ciepłej wodzie, zmieniając ją trzy razy Pora kroimy w plastry, czosnek obieramy Wszystkie warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy ciepłym bulionem…
WIĘCEJ >