fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Aromatyczna zupa ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6f5a493-58ab-437c-a87d-41cbeb61bc18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i chili) i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Wyłączamy kuchenkę i czekamy ok. 5-10 minut, aby zupa przestygła
  • Następnie blendujemy zupę na jednolity krem
  • Zblendowaną zupę przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy przyprawy (pieprz) i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut
  • Następnie nalewamy zupę na talerze i dekorujemy śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1250 ml)
  • Por (500 g)
  • Ziemniak (350 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kotlety jagnięce z sosem cebulowym

Cebulę obieramy i kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło) Wrzucamy cebulę z zieleniną i smażymy przez ok. 8-10 minut Wlewamy wino i bulion, dodajemy musztardę i gotujemy przez ok. 5 minut, co…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i miodem

Płatki gryczane gotujemy do miękkości w wodzie Wlewamy mleko Polewamy łyżką miodu Można posypać cynamonem

WIĘCEJ >

Stek z grilla Rib Eye i gotowane brokuły

Mięso wyciągamy z lodówki i odkładamy na ok. 30 minut, tak aby osiągnęło temp. pokojową Rozgrzewamy grill (temp. powinna osiągnąć 300 st. C) Mięso smarujemy tłuszczem, posypujemy przyprawami i kładziemy na grill Mięso grillujemy przez…

WIĘCEJ >

Domowy sok „kubuś”

Marchewki myjemy i obieramy ze skórki, jabłka natomiast jedynie dokładnie myjemy i kroimy na kawałki, które zmieszczą się w naszej wyciskarce/sokowirówce. Pomarańcze obieramy i dzielimy na cząstki Wyciskamy sok z marchewek, jabłek i pomarańczy. Całość soku…

WIĘCEJ >