fbpx
logo
Szukaj
open close

Aromatyczna zupa ziemniaczana

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb6f5a493-58ab-437c-a87d-41cbeb61bc18
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Aromatyczna zupa ziemniaczana

Przygotowanie

  • Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część)
  • W rondlu rozgrzewamy tłuszcz (oliwę i masło)
  • Wrzucamy por i podsmażamy przez ok. 4-5 minut
  • Dodajemy ziemniaki oraz przyprawy (curry i chili) i dokładnie mieszamy
  • Dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy pod przykryciem przez ok. 20 minut (do miękkości ziemniaków)
  • Wyłączamy kuchenkę i czekamy ok. 5-10 minut, aby zupa przestygła
  • Następnie blendujemy zupę na jednolity krem
  • Zblendowaną zupę przelewamy z powrotem do rondla, dodajemy przyprawy (pieprz) i podgrzewamy przez ok. 3-5 minut
  • Następnie nalewamy zupę na talerze i dekorujemy śmietaną

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1250 ml)
  • Por (500 g)
  • Ziemniak (350 g)
  • Śmietana 18% (50 g)
  • Masło (15 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Curry w proszku (3 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Chili w proszku (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosta gryczanka z malinami

Kaszę gotujemy wg instrukcji na opakowaniu W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy kaszę oraz przyprawy i mieszamy Wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy len oraz żółtka Gryczankę przelewamy do miski, posypujemy malinami i polewamy syropem

WIĘCEJ >

Talerz warzyw z dipem serowym

Ser kruszymy na małe kawałki do blendera Czosnek obieramy i drobno siekamy, a następnie przenosimy do blendera Dodajemy jogurt oraz tłuszcz i całość dokładnie blendujemy Cały czas blendując stopniowo dolewamy mleko i blendujemy do momentu,…

WIĘCEJ >

Jabłka z malinami i malinowym miodem

Jabłko kładziemy na desce i odcinamy górę z ogonkiem (tak z 1 cm grubości) Łyżeczką do wydrążania owoców lub zwykłą łyżeczką wydrążamy gniazdo nasienne W wydrążony otwór wkładamy maliny Na górę dajemy miód Przykrywamy odciętym…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowa z awokado i pomidorami

Awokado obieramy, kroimy na pół, usuwamy pestkę, kroimy w kostkę Pomidory kroimy w kostkę Cebulę kroimy w kostkę Śledzie kroimy w poprzek w 2 cm paski Wrzucamy wszystko do miski Dodajemy oliwę, trochę pieprzu i…

WIĘCEJ >