Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy soczewicę i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
- Do misek nalewamy zupę, a na wierzch nakładamy jogurt
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Soczewica czerwona – ziarno (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Koktajl brzoskwiniowy z imbirem
Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję
WIĘCEJ >Indyk duszony z warzywami
Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki Marchew oraz seler obieramy i kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Ryżanka z rodzynkami
Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy rodzynkami
WIĘCEJ >