fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14e12a9f-a0dc-4caf-af3d-a180ae5fae99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy soczewicę i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
  • Do misek nalewamy zupę, a na wierzch nakładamy jogurt

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy z jałowcem

Cebulę obieramy i drobno siekamy Boczek kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy cebulę, boczek, zieleninę oraz jałowiec i podsmażamy przez ok. 5 minut Następnie zawartość garnka przenosimy do miski Mięso kroimy…

WIĘCEJ >

Zimne nóżki

Golonkę i nóżki wkładamy do dużego garnka, zalewamy zimną wodą, płuczemy z krwi, płynu Wylewamy wodę i powtarzamy kilka razy aż woda przestanie się zabarwiać Lekko solimy i pieprzymy wodę i zaczynamy gotować Co jakiś…

WIĘCEJ >

Gofry jaglane

Kaszę mielimy (np. w blenderze) Dodajemy pozostałe składniki (poza wodą), całość dokładnie mieszamy na jednolitą masę i odstawiamy na ok. 30 minut Rozgrzewamy gofrownicę Do masy dolewamy wodę i mieszamy Do rozgrzanej gofrownicy wylewamy masę…

WIĘCEJ >

Orzechowe purée z ziemniaków

Ziemniaki obieramy, kroimy na kawałki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 15-20 minut (do momentu, aż będzie dało się wbić w ziemniaki nóż) Orzechy drobno siekamy Ziemniaki odcedzamy i wrzucamy z powrotem do…

WIĘCEJ >