fbpx
logo
Szukaj
open close

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c14e12a9f-a0dc-4caf-af3d-a180ae5fae99
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Pikantna zupa z czerwonej soczewicy

Przygotowanie

  • Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
  • Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
  • Dodajemy soczewicę i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
  • Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)
  • Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
  • Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
  • Do misek nalewamy zupę, a na wierzch nakładamy jogurt

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Pomidor w puszce (400 g)
  • Soczewica czerwona – ziarno (200 g)
  • Cebula czerwona (105 g)
  • Jogurt naturalny (100 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
  • Mięta (świeża) (6 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Kmin rzymski (3 g)
  • Pieprz kajeński (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Lodówka, Miska, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Koktajl brzoskwiniowy z imbirem

Brzoskwinię kroimy na kawałki (pestki usuwamy) Imbir obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki Z wanilii wydłubujemy ziarenka Wszystkie składniki umieszczamy w blenderze (lub w naczyniu, w którym będziemy blendować) i blendujemy na jednolitą konsystencję

WIĘCEJ >

Indyk duszony z warzywami

Czosnek obieramy i kroimy w kostkę Cebulę oraz por obieramy i kroimy w piórka Mięso i pieczarki kroimy w kostkę Paprykę kroimy w słupki Marchew oraz seler obieramy i kroimy w słupki Na patelni rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Rosół SCD

Wszystkie składniki umieszczamy w garnku Wlewamy wodą, do przykrycia całości jego zawartości Lekko solimy Gotujemy rosół na wolnym ogniu przez 4 godziny (ważny czas gotowania – krócej gotowana marchew może być niedobrze strawiona przez chore…

WIĘCEJ >

Ryżanka z rodzynkami

Ryż gotujemy w mleku przez ok. 15 minut (lub do miękkości i wchłonięcia całego mleka) Ryżankę przenosimy do miski i posypujemy rodzynkami

WIĘCEJ >