Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Pikantna zupa z czerwonej soczewicy
Przygotowanie
- Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3 minuty
- Dodajemy przyprawy (kmin rzymski i pieprz) i podgrzewamy przez ok. 1 minutę
- Dodajemy soczewicę i pomidory, dolewamy bulion i zagotowujemy
- Następnie zmniejszamy ogień i gotujemy przez ok. 35-40 minut (do momentu, aż soczewica będzie miękka)
- Zieleninę drobno siekamy i przenosimy do miski
- Dodajemy jogurt i dokładnie mieszamy, a następnie wkładamy miskę do lodówki
- Do misek nalewamy zupę, a na wierzch nakładamy jogurt
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia zup.
Autor
Lista składników
- Bulion jarski (1500 ml)
- Pomidor w puszce (400 g)
- Soczewica czerwona – ziarno (200 g)
- Cebula czerwona (105 g)
- Jogurt naturalny (100 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (10 ml)
- Mięta (świeża) (6 g)
- Czosnek (5 g)
- Kmin rzymski (3 g)
- Pieprz kajeński (1.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Powiązane przepisy
Wiosenna zupa minestrone
Por kroimy w cienkie plasterki (tylko białą część) Zieleninę drobno siekamy Cukinię kroimy w kostkę Z fasolki odcinamy końcówki i kroimy na kawałki o wielkości ok. 4 cm Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy por oraz…
WIĘCEJ >Letnia zupa warzywna z groszkiem
Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Dodajemy marchew, wlewamy bulion i…
WIĘCEJ >Marchewkowa zupa krem
Marchewkę, pietruszkę i batata obieramy, kroimy w drobne kawałki i wrzucamy do garnka z rozpuszczonym tłuszczem Dusimy przez kilka minut i zalewamy bulionem Gotujemy do miękkości i miksujemy blenderem, aż do uzyskania gładkiej masy Dodajemy…
WIĘCEJ >Wiosenna zupa z pokrzywy
Młode pędy pokrzywy dokładnie płuczemy, usuwamy nadmiar wody Za pomocą nożyczek odcinamy liście wraz miękkimi częściami pokrzywy, twarde kawałki łodygi odrzucamy Pokrojone warzywa wrzucamy do gotującego się rosołu Dodajemy suszone grzyby rozdrabniając je w rękach Gotujemy…
WIĘCEJ >