Omlet z pokrzywą
Omlet z pokrzywą
Przygotowanie
- Pokrzywę dokładnie myjemy, drobno siekamy i bez odsączania wkładamy do rondla
- Dodajemy sól i dusimy pod przykryciem przez ok. 20 minut (dusimy do momentu, aż liście będą miękkie)
- Następnie pokrzywę odsączamy, lekko przyciskamy łyżką cedzakową i wyciskamy wodę
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Naczynie żaroodporne smarujemy tłuszczem
- Jaja wybijamy do miski, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy
- Dodajemy pokrzywę i mieszamy do momentu, aż składniki się połączą
- Masę przelewamy do naczynia żaroodpornego i wkładamy do piekarnika na ok. 15 minut (jajka powinny stężeć, ale nie całkowicie się ściąć)
- Omlet wyciągamy z piekarnika, kroimy na kawałki i podajemy
Rady dietetyka
Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze (306 g)
- Pokrzywa (świeża) (200 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (1.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.