fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce858c0df-a2d5-46bb-af67-4509bd2a9ecb

Omlet po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło.
  • Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni.
  • Drugą warstwę jajka wylewamy na patelnię i po ścięciu nasz pierwszy rulon możemy zawinąć w nową warstwę.
  • Z kolejną warstwą jajka postępujemy tak samo jak z poprzednimi- razem utworzą nam kilkuwarstwowego naleśnika.
  • Zdejmujemy omlet z patelni i kroimy w 2 cm kawałki.

Rady dietetyka

Do takiego omleta warto zjeść porcję warzyw – w formie gotowanej/duszonej lub jako sałatkę.

Uwagi

W Japonii takiego omleta je się na zimno, więc możemy poczekać do ostygnięcia (a jeśli wolimy zjeść ciepłego, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go spożyć od razu).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 50 g aminokwasów kokosowych (zamiennik sosu sojowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 10 ml octu jabłkowego naturalnej fermentacji
  • 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Omlet z warzywami i pieczarkami

Pomidorki kroimy na pół, pieczarki na ćwiartki, a cebulę na pióra Jajka wybijamy do głębokiego talerza lub miski Solimy Mocno mieszamy widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Dokładnie mieszamy Na…

WIĘCEJ >

Sałatka z wędzonym boczkiem i słonecznikiem

Na rozgrzanej oliwie podsmażamy plastry boczku, by stały się chrupkie W misce umieszczamy jarmuż, szpinak, pomidory przekrojone w połówki i boczek Posypujemy sałatkę nasionami słonecznika i posiekaną natką pietruszki W miseczce mieszamy składniki na sos:…

WIĘCEJ >

Chleb jaglany

Do miski kruszymy drożdże, dodajemy miód i mieszamy, aż drożdże się rozpuszczą Jabłka obieramy ze skórki, wkładamy kawałki do naczynia, w którym będziemy miksować Dodajemy mleko i miksujemy Dolewamy mleko kokosowe ze zmiksowanym jabłkiem do…

WIĘCEJ >