fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce858c0df-a2d5-46bb-af67-4509bd2a9ecb
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło.
  • Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni.
  • Drugą warstwę jajka wylewamy na patelnię i po ścięciu nasz pierwszy rulon możemy zawinąć w nową warstwę.
  • Z kolejną warstwą jajka postępujemy tak samo jak z poprzednimi- razem utworzą nam kilkuwarstwowego naleśnika.
  • Zdejmujemy omlet z patelni i kroimy w 2 cm kawałki.

Rady dietetyka

Do takiego omleta warto zjeść porcję warzyw – w formie gotowanej/duszonej lub jako sałatkę.

Uwagi

W Japonii takiego omleta je się na zimno, więc możemy poczekać do ostygnięcia (a jeśli wolimy zjeść ciepłego, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go spożyć od razu).

Autor

Maja Wlazły
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 50 g aminokwasów kokosowych (zamiennik sosu sojowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 10 ml octu jabłkowego naturalnej fermentacji
  • 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Polędwica z dorsza zapiekana w szynce parmeńskiej

Polędwicę solimy i pieprzymy Na desce kładziemy plastry szynki w taki sposób żeby jeden delikatnie zachodził na drugi W poprzek szynki układamy rybę i zwijamy w rulon Układamy w naczyniu żaroodpornym Pieczemy 12 min w…

WIĘCEJ >

Sałatka z kozim serem

Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni

WIĘCEJ >

Kanapki z cukinii z wędzonym łososiem i pastą z karczochów

Cukinię płuczemy i kroimy wzdłuż na długie plastry, przy użyciu szatkownicy, obieraczki lub noża Z jednej cukinii otrzymujemy 6 plastrów. Można ją lekko blanszować, grillować lub zostawić surową i zjeść na chrupko. Karczochy odsączamy z…

WIĘCEJ >

Frittata warzywna

Nagrzać piekarnik do temp. 180 st. C Kalafior i brokuł podzielić na różyczki Marchew i pietruszkę obrać pokroić w kostkę Wszystkie warzywa wrzucić do garnka z wrzącą wodą i lekko (pół łyżeczki) osolić Gotować 8…

WIĘCEJ >