fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet po japońsku

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ce858c0df-a2d5-46bb-af67-4509bd2a9ecb

Omlet po japońsku

Przygotowanie

  • Wszystkie składniki mieszamy razem, a na patelni rozgrzewamy masło.
  • Wylewamy około ⅓ masy jajecznej na patelnię. Gdy jajko się zetnie, zawijamy pierwszą warstwę jak naleśnika, tak, aby znajdowała się na brzegu patelni.
  • Drugą warstwę jajka wylewamy na patelnię i po ścięciu nasz pierwszy rulon możemy zawinąć w nową warstwę.
  • Z kolejną warstwą jajka postępujemy tak samo jak z poprzednimi- razem utworzą nam kilkuwarstwowego naleśnika.
  • Zdejmujemy omlet z patelni i kroimy w 2 cm kawałki.

Rady dietetyka

Do takiego omleta warto zjeść porcję warzyw – w formie gotowanej/duszonej lub jako sałatkę.

Uwagi

W Japonii takiego omleta je się na zimno, więc możemy poczekać do ostygnięcia (a jeśli wolimy zjeść ciepłego, to nic nie stoi na przeszkodzie, by go spożyć od razu).

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 50 g aminokwasów kokosowych (zamiennik sosu sojowego)
  • 1 łyżka oliwy z oliwek extra virgin (10 ml)
  • 10 ml octu jabłkowego naturalnej fermentacji
  • 1-2 łyżki masła klarowanego do smażenia (30 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sum wędzony

Kładziemy suma grzbietem na desce Rozdzielamy dwiema rękami wzdłuż na 2połówki Oddzielamy mięso od kości i skóry 

WIĘCEJ >

Pasztet wieprzowy, z grzybami, warzywami i z dodatkiem marmolady z czerwonej cebuli słodzonej gruszką

Pasztet: Mięso wkładamy do garnka, zalewamy zimną wodą żeby zakryło mięso Marchew, pietruszkę, seler obieramy i dorzucamy do garnka Dodajemy pół łyżki soli i pół łyżeczki pieprzu Gotujemy 2 godziny Wyjmujemy mięso i warzywa żeby…

WIĘCEJ >

Gryczane pieczywo czosnkowe

Czosnek obieramy i wrzucamy do naczynia w którym będziemy blendować Rozpuszczamy smalec (ma być płynny, ale NIE GORĄCY!) Miksujemy czosnek z smalcem na gładką masę Włączamy piekarnik i nagrzewamy do 180 st. C Kromki chleba…

WIĘCEJ >

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >