fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowo – bazyliowy omlet

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7747b08c-e949-4955-a3ae-11c5c870b647-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Przygotowanie

  • Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem.
  • Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na patelnie.
  • Jajka mieszamy z bazylią (można też całość zmiksować blenderem).
  • Jajeczną masę wlewamy na podsmażone warzywa.
  • Omlet smażymy z dwóch stron wedle upodobań.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Jeżeli omlet nie chce się obrócić, można zmniejszyć ogień i przykryć go pokrywką – w ten sposób góra zetnie się bez konieczności obracania.

Autor

Maja Wlazły
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Cukinia zielona (150 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Bazylia (świeża) (3 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Rózga kuchenna

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym

1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…

WIĘCEJ >

Risotto z kalafiora

Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…

WIĘCEJ >

Kapuśniak myśliwski

Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…

WIĘCEJ >

Szynka wędzona z kiszonkami

Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii

WIĘCEJ >