Cukiniowo – bazyliowy omlet
Cukiniowo – bazyliowy omlet
Przygotowanie
- Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy.
- Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem.
- Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na patelnie.
- Jajka mieszamy z bazylią (można też całość zmiksować blenderem).
- Jajeczną masę wlewamy na podsmażone warzywa.
- Omlet smażymy z dwóch stron wedle upodobań.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Jeżeli omlet nie chce się obrócić, można zmniejszyć ogień i przykryć go pokrywką – w ten sposób góra zetnie się bez konieczności obracania.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Bazylia (świeża) (3 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Roladki z łososia wędzonego z ciętymi świeżymi warzywami i sosem kolendrowym
1-2 płaty wędzonego łososia zwinąć ze sobą w różę i położyć na talerzu Marchew obrać Seler dokładnie umyć Cukinię, marchew i seler pokroić w cienkie słupki – najlepiej nożykiem „julienne”, lub nożem w plastry a…
WIĘCEJ >Risotto z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Wrzucamy partiami do naczynia, w którym będziemy miksować Miksujemy kilka sekund każdą partię, żeby wyglądało jak ryż Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz, wrzucamy cebulę Podsmażamy 2…
WIĘCEJ >Kapuśniak myśliwski
Grzyby namaczamy dzień wcześniej wieczorem (wsypać grzyby do ½ szklanki zimnej wody) Mięso kroimy w kostkę centymetr na centymetr W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu Wrzucamy mięso Zasmażamy 5 min co jakiś czas mieszając Podlewamy…
WIĘCEJ >Szynka wędzona z kiszonkami
Nakładamy na talerz kapustę Ogórki kroimy w paski i kładziemy obok kapusty Szynkę kładziemy obok warzyw Dekorujemy pomidorkami i liśćmi cykorii
WIĘCEJ >