fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Cukiniowo – bazyliowy omlet

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7747b08c-e949-4955-a3ae-11c5c870b647-1

Cukiniowo – bazyliowy omlet

Przygotowanie

  • Cebulę, czosnek i bazylię drobno siekamy.
  • Na patelni rozgrzewamy olej i podsmażamy na nim cebulę z czosnkiem.
  • Zanim cebula się zeszkli, obieraczką do warzyw lub obieraczką do makaronu warzywnego, tworzymy cukiniowe paski, które dorzucamy na patelnie.
  • Jajka mieszamy z bazylią (można też całość zmiksować blenderem).
  • Jajeczną masę wlewamy na podsmażone warzywa.
  • Omlet smażymy z dwóch stron wedle upodobań.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu dopasować do swojego planu żywienia oraz nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Jeżeli omlet nie chce się obrócić, można zmniejszyć ogień i przykryć go pokrywką – w ten sposób góra zetnie się bez konieczności obracania.

Autor

Maja Wlazły
Czas: do 15 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 1 garść bazylii (3 g)
  • 3 jajka roz. M (153 g)
  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego do smażenia (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w majonezie z warzywami

Ugotowane wcześniej jajka kroimy na pół, układamy na talerzu, doprawiamy solą i pieprzem Wszystkie warzywa kroimy w drobną kostkę Mieszamy oliwę z majonezem Wszystkie składniki układamy w dowolny sposób

WIĘCEJ >

Chrzanowe purée z kalafiora z chipsami z jarmużu

Puree z kalafiora:  Płuczemy kalafiora, dzielimy na mniejsze części i gotujemy w osolonej wodzie przez około 20 minut.  Dokładnie odsączamy z wody. To bardzo ważna czynność, która zapewni odpowiednią gęstość puree.  W garnku lub naczyniu…

WIĘCEJ >

Zupa marchewkowa

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Krem jarzynowy z wędzonym łososiem

Jak już zrobicie rosół i przecedzicie go przez sito, to te kilka warzyw odłóżcie na bok Bierzemy czysty garnek Ugotowane warzywa wkładamy do garnka Zalewamy przecedzonym rosołem i zagotowujemy Blenderem miksujemy na gładki krem Jeśli…

WIĘCEJ >