Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami
Przygotowanie
Szparagi
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Szparagi kroimy na 4 części
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
- Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 3 min
Omlet
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Nakładamy szparagi z cebulą z drugiej patelni
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia omletów.
Autor
Lista składników
Szparagi
- Szparag (240 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Omlet
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Masło klarowane ghee (7 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb z kminkiem i chili
Zmiksować jaja, olej i sól. Przesiać mąkę z sodą i papryczką chili. Połączyć wszystkie składniki razem, miksując dokładnie tak, aby nie było żadnych grudek. Na końcu wsypać nasiona kminku. Wylewamy ciasto do natłuszczonej foremki (ok….
WIĘCEJ >Fritatta grzybowa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 175 st. C Grzyby oczyszczamy i kroimy na kawałki Boczek kroimy w kostkę Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy grzyby i smażymy…
WIĘCEJ >Wołowina duszona w warzywach
Mięso myjemy i kroimy w kostkę (łatę dodatkowo oczyszczamy z błon). W garnku rozgrzewamy olej kokosowy, wrzucamy drobno posiekane czosnek i cebulę. Podsmażamy aż się zeszklą i dodajemy mięso. Smażymy aż się przyrumieni. Następnie dodajemy…
WIĘCEJ >