fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet ze szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz23-1-4

Omlet ze szparagami

Przygotowanie

Szparagi

  • Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
  • Szparagi kroimy na 4 części
  • Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
  • Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy
  • Podsmażamy 3 min

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Nakładamy szparagi z cebulą z drugiej patelni

Rady dietetyka

Jeśli sezon na szparagi skończył się, możesz przygotować potrawę bez ich dodatku lub możesz je zamienić np. na pieczarki. Dobrą alternatywą będą także szparagi ze słoika (czytaj ich skład).

Uwagi

Propozycje przyrządzenia omletów na inne sposoby szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach.

Pamiętaj, żeby każdą potrawę dopasować do aktualnego stosowanego sposobu żywienia, który prowadzisz.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 250 g ugotowanych lub marynowanych szparagów
  • 1 cebula (100 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczone jabłka nadziewane gotowana wątróbką z gruszkami

Wątróbkę wkładamy do małego garnka, zalewamy gorącą wodą Gotujemy 10 min Gruszkę obieramy, przekrawamy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek, kroimy w kostkę Wątróbkę przekładamy z garnka do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Sałatka z jarmużu, z migdałami i jabłkami w klonowym sosie

Wszystkie składniki sosu dokładnie mieszamy w małej szklance Następnie jabłko obieramy i kroimy w drobną kostkę, wsypujemy do miski i polewamy sokiem z cytryny – dzięki temu jabłko nie sczernieje i będzie przyjemnie chrupkie  Migdały…

WIĘCEJ >

Filet z kurczaka z mozzarellą i pomidorami

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Pierś lekko rozbijamy tłuczkiem do mięsa Solimy i pieprzymy Rozgrzewamy na patelni tłuszcz Smażymy kurczaka po 3 min z każdej strony Przekładamy mięso na naczynie do zapiekania…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa z mlekiem kokosowym

Siekamy cebulę i pora Podsmażamy posiekane warzywa w garnku na oleju kokosowym Obieramy i kroimy w kostkę ziemniaki Do garnka dodajemy ziemniaki następnie wlewamy bulion Gotujemy do momentu, kiedy ziemniaki będą miękkie Ogórki kroimy w…

WIĘCEJ >