Omlet ze szparagami
Omlet ze szparagami
Przygotowanie
Szparagi
- Cebulę obieramy i kroimy w półksiężyce
- Szparagi kroimy na 4 części
- Rozgrzewamy na patelni łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min
- Dodajemy szparagi, lekko solimy i pieprzymy
- Podsmażamy 3 min
Omlet
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Nakładamy szparagi z cebulą z drugiej patelni
Rady dietetyka
Jeśli sezon na szparagi skończył się, możesz przygotować potrawę bez ich dodatku lub możesz je zamienić np. na pieczarki. Dobrą alternatywą będą także szparagi ze słoika (czytaj ich skład).
Uwagi
Propozycje przyrządzenia omletów na inne sposoby szukaj w podpiętych, powiązanych przepisach.
Pamiętaj, żeby każdą potrawę dopasować do aktualnego stosowanego sposobu żywienia, który prowadzisz.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 250 g ugotowanych lub marynowanych szparagów
- 1 cebula (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Sałatka z kurczaka i jabłek
Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę Selera i awokado kroimy w kostkę Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w…
WIĘCEJ >Pierś z indyka duszona z warzywami i pieczarkami
Mięso myjemy i kroimy w kostkę. Cebulę kroimy w drobną kostkę, marchewkę i pietruszkę – w talarki. Pieczarki – na połówki lub ćwiartki. Mięso podsmażamy, dodajemy cebulę i pozostałe warzywa oraz grzyby i podsmażamy kilka…
WIĘCEJ >Śledzie z rodzynkami i śliwkami
Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…
WIĘCEJ >