fbpx
logo
Szukaj
open close

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Przygotowanie

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Nakładamy podsmażoną grasicę ze szparagami

Szparagi

  • Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało
  • Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
  • Szykujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
  • Wrzucamy przygotowane szparagi
  • Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
  • Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby je zahartować (z 2 minuty muszą poleżeć w zimnej wodzie)
  • Odcedzamy i kroimy szparagi w kawałki kilku centymetrowe

Grasica

  • Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Dorzucamy pokrojone szparagi
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy na gotowy omlet

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów kokosowych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Omlet

  • Jajo kurze (204 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Szparagi

  • Szparag biały (120 g)
  • Szparag zielony (120 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Grasica

  • Cielęcina grasica (200 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz wołowy z dynią

Wołowinę myjemy i kroimy na kawałki Wrzucamy do garnka i włączamy palnik Pozwalamy wołowinie obsmażyć się z każdej strony (mięso puszcza soki, nie przypala się) Następnie mięso zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia Zmniejszamy ogień…

WIĘCEJ >

Mix sałat z sosem vinaigrette z suszoną szynką

Paprykę pociąć w paseczki Pomidorki przekroić na połówki Na talerzu kładziemy rukolę Dodajemy paprykę i pomidorki Dokładamy liście cykorii Polewamy sosem Obok sałatki układamy szynkę

WIĘCEJ >

Smoothie z bananem, gruszką i szpinakiem

Blendujemy ½ banana, ¾ gruszki, szpinak z sokiem z limonki/cytryny Koktajl przelewamy do miseczki i dekorujemy suszoną morwą, ziarnami sezamu, resztą banana i gruszki (pokrojonych w kostki lub plasterki)

WIĘCEJ >