Omlet kokosowy z grasicą i szparagami
Omlet kokosowy z grasicą i szparagami
Przygotowanie
Omlet
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Nakładamy podsmażoną grasicę ze szparagami
Szparagi
- Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało
- Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
- Szykujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
- Wrzucamy przygotowane szparagi
- Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
- Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby je zahartować (z 2 minuty muszą poleżeć w zimnej wodzie)
- Odcedzamy i kroimy szparagi w kawałki kilku centymetrowe
Grasica
- Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Dorzucamy pokrojone szparagi
- Lekko solimy i pieprzymy
- Nakładamy na gotowy omlet
Rady dietetyka
Jeśli nie preferujesz grasicy, możesz przyrządzić ten omlet bez z jej dodatku.
Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie omleta kokosowego w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
Omlet
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
- 50 ml mleka kokosowego
- 1 łyżka smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Grasica ze szparagami
- 200 g grasicy
- 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
- 4 szparagi białe (120 g)
- 4 szparagi zielone (120 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kaszy jaglanej
Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…
WIĘCEJ >Udo kaczki konfitowane z kaszą i sałatką
Kaszę płuczemy i wrzucamy do garnka, w którym będzie litr lekko osolonego wrzątku Gotujemy około 15 min, odcedzamy na sicie (czas gotowania zależy od tego jak bardzo twardą kaszę lubicie) W wąskim, wysokim garnku rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Rolada z kapusty włoskiej
Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…
WIĘCEJ >