fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Przygotowanie

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Nakładamy podsmażoną grasicę ze szparagami

Szparagi

  • Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało
  • Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
  • Szykujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
  • Wrzucamy przygotowane szparagi
  • Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
  • Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby je zahartować (z 2 minuty muszą poleżeć w zimnej wodzie)
  • Odcedzamy i kroimy szparagi w kawałki kilku centymetrowe

Grasica

  • Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Dorzucamy pokrojone szparagi
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy na gotowy omlet

Rady dietetyka

Jeśli nie preferujesz grasicy, możesz przyrządzić ten omlet bez z jej dodatku.

Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje na przyrządzenie omleta kokosowego w sposób wytrawny.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Omlet

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (ok. 25 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka smalcu gęsiego, łoju wołowego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Grasica ze szparagami

  • 200 g grasicy
  • 1 łyżka smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (15 g)
  • 4 szparagi białe (120 g)
  • 4 szparagi zielone (120 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kurczak w sosie miodowo-musztardowym na makaronie z cukinii

Pierś drobiową kroimy na kilka pasków Cebulę kroimy w piórka Rozgrzewamy dużą patelnię z łyżką tłuszczu Smażymy kawałki kurczaka z każdej strony po 2 minuty Dodajemy pokrojoną cebulę Zasmażamy 2 min Dodajemy rosół, musztardę, miód…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (wegański / wegetariański)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Koktajl (shake) z mango, miodu i daktyli

Mango obieramy, kroimy kawałki i wrzucamy do blendera kielichowego Dodajemy miód Dodajemy daktyle (bez pestek!) Dolewamy wodę kokosową Miksujemy 15 sekund

WIĘCEJ >

Curry z ciecierzycą, fasolką szparagową i suszonymi pomidorami

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Pomidory moczymy przynajmniej 30 minut w wodzie Cebule kroimy w kostkę i podsmażamy na…

WIĘCEJ >