logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz28-1-2

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Przygotowanie

Omlet

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Nakładamy podsmażoną grasicę ze szparagami

Szparagi

  • Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało
  • Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
  • Szykujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
  • Wrzucamy przygotowane szparagi
  • Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
  • Przekładamy do miski z zimną wodą, żeby je zahartować (z 2 minuty muszą poleżeć w zimnej wodzie)
  • Odcedzamy i kroimy szparagi w kawałki kilku centymetrowe

Grasica

  • Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Dorzucamy pokrojone szparagi
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Nakładamy na gotowy omlet

Autor

Gość Ajwen
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Omlet:

  • 3 jajka
  • 2 łyżki mąki kokosowej
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 1 łyżka tłuszczu (masła klarowanego/smalcu/łoju)
  • sól, pieprz

Grasica ze szparagami:

  • 200 g grasicy
  • 1 łyżka masła klarowanego
  • 4 szparagi białe
  • 4 szparagi zielone
  • sól, pieprz

Potrzebny sprzęt

Garnek, Miska, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki warzywne – wegańskie

Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem Parzymy na małym ogniu około 30 min co (…)

WIĘCEJ >

Babka bananowo – cytrynowa

Rozgrzewamy piekarnik do 170 st. C. Bierzemy cytrynę, szorujemy szczoteczką pod bieżącą wodą Trzemy skórkę z cytryny na tarce, (tylko (…)

WIĘCEJ >

Shake kiwi

Kiwi obrać i wrzucić do naczynia, w którym będziemy miksować Jabłko pokroić i dorzucić do kiwi Dodać pietruszkę Dolać wodę (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl