fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c038b589f-0514-4b76-8603-f3639f60d85a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)

Przygotowanie

  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki
  • Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę
  • Gotujemy 8 min i przekładamy na sito
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę czosnkiem przez 2 minuty
  • Dorzucamy ugotowane warzywa
  • Podlewamy połową mleka kokosowego
  • Solimy i pieprzymy
  • Dusimy 5 min
  • W tym czasie przygotowujemy omlet kokosowy

Omlet:

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na wierzch nakładamy warzywa

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów kokosowych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Warzywa

  • Brukselka (świeża) (30 g)
  • Brokuł (świeży) (25 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (20 g)
  • Cebula (świeża) (25 g)
  • Marchew (świeża) (22 g)
  • Pietruszka korzeń (20 g)
  • Mleko kokosowe (15 ml)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Omlet kokosowy

  • Jajo kurze rozm. M (102 g)
  • Mleko kokosowe (15 ml)
  • Mąka kokosowa (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Rózga kuchenna, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)

Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)

Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…

WIĘCEJ >