Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)
Omlet kokosowy z warzywami duszonymi w mleku kokosowym (wegetariański)
Przygotowanie
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki
- Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę
- Gotujemy 8 min i przekładamy na sito
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub pół
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę czosnkiem przez 2 minuty
- Dorzucamy ugotowane warzywa
- Podlewamy połową mleka kokosowego
- Solimy i pieprzymy
- Dusimy 5 min
- W tym czasie przygotowujemy omlet kokosowy
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Na wierzch nakładamy warzywa
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia omletów kokosowych.
Autor
Lista składników
Warzywa
- Brukselka (świeża) (30 g)
- Brokuł (świeży) (25 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (20 g)
- Cebula (świeża) (25 g)
- Marchew (świeża) (22 g)
- Pietruszka korzeń (20 g)
- Mleko kokosowe (15 ml)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Omlet kokosowy
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Mleko kokosowe (15 ml)
- Mąka kokosowa (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chleb gryczany z szynką i sałatą (kanapki)
Chleb posmarować masłem Na dwie kromki położyć sałatę Pomidora pokroić w 4 plastry i po 2 plastry położyć na kanapce Przykryć pomidory plastrami szynki Przykryć kanapkę drugą posmarowaną kromką
WIĘCEJ >Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >Krupnik z komosy ryżowej (wegański / wegetariański)
Komosę przepłukać w ziemnej wodzie i odcedzić na sicie Marchew, seler, pietruszkę obrać Pokroić w kostkę Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Zasmażamy 2 minuty…
WIĘCEJ >