Omlet kokosowy z rydzami
Omlet kokosowy z rydzami
Przygotowanie
Rydze:
- Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku
- Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy rydze i zasmażamy 2 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy 2 minuty
- Wlewamy rosół, gotujemy 5 minut
- Solimy, pieprzymy do smaku
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskęP
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Na wierzch nakładamy rydze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przyrządzeniem omletów kokosowych w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
Rydze
- Rydz (świeży) (200 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (105 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Omlet
- Jajo kurze (102 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Komosanka z owocami i bakaliami
Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…
WIĘCEJ >Pierogi gryczane z dziczyzną
Farsz: Dziczyznę kroimy w kawałki np. 4 x 4 cm Wkładamy mięso do garnka Wlewamy 2 szklanki wody Lekko solimy i pieprzymy Gotujemy na małym ogniu 2 godz. Co jakiś czas sprawdzamy ile mamy wody…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z gotowanymi parówkami
Marchew i pietruszkę obrać Brokuł i kalafior podzielić na różyczki Brukselki oczyścić Bierzemy garnek zagotowujemy w nim wodę z łyżeczką soli Do gorącej wody wkładamy marchew, pietruszkę i brukselkę Gotujemy 10 min Dorzucamy do garnka…
WIĘCEJ >Pieczona włoszczyzna
Warzywa obrać i pokroić na kawałki (ważne, aby kawałki były mniej więcej tej samej wielkości/grubości – wtedy upieką się równomiernie.) Warzywa włożyć do dużego, płaskiego naczynia do zapiekania. Dodać przekrojone na pół ząbki czosnku oraz…
WIĘCEJ >