fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z rydzami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c92889ff2-d6b1-492a-a300-a2f3a1ccd57d-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet kokosowy z rydzami

Przygotowanie

Rydze:  

  • Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku
  • Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy rydze i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy 2 minuty
  • Wlewamy rosół, gotujemy 5 minut
  • Solimy, pieprzymy do smaku

Omlet:

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskęP
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na wierzch nakładamy rydze

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasowywać do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przyrządzeniem omletów kokosowym w sposób wytrawny.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g )
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 200 g świeżych lub mrożonych rydzów
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane nadziewane szparagami i spaghetti warzywnym

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Omlet z grzybami

Marchewkę kroimy w słupki, a grzyby w kostkę Smażymy na maśle przez 15 minut W tym czasie mieszamy jajka z mlekiem kokosowym, oliwą i solą Wylewamy masę jajeczną na grzyby Gdy jajko od spodu się…

WIĘCEJ >

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >