fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z rydzami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c92889ff2-d6b1-492a-a300-a2f3a1ccd57d-1

Omlet kokosowy z rydzami

Przygotowanie

Rydze:  

  • Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku
  • Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii
  • Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy rydze i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy 2 minuty
  • Wlewamy rosół, gotujemy 5 minut
  • Solimy, pieprzymy do smaku

Omlet:

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskęP
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na wierzch nakładamy rydze

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasowywać do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przyrządzeniem omletów kokosowym w sposób wytrawny.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g )
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • 200 g świeżych lub mrożonych rydzów
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Miska, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z pulpecikami wieprzowymi duszonymi w cebuli

Szparagi obieramy, gotujemy 8 min we wrzącej osolonej wodzie i wyjmujemy na miskę Boczek kroimy w kawałki Marchew, pietruszkę, obieramy Mielimy boczek w maszynce do mięsa Co jakiś czas wrzucamy kawałek pietruszki lub marchewki na…

WIĘCEJ >

Placki z cukinii z sosem pomidorowo – paprykowym (z bulionem kostnym)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Sałatka śledziowo – buraczkowa

Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…

WIĘCEJ >