Omlet kokosowy z rydzami
Omlet kokosowy z rydzami
Przygotowanie
Rydze:
- Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku
- Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy rydze i zasmażamy 2 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy 2 minuty
- Wlewamy rosół, gotujemy 5 minut
- Solimy, pieprzymy do smaku
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskęP
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Na wierzch nakładamy rydze
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przyrządzeniem omletów kokosowych w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
Rydze
- Rydz (świeży) (200 g)
- Bulion mięsny (125 ml)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Omlet
- Jajo kurze rozm. M (102 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Chłodnik czereśniowy
Czereśnie drylujemy, wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Dodajemy miód i zaczynamy gotować Gdy się zagotuje minimalizujemy płomień Skrobię wsypujemy do miseczki i wlewamy 50 ml zimnej wody, mieszamy, aż się rozpuści Rozrobioną skrobie wlewamy…
WIĘCEJ >Chleb kokosowy
Wymieszać wszystkie składniki razem i wlać do wysmarowanej olejem kokosowym formy. Piec w temperaturze 180 stopni przez 40 minut. Obrócić bochenek i poczekać, aż całkowicie ostygnie na stojaku przed podaniem.
WIĘCEJ >Frytki z batatów w boczku
Rozgrzewamy piekarnik do 200 st. C, opcja grzania z góry i z dołu. Bataty obieramy i kroimy w grube słupki. Każdy słupek owijamy plasterkiem boczku i układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy do miękkości- 20-25…
WIĘCEJ >