Omlet kokosowy z rydzami
Omlet kokosowy z rydzami
Przygotowanie
Rydze:
- Rydze włożyć do miski z zimną wodą, oczyścić z igieł i piasku
- Położyć na cedzaku (jeśli są duże to kroimy na pół lub na ćwiartkii
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy rydze i zasmażamy 2 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem, smażymy 2 minuty
- Wlewamy rosół, gotujemy 5 minut
- Solimy, pieprzymy do smaku
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskęP
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Na wierzch nakładamy rydze
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasowywać do swojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach możesz zainspirować się przyrządzeniem omletów kokosowym w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g )
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 50 ml mleka kokosowego
- 200 g świeżych lub mrożonych rydzów
- 1 cebula (100 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- ½ szklanki bulionu mięsnego (125 ml)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ryż z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki Miksujemy blenderem w nakładce miksującej przez minutę, aż kalafior będzie przypominał wyglądem ryż
WIĘCEJ >Złote mleko
Imbir obieramy i ścieramy na tarce na średnich oczkach. Wrzucamy go do garnka łącznie z wszystkimi innymi przyprawami, zalewamy wodą i doprowadzamy do wrzenia po czym gotujemy na małym ogniu przez 2-3 minuty. Po tym…
WIĘCEJ >Kotlety z boczniaków
Grzyby myjemy pod bieżącą zimną wodą, rozkładamy na ręcznikach papierowych i pozwalamy, aby obciekły i wyschły Od strony blaszek oprószamy je solą i pieprzem Jajko mieszamy widelcem z dodatkiem szczypty soli i pieprzu Grzyby obtaczamy…
WIĘCEJ >Żeberka z wolnowaru
Czosnek obrać i pokroić w paski/piórka. Pietruszkę pokroić w plastry. Żeberka pokroić tak, żeby były po dwie kosteczki w każdym kawałku, posolić. Rozgrzać na kuchence dużą patelnię, na gorącą patelnię wrzucić mięso, delikatnie obsmażyć po 3…
WIĘCEJ >