fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dd5c9c0-9fff-4ff2-bd55-7c40a1ba8d3b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki
  • Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę
  • Gotujemy 8 min i przekładamy na sito
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę czosnkiem przez 2 minuty
  • Dorzucamy ugotowane warzywa
  • Podlewamy połową mleka kokosowego
  • Solimy i pieprzymy
  • Dusimy 5 min
  • W tym czasie szykujemy omlet kokosowy

Omlet:

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na wierzch nakładamy warzywa i posypujemy makrelą

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 16
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Makrela z warzywami

  • Brukselka (świeża) (100 g)
  • Makrela wędzona (100 g)
  • Brokuł (świeży) (80 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Omlet

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Mleko kokosowe (50 ml)
  • Mąka kokosowa (24 g)
  • Masło klarowane ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia - duża, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka w sosie szpinakowym

Jajka gotujemy na półtwardo (wrzucamy do gotującej się, osolonej wody na 4 minuty). Po tym czasie wkładamy je do miski z zimną wodą Szpinak podsmażamy na maśle z curry Do szpinaku dolewamy odrobinę wody i…

WIĘCEJ >

Bakłażan faszerowany sarną

Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…

WIĘCEJ >

Mini ratatuj (ratatouille)

Cukinie i paprykę kroimy w drobną kostkę (5-7 mm) W dużym garnku rozgrzewamy olej, dodajemy posiekaną drobno cebulę i przeciśnięty czosnek Dusimy na średnim ogniu do czasu, aż cebula zmięknie i będzie szklista Dodajemy pokrojoną…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >