Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Przygotowanie
- Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki
- Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę
- Gotujemy 8 min i przekładamy na sito
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub pół
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę czosnkiem przez 2 minuty
- Dorzucamy ugotowane warzywa
- Podlewamy połową mleka kokosowego
- Solimy i pieprzymy
- Dusimy 5 min
- W tym czasie szykujemy omlet kokosowy
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Na wierzch nakładamy warzywa i posypujemy makrelą
Rady dietetyka
Jeśli ktoś nie lubi makreli można zastąpić ją inną wędzoną rybą. Pamiętajmy, by sięgać po jak najlepszej jakości ryby, które dziko żyją w dużych akwenach morskich. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego kumulują ogromną ilość toksyn, która przyczynia się do zatrucia organizmu metalami ciężkimi.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia omletów kokosowych w sposób wytrawny.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (153 g)
- 50 ml mleka kokosowego
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- 2 różyczki brokuła (50 g)
- 6 brukselek (102 g)
- ½ cebuli (50 g)
- ½ wędzonej makreli (ok. 65 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Karkówka z grilla z czerwonym ryżem i sałatą
Cebulę obrać, przekroić na pół, jedną połówkę pokroić w kostkę, a drugą w półksiężyce Ryż ugotować we wrzącej, osolonej wodzie do miękkości i przełożyć na sito, żeby odciekł z wody Karkówkę rozbić siekaczem do mięsa…
WIĘCEJ >Zupa tajska z kurczakiem i mango
Kurczaka wrzucamy do rosołu i zaczynamy gotować na małym ogniu przez pół godziny Obieramy cebulę i czosnek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę z czosnkiem przez 2 minuty i…
WIĘCEJ >Schab duszony w cebuli z grillowaną czarną rzepą
Schab rozbić lekko tłuczkiem do mięsa (po kilka uderzeń z każdej strony) Posolić, popieprzyć Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Kładziemy plastry schabu i smażymy po 3 min z każdej strony W tym czasie obieramy cebulę…
WIĘCEJ >Warzywna misa Buddy
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni Kalafior dzielimy na różyczki i polewamy roztopionym olejem kokosowym Doprawiamy solą, czosnkiem, kurkumą i mieszamy Batata możemy umyć i piec w skórce lub obrać i pokroić na mniejsze kawałki Batata…
WIĘCEJ >