fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c7dd5c9c0-9fff-4ff2-bd55-7c40a1ba8d3b-1

Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym

Przygotowanie

  • Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki
  • Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki
  • Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę
  • Gotujemy 8 min i przekładamy na sito
  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub pół
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę czosnkiem przez 2 minuty
  • Dorzucamy ugotowane warzywa
  • Podlewamy połową mleka kokosowego
  • Solimy i pieprzymy
  • Dusimy 5 min
  • W tym czasie szykujemy omlet kokosowy

Omlet:

  • Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
  • Posolić
  • Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
  • Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy mąkę kokosową
  • Mieszamy dokładnie
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
  • Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
  • Omlet zsuwamy na talerz
  • Na wierzch nakładamy warzywa i posypujemy makrelą

Rady dietetyka

Jeśli ktoś nie lubi makreli można zastąpić ją inną wędzoną rybą. Pamiętajmy, by sięgać po jak najlepszej jakości ryby, które dziko żyją w dużych akwenach morskich. Ryby pochodzące z Morza Bałtyckiego kumulują ogromną ilość toksyn, która przyczynia się do zatrucia organizmu metalami ciężkimi.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się propozycje przyrządzenia omletów kokosowych w sposób wytrawny.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 50 ml mleka kokosowego
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • 2 różyczki brokuła (50 g)
  • 6 brukselek (102 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • ½ wędzonej makreli (ok. 65 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub oleju kokosowego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, cebulę i czosnek obrać Marchew i pietruszkę pokroić w kostkę Cebulę z czosnkiem pokroić w półksiężyce Śliwki pokroić w paseczki Buraki pokroić w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Brzoskwinia

Brzoskwinię umyć Przekroić na pół i wyjąć pestkę

WIĘCEJ >

Chipsy z plantana

Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…

WIĘCEJ >

Krewetki tygrysie z anchois i kaparami

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Anchois kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy…

WIĘCEJ >