Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Omlet kokosowy z wędzoną makrelą i warzywami duszonymi w mleku kokosowym
Przygotowanie
- Makrelę obieramy ze skóry i ości, rozdrabniamy palcami na kawałki i przekładamy do miseczki
- Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub paseczki
- Przygotowujemy garnek z wrzątkiem i wrzucamy pokrojone warzywa oraz brokuł i brukselkę
- Gotujemy 8 min i przekładamy na sito
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę lub pół
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i smażymy cebulę czosnkiem przez 2 minuty
- Dorzucamy ugotowane warzywa
- Podlewamy połową mleka kokosowego
- Solimy i pieprzymy
- Dusimy 5 min
- W tym czasie szykujemy omlet kokosowy
Omlet:
- Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę
- Posolić
- Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą
- Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy mąkę kokosową
- Mieszamy dokładnie
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną
- Zmniejszamy ogień i smażymy aż zetnie się białko na powierzchni omletu
- Omlet zsuwamy na talerz
- Na wierzch nakładamy warzywa i posypujemy makrelą
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Makrela z warzywami
- Brukselka (świeża) (100 g)
- Makrela wędzona (100 g)
- Brokuł (świeży) (80 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Pietruszka korzeń (40 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Omlet
- Jajo kurze rozm. M (204 g)
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Mąka kokosowa (24 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Czekoladowe mleko
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.
WIĘCEJ >Mleko kokosowe – własnej roboty
Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…
WIĘCEJ >Lniane placuszki
Wszystkie składniki blendujemy ze sobą Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Dużą łyżką wlewamy porcje ciasta na patelnię i smażymy co jakiś czas obracając Gdy jedna porcja placuszków jest zarumieniona, podajemy, a na patelnię wlewamy kolejne porcje…
WIĘCEJ >Zupa kalafiorowo – brokułowa (na wywarze kostnym)
Bulion rozlewamy do dwóch garnków Do jednego wrzucamy pokrojony brokuł Do drugiego wrzucamy pokrojony kalafior Gotujemy oba garnki przez 15 min Cebulę obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Smażymy cebulę około 3 min…
WIĘCEJ >