Gołąbki warzywne – wegańskie
Gołąbki warzywne – wegańskie
Przygotowanie
- Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem
- Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście
- Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8 min w wodzie w której gotowała się kapusta
- Wyjmujemy warzywa, gdy trochę przestygną mielimy w maszynce do mięsa
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz i smażymy połowę cebuli
- Dodajemy zmielone warzywa, lekko solimy, pieprzymy i dodajemy kminek
- Rozkładamy na desce liście kapusty i nakładamy na każdy po 2 łyżki farszu
- Zawijamy gołąbki (najpierw boki, a potem zwijamy jak dywan)
- Układamy gołąbki w naczyniu, w którym będziemy piec
- Pozostałą cebulę przesmażamy na tłuszczu przez 2-3 min
- Dodajemy przecier pomidorowy do cebuli i podsmażamy 5 min
- Lekko solimy, pieprzymy, dolewamy pół litra wody
- Mieszamy i zalewamy gołąbki
- Pieczemy przez 45 min w 180 st. C
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
- Kapusta włoska (800 g)
- Woda (500 ml)
- Przecier pomidorowy (105 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Kalarepa (80 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (świeża) (45 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kminek – nasiona (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Komosanka z borówkami, cynamonem i kardamonem
Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając W rondlu podgrzewamy mleko Dodajemy przyprawy i mieszamy Następnie wyłączamy kuchenkę i cały czas mieszając dodajemy siemię…
WIĘCEJ >Sałatka ziemniaczana z rukolą, pomidorami i wędzonym łososiem
Ugotowane ziemniaki pokroić w kostkę Rukolę umyć i odcedzić na sicie Pomidory pokroić na połówki Łososia pokroić w paski Czosnek obrać i drobno pokroić Wszystkie składniki wrzucić do miski Dodać sos Zamieszać, spróbować i ewentualnie…
WIĘCEJ >Tarta szparagowa z sarną
Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…
WIĘCEJ >Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >