Gołąbki warzywne – wegańskie
Gołąbki warzywne – wegańskie
Przygotowanie
- Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem
- Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście
- Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8 min w wodzie w której gotowała się kapusta
- Wyjmujemy warzywa, gdy trochę przestygną mielimy w maszynce do mięsa
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz i smażymy połowę cebuli
- Dodajemy zmielone warzywa, lekko solimy, pieprzymy i dodajemy kminek
- Rozkładamy na desce liście kapusty i nakładamy na każdy po 2 łyżki farszu
- Zawijamy gołąbki (najpierw boki, a potem zwijamy jak dywan)
- Układamy gołąbki w naczyniu, w którym będziemy piec
- Pozostałą cebulę przesmażamy na tłuszczu przez 2-3 min
- Dodajemy przecier pomidorowy do cebuli i podsmażamy 5 min
- Lekko solimy, pieprzymy, dolewamy pół litra wody
- Mieszamy i zalewamy gołąbki
- Pieczemy przez 45 min w 180 st. C
Rady dietetyka
Do wnętrza gołąbków możesz dać dowolne warzywa, tak jak lubisz.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
- ½ główki kapusty włoskiej (800 g)
- 100 g przecieru / koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- ½ dużej kalarepy (ok. 85 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Kminek (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Mus z mango
Obieramy mango i kroimy na mniejsze kawałki Pokrojony owoc blendujemy z mlekiem kokosowym na gładki mus Opcjonalnie możemy dodać ziarenka chia (niedozwolone na aip)
WIĘCEJ >Sorbet malinowy
Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z pomidorkami i rozmarynem
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Pomidorki kroimy na połówki Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę Dodajemy cebulę…
WIĘCEJ >Szybka sałatka z rukolą
Ogórka kroimy w plasterki Do ogórka dodajemy pomidorki, rukolę i garść pestek dyni Polewamy sosem vinaigrette, mieszamy
WIĘCEJ >