fbpx
logo
Szukaj
open close

Gołąbki warzywne – wegańskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-3-6
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gołąbki warzywne – wegańskie

Przygotowanie

  • Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem
  • Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście
  • Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8 min w wodzie w której gotowała się kapusta
  • Wyjmujemy warzywa, gdy trochę przestygną mielimy w maszynce do mięsa
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz i smażymy połowę cebuli
  • Dodajemy zmielone warzywa, lekko solimy, pieprzymy i dodajemy kminek
  • Rozkładamy na desce liście kapusty i nakładamy na każdy po 2 łyżki farszu
  • Zawijamy gołąbki (najpierw boki, a potem zwijamy jak dywan)
  • Układamy gołąbki w naczyniu, w którym będziemy piec
  • Pozostałą cebulę przesmażamy na tłuszczu przez 2-3 min
  • Dodajemy przecier pomidorowy do cebuli i podsmażamy 5 min
  • Lekko solimy, pieprzymy, dolewamy pół litra wody
  • Mieszamy i zalewamy gołąbki
  • Pieczemy przez 45 min w 180 st. C

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 4
Trudność: Średni, Trudny

Lista składników

  • Kapusta włoska (800 g)
  • Woda (500 ml)
  • Cebula (105 g)
  • Przecier pomidorowy (105 g)
  • Kalarepa (80 g)
  • Pietruszka korzeń (80 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Kminek – nasiona (2 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek - duży, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >