Gołąbki warzywne – wegańskie
Gołąbki warzywne – wegańskie
Przygotowanie
- Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem
- Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście
- Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8 min w wodzie w której gotowała się kapusta
- Wyjmujemy warzywa, gdy trochę przestygną mielimy w maszynce do mięsa
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz i smażymy połowę cebuli
- Dodajemy zmielone warzywa, lekko solimy, pieprzymy i dodajemy kminek
- Rozkładamy na desce liście kapusty i nakładamy na każdy po 2 łyżki farszu
- Zawijamy gołąbki (najpierw boki, a potem zwijamy jak dywan)
- Układamy gołąbki w naczyniu, w którym będziemy piec
- Pozostałą cebulę przesmażamy na tłuszczu przez 2-3 min
- Dodajemy przecier pomidorowy do cebuli i podsmażamy 5 min
- Lekko solimy, pieprzymy, dolewamy pół litra wody
- Mieszamy i zalewamy gołąbki
- Pieczemy przez 45 min w 180 st. C
Rady dietetyka
Do wnętrza gołąbków możesz dać dowolne warzywa, tak jak lubisz.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
- ½ główki kapusty włoskiej (800 g)
- 100 g przecieru / koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 cebula (100 g)
- ½ dużej kalarepy (ok. 85 g)
- 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
- Kminek (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Makaron z cukinią
Makaron gotujemy według przepisu na opakowaniu W tym czasie kroimy cukinię w plastry, a mięso w kostkę Na oliwie podsmażamy mięso z warzywami i z przyprawami Podlewamy odrobiną wody Dusimy przez około 20 minut Łączymy…
WIĘCEJ >Chłodnik z melona z ogórkiem zielonym i bazylią
Melona obieramy i kroimy w kawałki Ogórek obieramy i kroimy w kawałki Pokrojone składniki wkładamy do garnka Dodajemy wodę kokosową i sok z cytryny Miksujemy blenderem Bazylię drobno siekamy i dodajemy do zupy Mieszamy i…
WIĘCEJ >Jajka zapiekane w awokado
Rozgrzewamy piekarnik do 180 st. C Awokado obieramy ze skóry Przekrawamy wzdłuż na pół i wyrzucamy pestkę Odcinamy delikatnie dół awokado, w ten sposób, żeby mogło stać poziomo i się nie przewracało Lekko solimy i…
WIĘCEJ >Zupa krem z kalafiora z mlekiem kokosowym
Kalafior dzielimy na „różyczki”, polewamy 3 łyżkami oleju, posypujemy solą i dokładnie mieszamy Przenosimy do dużego naczynia żaroodpornego i wstawiamy do rozgrzanego do 200 st C. piekarnika na około 25 minut (kalafior po upieczeniu powinien być miękki i…
WIĘCEJ >