fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki warzywne – wegańskie

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz16-3-6

Gołąbki warzywne – wegańskie

Przygotowanie

  • Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem
  • Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście
  • Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8 min w wodzie w której gotowała się kapusta
  • Wyjmujemy warzywa, gdy trochę przestygną mielimy w maszynce do mięsa
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz i smażymy połowę cebuli
  • Dodajemy zmielone warzywa, lekko solimy, pieprzymy i dodajemy kminek
  • Rozkładamy na desce liście kapusty i nakładamy na każdy po 2 łyżki farszu
  • Zawijamy gołąbki (najpierw boki, a potem zwijamy jak dywan)
  • Układamy gołąbki w naczyniu, w którym będziemy piec
  • Pozostałą cebulę przesmażamy na tłuszczu przez 2-3 min
  • Dodajemy przecier pomidorowy do cebuli i podsmażamy 5 min
  • Lekko solimy, pieprzymy, dolewamy pół litra wody
  • Mieszamy i zalewamy gołąbki
  • Pieczemy przez 45 min w 180 st. C

Rady dietetyka

Do wnętrza gołąbków możesz dać dowolne warzywa, tak jak lubisz.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ główki kapusty włoskiej (800 g)
  • 100 g przecieru / koncentratu pomidorowego, najlepiej w słoiczku
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • ½ dużej kalarepy (ok. 85 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)
  • Kminek (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa kokosowo – buraczkowa (wegańska / wegetariańska)

Bulion z mlekiem wlewamy do garnka Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kostkę, wrzucamy do garnka i zaczynamy gotować Buraki kroimy w kostkę i dodajemy do gotującej zupy Czosnek obieramy, siekamy i dodajemy do zupy…

WIĘCEJ >

Warzywa curry

Warzywa kroimy w kostkę i smażymy na maśle z przyprawami Dodajemy szpinak i koncentrat pomidorowy Podlewamy odrobiną wody i dusimy przez 15 minut, co jakiś czas mieszając Pod koniec duszenia dolewamy mleko kokosowe, jeszcze raz…

WIĘCEJ >

Roladka drobiowa faszerowana dziczyzną ze śliwkami, z ziemniakami duszonymi i gotowanymi warzywami

Roladka:·        Karkówkę zmielić w maszynce do mięsa na standardowym sitku Lekko posolić i popieprzyć i wymieszać Podzielić mięso na dwie porcje Z każdej uformować wałek Włączamy piekarnik i ustawiamy na 160 stopni Pierś z kurczaka…

WIĘCEJ >

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >