Gołąbki warzywne – wegańskie
Gołąbki warzywne – wegańskie
Przygotowanie
- Kapustę kładziemy na desce, wycinamy głąba i wkładamy do garnka z wrzątkiem
- Parzymy na małym ogniu około 30 min co jakiś czas wyjmując szumówką oddzielające się liście
- Marchew, pietruszkę i kalarepę obieramy i gotujemy 8 min w wodzie w której gotowała się kapusta
- Wyjmujemy warzywa, gdy trochę przestygną mielimy w maszynce do mięsa
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na dużej patelni tłuszcz i smażymy połowę cebuli
- Dodajemy zmielone warzywa, lekko solimy, pieprzymy i dodajemy kminek
- Rozkładamy na desce liście kapusty i nakładamy na każdy po 2 łyżki farszu
- Zawijamy gołąbki (najpierw boki, a potem zwijamy jak dywan)
- Układamy gołąbki w naczyniu, w którym będziemy piec
- Pozostałą cebulę przesmażamy na tłuszczu przez 2-3 min
- Dodajemy przecier pomidorowy do cebuli i podsmażamy 5 min
- Lekko solimy, pieprzymy, dolewamy pół litra wody
- Mieszamy i zalewamy gołąbki
- Pieczemy przez 45 min w 180 st. C
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.
Autor
Lista składników
- Kapusta włoska (800 g)
- Woda (500 ml)
- Cebula (105 g)
- Przecier pomidorowy (105 g)
- Kalarepa (80 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (45 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kminek – nasiona (2 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Koktajl (shake) bananowo – daktylowy
Obieramy banana, kroimy w kawałki i wrzucamy do blendera Sprawdzamy czy w daktylach nie ma pestek i dodajemy do blendara Dodajemy żółtka Wyciskamy sok z cytryny Miksujemy 15 sek.
WIĘCEJ >Szaszłyki z kurczaka, pieczarek i ananasa
Piekarnik rozgrzewamy do temp. 180 st. C z opcją grzania z góry i dołu Pierś z kurczaka i ananasa kroimy w dużą kostkę Pieczarki kroimy w pół W rondelku rozpuszczamy miód i zdejmujemy z ognia…
WIĘCEJ >Zupa selerowo-gruszkowa (na wywarze kostnym)
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z pieczarkami
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >