Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami
Przygotowanie
- Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
- Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
- Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
- Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
- Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
- Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
- Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni
- 2 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
- Przekładamy cebulę do czystej miski i dodajemy mięso mielone
- Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy kminek
- Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
- W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
- Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
- Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
- Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
- Zalewamy rosołem/bulionem
- Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
- W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut
- Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
- 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
- Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 2 minuty
- Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ziemniaka i miksujemy
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod swój sposób żywienia oraz towarzyszące nietolerancje – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne przepisy na gołąbki.
Autor
Lista składników
4 gołąbki
- 750 g mielonej łopatki wieprzowej (można zmielić samemu lub zakupić w sklepie mięsnym)
- 2 cebule (200 g)
- ½ główki kapusty białej (2250 g)
- ½ słoiczka przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 500 g ziemniaków
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ¼ łyżeczki kminku (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Naleśniki samuraja
Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….
WIĘCEJ >Pieczony dorsz
Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…
WIĘCEJ >