fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd780deeb-0f58-44ed-89d2-8944f354d7ac-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Przygotowanie

  • Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
  • Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
  • Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
  • Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
  • Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
  • Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
  • Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni
  • 2 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
  • Przekładamy cebulę do czystej miski i dodajemy mięso mielone
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy kminek
  • Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
  • W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
  • Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
  • Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
  • Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Zalewamy rosołem/bulionem
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
  • W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut
  • Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
  • 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ziemniaka i miksujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod swój sposób żywienia oraz towarzyszące nietolerancje – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne przepisy na gołąbki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

4 gołąbki

  • 750 g mielonej łopatki wieprzowej (można zmielić samemu lub zakupić w sklepie mięsnym)
  • 2 cebule (200 g)
  • ½ główki kapusty białej (2250 g)
  • ½ słoiczka przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ¼ łyżeczki kminku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Mango

Mango umyć, obrać i pokroić na drobne kawałki

WIĘCEJ >

Naleśniki samuraja

Wszystkie składniki mieszamy razem w misce (można użyć miksera, albo ręcznie wymieszać trzepaczką). Patelnię nasmarowujemy małą ilością masła i rozgrzewamy. Jedną ręką podnosimy patelnię z ognia, a drugą wylewamy na nią ciasto przy pomocy chochli….

WIĘCEJ >

Pieczony dorsz

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni Na patelni rozgrzewamy masło Obsmażamy dorsza z dwóch przez 2 minuty Układamy rybę w naczyniu żaroodpornym i posypujemy solą Na wierzchu układamy plasterek cytryny, pokrojone na pół pomidorki i posypujemy…

WIĘCEJ >