fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd780deeb-0f58-44ed-89d2-8944f354d7ac-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Przygotowanie

  • Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
  • Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
  • Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
  • Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
  • Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
  • Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
  • Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 stopni
  • 2 cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
  • Przekładamy cebulę do czystej miski i dodajemy mięso mielone
  • Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy kminek
  • Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
  • W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
  • Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
  • Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
  • Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Zalewamy rosołem/bulionem
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
  • W tym czasie obieramy ziemniaki i gotujemy w lekko osolonej wodzie do miękkości, około 30 minut
  • Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
  • 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 minuty
  • Dodajemy przecier / koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ziemniaka i miksujemy

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod swój sposób żywienia oraz towarzyszące nietolerancje – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne przepisy na gołąbki.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

4 gołąbki

  • 750 g mielonej łopatki wieprzowej (można zmielić samemu lub zakupić w sklepie mięsnym)
  • 2 cebule (200 g)
  • ½ główki kapusty białej (2250 g)
  • ½ słoiczka przecieru / koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 500 g ziemniaków
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ¼ łyżeczki kminku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Dynia smażona z salcesonem i pomidorami

Dynię obieramy z skóry, usuwamy pestki, kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy na patelni tłuszcz i smażymy plastry dyni po 4-5 mi z każdej strony na średnim ogniu Lekko solimy i pieprzymy Salceson obieramy z skóry…

WIĘCEJ >

Rolki nori z owocami morza

Marchewkę, ogórka i łososia kroimy w paski julienne. Awokado wydrążamy i widelcem rozgniatamy miąższ, dodajemy mielony imbir i dokładnie mieszamy. Pasta ta będzie pełniła taką funkcję jak ryż w tradycyjnym sushi. Rozkładamy arkusz wodorostów i…

WIĘCEJ >

Pieczony karp zaprawiany w warzywach

Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…

WIĘCEJ >

Komosanka z owocami i bakaliami

Komosę ryżową gotujemy w wodzie lub mleku roślinnym (proporcja 1 część komosy, 4 części płynu) przez około 15 minut lub do pochłonięcia całej wilgoci Następnie blendujemy wszystko na gładką masę Całość przelewamy do miseczki, następnie…

WIĘCEJ >