fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5ca2c5a7eb-6e1f-446c-b81d-57ce60be190f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Przygotowanie

Gołąbki:

  • Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
  • Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie
  • Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
  • Wkładamy kapustę, zalewamy wodą żeby sprawdzić jaki poziom ma być żeby nam się nie przelało
  • Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
  • Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
  • Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
  • Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
  • Mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
  • 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
  • Przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
  • Dodajemy ugotowaną kaszę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 min trzeba wyrabiać
  • W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
  • Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 st. C
  • Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
  • Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
  • Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
  • Zalewamy rosołem – bulionem mięsnym
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
  • Wyjmujemy gołąbki z piekarnika

Sos:

  • 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 min
  • Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 600 g łopatki/karkówki z jelenia lub mięso gulaszowego
  • 2 cebule (200 g)
  • ½ główki czosnku (3 g)
  • 100 g białej kaszy gryczanej
  • ½ główki włoskiej kapusty (800 g)
  • 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ½ łyżeczki kminku (ok. 2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Miska, Naczynie żaroodporne, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gruszka

Gruszkę umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Sakiewki ze schabu nadziewane orzechami i gruszkami w sosie kokosowo-gruszkowym

Dzień wcześniej wkładamy orzechy do jakiegoś pojemnika / miski i zalewamy zimna wodą Orzechy przekładamy na sito i odcedzamy z wody Jedną gruszkę przekrawamy na 4 części i usuwamy gniazdo nasienne Drugą gruszkę obieramy, przekrajamy,…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >