Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym
Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym
Przygotowanie
Gołąbki:
- Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
- Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie
- Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
- Wkładamy kapustę, zalewamy wodą żeby sprawdzić jaki poziom ma być żeby nam się nie przelało
- Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
- Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
- Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
- Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
- Mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
- 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 min
- Przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
- Dodajemy ugotowaną kaszę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 min trzeba wyrabiać
- W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
- Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 st. C
- Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
- Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
- Zawinięte gołąbki układamy na blaszce lub naczyniu żaroodpornym
- Zalewamy rosołem – bulionem mięsnym
- Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
- Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
Sos:
- 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 2 min
- Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
- 600 g łopatki/karkówki z jelenia lub mięso gulaszowego
- 2 cebule (200 g)
- ½ główki czosnku (3 g)
- 100 g białej kaszy gryczanej
- ½ główki włoskiej kapusty (800 g)
- 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (100 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ½ łyżeczki kminku (ok. 2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jabłko pieczone z malinami i miodem
Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…
WIĘCEJ >Kluski śląskie z boczkiem
Boczek kroimy w drobną kostkę i smaży na małym ogniu przez około pół godziny. Chcemy, żeby tłuszcz wytapiał się wolno. Mieszamy co jakiś czas, żeby się nie przypalił. Miskę stawiamy na wadze i przeciskamy do…
WIĘCEJ >Zupa rybna, jarzynowa
Marchew obieramy i kroimy w plasterki Jarmuż myjemy i pozbawiamy zdrewniałych części Cebulę dymkę i szczypiorek kroimy w krążki Cebulę z marchewką podduszamy na maśle do momentu zeszklenia, zalewamy bulionem i zagotowujemy Doprawiamy solą i…
WIĘCEJ >