Gołąbki z mięsem i warzywami
Gołąbki z mięsem i warzywami
Przygotowanie
- Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz.
- Następnie wyciągamy rozdzielające się liście
- Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
- Marchew oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Pozostałe warzywa oraz grzyby kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso, warzywa oraz grzyby i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
- Następnie przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
- Zawartość patelni mielimy na standardowym sitku
- Rozkładamy liście kapusty
- Na każdy liść nakładamy farsz, a następnie zawijamy w roladki (najpierw zwijamy boki, a później zwijamy w rulon)
- Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gołąbków.
Autor
Lista składników
- Kapusta włoska (800 g)
- Bulion mięsny (250 ml)
- Wieprzowina mięso mielone (200 g)
- Brokuł (80 g)
- Kalafior (80 g)
- Pieczarka (świeża) (80 g)
- Marchew (45 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
- Kminek mielony (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Szynka z wieprzowiny, boczku i rydzów
Wieprzowinę razem z czosnkiem mielimy na standardowym sitku (średnim) Boczek kroimy w kostkę około 1 cm Rydze czyścimy i kroimy w kawałki, (jeśli mamy zamrożone, to trzeba je wyjąć kilka godzin wcześniej, żeby odtajały) Zmielone…
WIĘCEJ >Zapiekanka z cukinii z ziołami
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Formę do pieczenia smarujemy tłuszczem Do miski wlewamy tłuszcz i sok z cytryny, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek wraz z przyprawami i całość dokładnie mieszamy Cukinię kroimy wzdłuż…
WIĘCEJ >Smażony makaron imbirowo- czosnkowy
Makaron ryżowy przygotowujemy tak jak na opakowaniu. Cebulę i imbir drobno siekamy. Marchewkę myjemy i obieramy. Używając obieraczki, tworzymy z marchewki cienkie plastry przypominające makaron. Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy i wrzucamy cebulę, imbir oraz…
WIĘCEJ >Sałata rzymska z suszonymi pomidorami, jajkiem i płatkami migdałów
Sałatę dokładnie opłukać, osuszyć ręcznikiem papierowym. Porwać na kawałki. Ułożyć na talerzu, skropić oliwą. Pomidory pokroić w paski. Na sałacie ułożyć pomidory, oliwki, połówki jajek i posypać płatkami migdałowymi.
WIĘCEJ >