fbpx
logo
Szukaj
open close

Gołąbki z mięsem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11beaa6a-b851-4395-8f4b-0052fcd01e7a
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gołąbki z mięsem i warzywami

Przygotowanie

  • Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz.
  • Następnie wyciągamy rozdzielające się liście
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Marchew oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pozostałe warzywa oraz grzyby kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, warzywa oraz grzyby i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Następnie przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Zawartość patelni mielimy na standardowym sitku
  • Rozkładamy liście kapusty
  • Na każdy liść nakładamy farsz, a następnie zawijamy w roladki (najpierw zwijamy boki, a później zwijamy w rulon)
  • Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gołąbków.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta włoska (800 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (200 g)
  • Brokuł (80 g)
  • Kalafior (80 g)
  • Pieczarka (świeża) (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Plastry z bakłażana z mozzarellą

Bakłażana kroimy w cienkie plastry i przyprawiamy z każdej strony Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy plastry bakłażana i smażymy po ok. 3-4 minuty z każdej strony (do zarumienienia) Mozzarellę kroimy w plastry, a następnie układamy…

WIĘCEJ >

Meksykańska sałatka z kurczaka

Pierś z kurczaka gotujemy ok. 20-30 minut, a następnie po wystudzeniu kroimy w kostkę. Cebulę drobno siekamy. Papryki i pomidora kroimy w kostkę. W miseczce przygotowujemy sos, łącząc: majonez, sok z cytryny, chilli, kmin, sól…

WIĘCEJ >

Chleb z twarożkiem

Do miski wkładamy twaróg, dodajemy jogurt oraz przyprawy i dokładnie mieszamy Twarożek nakładamy na kromki chleba

WIĘCEJ >

Burger z jelenia z warzywami

Mięso mielimy w maszynce do mielenia mięsa Doprawiamy solą i mieszamy Formujemy 2 małe burgery (lub 1 duży) o grubości 1,5 – 2 cm Na patelni grillowej rozgrzewamy olej kokosowy i smażymy po kilka minut…

WIĘCEJ >