fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z mięsem i warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c11beaa6a-b851-4395-8f4b-0052fcd01e7a
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z mięsem i warzywami

Przygotowanie

  • Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz.
  • Następnie wyciągamy rozdzielające się liście
  • Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C
  • Marchew oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Pozostałe warzywa oraz grzyby kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso, warzywa oraz grzyby i całość dusimy pod przykryciem przez ok. 10 minut
  • Następnie przyprawiamy, mieszamy i odstawiamy do ostygnięcia
  • Zawartość patelni mielimy na standardowym sitku
  • Rozkładamy liście kapusty
  • Na każdy liść nakładamy farsz, a następnie zawijamy w roladki (najpierw zwijamy boki, a później zwijamy w rulon)
  • Gotowe gołąbki układamy w naczyniu żaroodpornym, wlewamy bulion i wkładamy do piekarnika na ok. 45 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam propozycje przyrządzenia innych, równie smacznych gołąbków.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 12
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta włoska (800 g)
  • Bulion mięsny (250 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (200 g)
  • Brokuł (80 g)
  • Kalafior (80 g)
  • Pieczarka (świeża) (80 g)
  • Marchew (45 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (10 g)
  • Sól kłodawska (0.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)
  • Kminek mielony (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Szynka wieprzowa z wolnowaru z sałatką

Szynka: Karkówkę solimy i pieprzymy Wkładamy do pustego i suchego wolnowaru Przykrywamy pokrywką Ustawiamy wolnowar na 8 godzin na opcję low Wyłączamy wolnowar, czekamy aż trochę ostygnie i wkładamy misę z wolnowaru z mięsem do…

WIĘCEJ >

Gęsina z wolnowaru na spaghetti warzywnym

Gęsina: Mięso solimy i pieprzymy Marchew i pietruszkę obieramy, kroimy w kawałki Wkładamy do wolnowaru Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy gęś Wstawiamy na „low” na 8 godz. Makarony: Kalarepę obieramy Kalarepę i cukinię przepuszczamy przez spiromat…

WIĘCEJ >

Gulasz w pomidorach i z kapustą

Rozgrzewamy patelnię lub garnek smalcem Mięso kroimy w dużą kostkę i podduszamy na patelni razem z cebulą pokrojoną na drobno Dodajemy posiekaną kapustę, przyprawiamy ziołami i ulubionymi przyprawami Dusimy przez około 1 godz. pod przykryciem…

WIĘCEJ >