fbpx
logo
Szukaj
open close

Gołąbki w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c226648d3-e91b-4b92-93c2-08d4ca4cf542
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z ryżem
  • Do miski z ryżem dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsno-ryżowej formujemy podłużne „kotlety”
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wsadzamy do wrzącej wody i parzymy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Wyciągamy kapustę z wrzątku, odkładamy do ostygnięcia, a następnie obieramy z liści
  • Na każdym liściu tłuczkiem rozbijamy zgrubienia, a następnie nakładamy wcześniej przygotowane kotlety i zawijamy (najpierw zawijamy boki, a następnie zwijamy jak dywan)
  • Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki (łączeniem do dołu)
  • W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wylewamy go do garnka z gołąbkami
  • Garnek z gołąbkami stawiamy na kuchenkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50-60 minut (aż kapusta będzie miękka)
  • Ugotowane gołąbki przenosimy na talerz, a do garnka dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Gołąbki wsadzamy z powrotem do garnka z sosem

Rady dietetyka

Na jedną porcję przypadają dwa gołąbki.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta włoska (1600 g)
  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (700 g)
  • Przecier pomidorowy (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Miska, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Deser jagodowy z jogurtowym sosem

Do rondla wrzucamy owoce, dolewamy wodę i gotujemy przez ok. 5 minut na dużym ogniu (gotujemy do momentu, aż owoce zmiękną, ale nie stracą kształtu) Dodajemy miód i dokładnie mieszamy, a następnie ściągamy rondel z…

WIĘCEJ >

Witaminowa zupa z pieczarkami

Boćwinę, szpinak i rukolę kroimy na paski Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry Cebulę obieramy i kroimy w drobną kostkę Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy wszystkie warzywa i podsmażamy…

WIĘCEJ >

Gulasz z boczkiem i z kiełbasą

Boczek kroimy w kostkę jak gulasz Mieszamy z przyprawami i zostawiamy na noc w misce Na drugi dzień mięso przenosimy do naczynia żaroodpornego i wlewamy do niego wodę Pieczarki kroimy na pół lub w ćwiartki…

WIĘCEJ >

Ziemniaki zapiekane z boczkiem

Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Ziemniaki dokładnie szorujemy, nacinamy wzdłuż na pół, kładziemy na blachę i smarujemy tłuszczem Boczek kroimy w większą kostkę Marchew obieramy i ścieramy na…

WIĘCEJ >