fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c226648d3-e91b-4b92-93c2-08d4ca4cf542
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z ryżem
  • Do miski z ryżem dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsno-ryżowej formujemy podłużne „kotlety”
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wsadzamy do wrzącej wody i parzymy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Wyciągamy kapustę z wrzątku, odkładamy do ostygnięcia, a następnie obieramy z liści
  • Na każdym liściu tłuczkiem rozbijamy zgrubienia, a następnie nakładamy wcześniej przygotowane kotlety i zawijamy (najpierw zawijamy boki, a następnie zwijamy jak dywan)
  • Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki (łączeniem do dołu)
  • W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wylewamy go do garnka z gołąbkami
  • Garnek z gołąbkami stawiamy na kuchenkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50-60 minut (aż kapusta będzie miękka)
  • Ugotowane gołąbki przenosimy na talerz, a do garnka dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Gołąbki wsadzamy z powrotem do garnka z sosem

Rady dietetyka

Na jedną porcję przypadają dwa gołąbki.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta włoska (1600 g)
  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (700 g)
  • Przecier pomidorowy (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Miska, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pieczona rzodkiew

Rzodkiew myjemy i kroimy ją na pół, połówkę na ćwiartkę a później w kostkę. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Cebulę obieramy i kroimy na duże kawałki. Warzywa przekładamy do miski i skrapiamy płynnym olejem. Przyprawiamy…

WIĘCEJ >

Jabłko pieczone z malinami i miodem

Jabłko umyć i odciąć końcówkę od strony ogonka, tak zwaną „czapeczkę” Łyżką do melona lub łyżeczką wydłubać ze środka jabłka gniazdo nasienne Do wydrążonego otworu wkładamy maliny i polewamy miodem Wkładamy do nagrzanego do 220…

WIĘCEJ >

Sorbet morelowo – cynamonowy – oszukana szarlotka

Morele wypestkować Banana obrać, pokroić w plastry Owoce włożyć do pudełka i zamrozić Wyjąć pół godziny wcześniej Wbijamy nóż, jeśli wchodzi w owoce, to blender też sobie poradzi Wkładamy owoce do naczynia, w którym będziemy…

WIĘCEJ >

Prosta pasta z awokado

Awokado wydłubujemy łyżeczką ze skórki. Miąższ przekładamy do naczynia, w którym będziemy blendować, skórę i pestkę wyrzucamy. Dodajemy natkę pietruszki i sok z cytryny Czosnek obieramy i siekamy drobno nożem lub wyciskamy przez praskę do czosnku…

WIĘCEJ >