fbpx
logo
Szukaj
open close

Gołąbki w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c226648d3-e91b-4b92-93c2-08d4ca4cf542
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gołąbki w sosie pomidorowym

Przygotowanie

  • Ryż gotujemy wg instrukcji na opakowaniu, a następnie odcedzamy i przenosimy do miski
  • Cebulę obieramy i ścieramy na grubych oczkach tarki do miski z ryżem
  • Do miski z ryżem dodajemy mięso oraz przyprawy i całość dokładnie mieszamy
  • Z masy mięsno-ryżowej formujemy podłużne „kotlety”
  • W garnku zagotowujemy wodę
  • Z kapusty wycinamy głąb, a następnie wsadzamy do wrzącej wody i parzymy przez ok. 10 minut (na małym ogniu)
  • Wyciągamy kapustę z wrzątku, odkładamy do ostygnięcia, a następnie obieramy z liści
  • Na każdym liściu tłuczkiem rozbijamy zgrubienia, a następnie nakładamy wcześniej przygotowane kotlety i zawijamy (najpierw zawijamy boki, a następnie zwijamy jak dywan)
  • Garnek wykładamy liśćmi kapusty i układamy gołąbki (łączeniem do dołu)
  • W osobnym garnku zagotowujemy bulion, a następnie wylewamy go do garnka z gołąbkami
  • Garnek z gołąbkami stawiamy na kuchenkę i gotujemy pod przykryciem przez ok. 50-60 minut (aż kapusta będzie miękka)
  • Ugotowane gołąbki przenosimy na talerz, a do garnka dodajemy przecier pomidorowy oraz przyprawy, mieszamy i gotujemy przez ok. 10 minut
  • Gołąbki wsadzamy z powrotem do garnka z sosem

Rady dietetyka

Na jedną porcję przypadają dwa gołąbki.

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gołąbków.

Autor

Iwona Wierzbicka
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 7
Trudność: Średni

Lista składników

  • Kapusta włoska (1600 g)
  • Bulion jarski (1500 ml)
  • Wieprzowina mięso mielone (700 g)
  • Przecier pomidorowy (600 g)
  • Cebula (210 g)
  • Ryż basmati (100 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)
  • Pieprz czarny (1.5 g)
  • Oregano suszone (1.5 g)
  • Papryka słodka mielona (proszek) (1.5 g)
  • Tymianek suszony (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Garnek - mały, Miska, Talerz, Tarka do jarzyn, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Omlet kokosowy z grasicą i szparagami

Omlet Jajka wybić na głęboki talerz lub miskę Posolić Mocno rozmieszać widelcem lub rózgą Podczas mieszania dolewamy mleko kokosowe Dodajemy mąkę kokosową Mieszamy dokładnie Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Na gorącą patelnie wylewamy masę jajeczną…

WIĘCEJ >

Wołowina z wieprzowiną w cieście

Mięso (łopatkę) kroimy w kostkę Cebulę obieramy i drobno siekamy Seler kroimy na kawałki Marchew obieramy i kroimy w kostkę Zieleninę drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy 1/3 ilości tłuszczu Wrzucamy mięso (łopatkę) i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Meksykańskie chili con carne

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w kostkę Czosnek obieramy i drobno siekamy W rondlu rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, paprykę oraz czosnek i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy mięso i smażymy przez…

WIĘCEJ >

Jaja w majonezie ze szczypiorkiem, ogórkiem i rzodkiewką

Jaja gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo) Rzodkiewki i ogórki kroimy w drobną kostkę Szczypiorek drobno siekamy Do miski wrzucamy wszystkie warzywa, dodajemy majonez oraz tłuszcz i całość dokładnie mieszamy…

WIĘCEJ >