fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b1cd34-ef3b-4fc4-ac82-262c036e3b2e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Przygotowanie

Gołąbki

  • Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
  • Parzyć około godzinę
  • Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozkładamy 5 liści kapusty
  • Dzielimy farsz na każdy liść
  • Zawijamy w roladki
  • Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy rosół
  • Pieczemy 45 min

Warzywa:

  • Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kawałki
  • Usmażyć warzywa
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na 5 gołąbków)

  • 500 g wątróbki kaczej
  • 1 kapusta włoska (1,6 kg)
  • 2 gruszki (260 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)

Warzywa (1 porcja)

  • ½ marchewki (30 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (80 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami

Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy

WIĘCEJ >

Grillowana polędwiczka

Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…

WIĘCEJ >

Napój kokosowy na ciepło

W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut

WIĘCEJ >

Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem

Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…

WIĘCEJ >