fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b1cd34-ef3b-4fc4-ac82-262c036e3b2e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Przygotowanie

Gołąbki

  • Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
  • Parzyć około godzinę
  • Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozkładamy 5 liści kapusty
  • Dzielimy farsz na każdy liść
  • Zawijamy w roladki
  • Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy rosół
  • Pieczemy 45 min

Warzywa:

  • Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kawałki
  • Usmażyć warzywa
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Gołąbki

  • Kapusta włoska (1600 g)
  • Kaczka wątróbka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Gruszka (260 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa grillowane

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Papryka czerwona (345 g)
  • Cebula (świeża) (260 g)
  • Marchew (świeża) (180 g)
  • Masło klarowane ghee (75 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Naleśniki gryczane z boczkiem, kiełbasą, szynką i cebulą

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Burger z pieczarki

Dwie duże pieczarki pozbawiamy ogonków Ogórki drobno siekamy, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku i ugniatamy przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek W tym samym czasie podsmażamy kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy…

WIĘCEJ >

Stek wołowy z grillowaną cukinią

Mięso smażymy na rozgrzanej patelni grillowej po 3-4 minuty z każdej strony. Przekładamy na deskę, żeby odpoczęło. W tym czasie na tej samej patelni smażymy pokrojony czosnek i cukinie, lekko solimy. Mięso kładziemy na talerz…

WIĘCEJ >

Żeberka z wolnowaru w warzywach z imbirem

Żeberka kroimy w kawałki około 5 cm Solimy i pieprzymy i wrzucamy do miski Marchew, pietruszkę obieramy i kroimy w plastry i dodajemy do miski z żeberkami Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w plastry…

WIĘCEJ >