fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b1cd34-ef3b-4fc4-ac82-262c036e3b2e-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Przygotowanie

Gołąbki

  • Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
  • Parzyć około godzinę
  • Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozkładamy 5 liści kapusty
  • Dzielimy farsz na każdy liść
  • Zawijamy w roladki
  • Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy rosół
  • Pieczemy 45 min

Warzywa:

  • Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kawałki
  • Usmażyć warzywa
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

(na 5 gołąbków)

  • 500 g wątróbki kaczej
  • 1 kapusta włoska (1,6 kg)
  • 2 gruszki (260 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)

Warzywa (1 porcja)

  • ½ marchewki (30 g)
  • ⅓ cukinii (100 g)
  • ⅓ papryki czerwonej (80 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Puree z białej rzodkwi

Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…

WIĘCEJ >

Kotlety z zielonej soczewicy

Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….

WIĘCEJ >