fbpx
logo
Szukaj
open close

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b1cd34-ef3b-4fc4-ac82-262c036e3b2e-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Przygotowanie

Gołąbki

  • Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
  • Parzyć około godzinę
  • Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozkładamy 5 liści kapusty
  • Dzielimy farsz na każdy liść
  • Zawijamy w roladki
  • Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy rosół
  • Pieczemy 45 min

Warzywa:

  • Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kawałki
  • Usmażyć warzywa
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Gołąbki

  • Kapusta włoska (1600 g)
  • Kaczka wątróbka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Gruszka (260 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa grillowane

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Papryka czerwona (345 g)
  • Cebula (260 g)
  • Marchew (180 g)
  • Masło klarowane ghee (75 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gołąbki z mięsem i warzywami

Z kapusty wycinamy głąb, wkładamy główkę kapusty do garnka z wrzącą wodą i parzymy przez ok. 1 godz. Następnie wyciągamy (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z sosem pomidorowym i ziemniakami

Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła) Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z jelenia w sosie grzybowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Gołąbki: Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą (…)

WIĘCEJ >