Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Przygotowanie
Gołąbki
- Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
- Parzyć około godzinę
- Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
- Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
- Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
- Mielimy w maszynce do mięsa
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Rozkładamy 5 liści kapusty
- Dzielimy farsz na każdy liść
- Zawijamy w roladki
- Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy rosół
- Pieczemy 45 min
Warzywa:
- Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
- Cukinię pokroić w plastry
- Paprykę pokroić w kawałki
- Usmażyć warzywa
- Posolić, popieprzyć
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
(na 5 gołąbków)
- 500 g wątróbki kaczej
- 1 kapusta włoska (1,6 kg)
- 2 gruszki (260 g)
- 1 cebula (100 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
Warzywa (1 porcja)
- ½ marchewki (30 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- ⅓ papryki czerwonej (80 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kasztanowa masa czekoladowa z jeżynami
Masło i czekoladę rozpuszczamy wraz z syropem z agawy Kasztany rozdrabniamy w malakserze, dolewamy lekko ostudzony tłuszcz i wanilię Miksujemy do osiągnięcia gładkiej masy Połowę masy odkładamy, do reszty dodajemy jeżyny, blendujemy
WIĘCEJ >Grillowana polędwiczka
Polędwiczkę obieramy z błon, delikatnie przyprawiamy solą. Marchew kroimy w drobne kawałki i gotujemy 15 minut w małej ilości posolonej wody na wolnym ogniu, odcedzamy, dodajemy mleczko kokosowe, ugniatamy, a następnie przecieramy przez gęste sito…
WIĘCEJ >Napój kokosowy na ciepło
W garnku zagotowujemy mleko z wodą Po zagotowaniu dodajemy resztę składników Zmniejszamy ogień, przykrywamy garnek i gotujemy na młym ogniu przez 10 minut
WIĘCEJ >Łosoś z grillowanym ananasem duszonym w mleku kokosowym i ryżem
Ananasa obrać, wyciąć ze środka każdego plastra zdrewniałe kółko, przekroić na pół Ryż ugotować we wrzącej osolonej wodzie do miękkości Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem Kładziemy łososia na patelni Smażymy po 5 min z każdej strony…
WIĘCEJ >