fbpx
logo
Szukaj
open close

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cc4b1cd34-ef3b-4fc4-ac82-262c036e3b2e-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi

Przygotowanie

Gołąbki

  • Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
  • Parzyć około godzinę
  • Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
  • Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
  • Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
  • Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
  • Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
  • Mielimy w maszynce do mięsa
  • Doprawiamy solą i pieprzem
  • Rozkładamy 5 liści kapusty
  • Dzielimy farsz na każdy liść
  • Zawijamy w roladki
  • Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
  • Dodajemy rosół
  • Pieczemy 45 min

Warzywa:

  • Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
  • Cukinię pokroić w plastry
  • Paprykę pokroić w kawałki
  • Usmażyć warzywa
  • Posolić, popieprzyć 

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

Gołąbki

  • Kapusta włoska (1600 g)
  • Kaczka wątróbka (500 g)
  • Bulion mięsny (500 ml)
  • Gruszka (260 g)
  • Cebula (105 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Warzywa grillowane

  • Cukinia zielona (500 g)
  • Papryka czerwona (345 g)
  • Cebula (260 g)
  • Marchew (180 g)
  • Masło klarowane ghee (75 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Naczynie żaroodporne z pokrywką, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża, Piekarnik, Pokrywka do patelni

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Jajka sadzone z fasolką szparagową

Gotujemy fasolkę szparagową przez ok. 15-20 minut W międzyczasie na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy przez około 3-4 minuty do momentu aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz, a obok układamy fasolkę Doprawiamy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Owsianka z mlekiem roślinnym i z jabłkiem

Płatki owsiane zagotowujemy w mleku (jeśli płyn odparuje, to możemy dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy dowolnie pokrojone jabłko Podajemy

WIĘCEJ >

Zupa czosnkowa

Czosnek i cebulę obieramy Kroimy cebulę i czosnek tak jak umiemy Bierzemy garnek, roztapiamy w nim masło klarowane Wrzucamy cebulę z czosnkiem i zasmażamy 2-3 min W tym czasie obieramy ziemniaka i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >