Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Przygotowanie
Gołąbki
- Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
- Parzyć około godzinę
- Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
- Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
- Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
- Mielimy w maszynce do mięsa
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Rozkładamy 5 liści kapusty
- Dzielimy farsz na każdy liść
- Zawijamy w roladki
- Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy rosół
- Pieczemy 45 min
Warzywa:
- Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
- Cukinię pokroić w plastry
- Paprykę pokroić w kawałki
- Usmażyć warzywa
- Posolić, popieprzyć
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
(na 5 gołąbków)
- 500 g wątróbki kaczej
- 1 kapusta włoska (1,6 kg)
- 2 gruszki (260 g)
- 1 cebula (100 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
Warzywa (1 porcja)
- ½ marchewki (30 g)
- ⅓ cukinii (100 g)
- ⅓ papryki czerwonej (80 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
- Sól kłodawska (2 g)
- Pieprz czarny (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Ciasto kokosowe z kremem z batatów
W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…
WIĘCEJ >Makaron gryczany z kurkami
Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…
WIĘCEJ >Puree z białej rzodkwi
Białą rzodkiew obieramy i kroimy w grubą kostkę Kawałki warzywa wrzucamy do garnka i zalewamy wodą Gotujemy około 20 minut (do miękkości rzodkwi Odlewamy nadmiar wody, zostawiamy tylko tyle, ile umożliwi nam blendowanie Dodajemy masło…
WIĘCEJ >Kotlety z zielonej soczewicy
Soczewicę gotujemy według instrukcji na opakowaniu, solimy dopiero pod koniec gotowania. W razie potrzeby odlewamy nadmiar wody, studzimy. Cebulę kroimy w kostkę, ziarna słonecznika i dyni siekamy. Smażymy cebulę na rozgrzanym oleju, aż się zrumieni….
WIĘCEJ >