Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Gołąbki z kapusty włoskiej faszerowane wątróbką kaczą i gruszkami z warzywami grillowanymi
Przygotowanie
Gołąbki
- Kapustę należy sparzyć, czyli wyciąć głąb z kapusty i włożyć główkę do garnka z wrzącą wodą
- Parzyć około godzinę
- Wyjąć i pooddzielać pojedyncze liście
- Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
- 2 gruszki przekrawamy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w kostkę
- Na dużej patelni rozgrzewamy 2 łyżki tłuszczu
- Wkładamy wątróbkę, cebulę i jabłka
- Przykrywamy pokrywką, dusimy 10 min
- Odstawiamy na 15 min żeby trochę przestygło
- Mielimy w maszynce do mięsa
- Doprawiamy solą i pieprzem
- Rozkładamy 5 liści kapusty
- Dzielimy farsz na każdy liść
- Zawijamy w roladki
- Układamy gołąbki w naczyniu żaroodpornym
- Dodajemy rosół
- Pieczemy 45 min
Warzywa:
- Marchew i cebulę obrać, pokroić w plastry
- Cukinię pokroić w plastry
- Paprykę pokroić w kawałki
- Usmażyć warzywa
- Posolić, popieprzyć
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP), nie dodajemy pieprzu czarnego, a w porcji warzyw nie dodajemy papryki czerwonej. Więcej informacji na ten temat przeczytasz w zakładce „Dieta”.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia smacznych gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
Gołąbki
- Kapusta włoska (1600 g)
- Kaczka wątróbka (500 g)
- Bulion mięsny (500 ml)
- Gruszka (260 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Warzywa grillowane
- Cukinia zielona (500 g)
- Papryka czerwona (345 g)
- Cebula (świeża) (260 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Masło klarowane ghee (75 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zrazy wieprzowe po staropolsku faszerowane sarną z ziemniakami i sałatą
Zrazy z sosem Łopatkę z sarny zmielić na standardowym sitku / oczkach Lekko posolić, popieprzyć Dodać rozmaryn Wymieszać i podzielić na 4 porcje Z każdej porcji uformować mały wałek (tak z 4 – 5 cm…
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (wegański / wegetariański)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Pieczony karp zaprawiany w warzywach
Rybę kroimy na 4 kawałki Warzywa obieramy Marchew, pietruszkę i seler trzemy na tarce na grubych oczkach Cebulę kroimy w półksiężyce Warzywa wrzucamy do miski i zalewamy oliwą Lekko solimy i pieprzymy, dodajemy majeranek Dodajemy…
WIĘCEJ >Grillowana cukinia nadziewana suszonymi pomidorami
Cukinię kroimy w cienkie plastry Rozgrzewamy patelnię Kładziemy cukinię i smażymy przez ok. 2-3 minuty z każdej strony Ser ścieramy na drobnych oczkach tarki Następnie cukinię przyprawiamy, kładziemy suszone pomidory oraz posypujemy serem i zawijamy
WIĘCEJ >