fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c98a9e3a8-e0c1-4467-ada3-23e051721139-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym

Przygotowanie

Gołąbki:

  • Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
  • Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie
  • Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
  • Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
  • Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
  • Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
  • Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
  • Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
  • Mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
  • 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
  • Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 minuty
  • Przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
  • Dodajemy ugotowaną kaszę
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
  • W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
  • Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 st. C
  • Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
  • Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
  • Zawinięte gołąbki układamy na blaszce, lub naczyniu żaroodpornym
  • Zalewamy bulionem
  • Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
  • Wyjmujemy gołąbki z piekarnika

Sos:

  • 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
  • W garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
  • Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
  • Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
  • Zasmażamy 2 min
  • Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
  • Zagotowujemy
  • Miksujemy blenderem
  • Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Składniki na 4 gołąbki (2 porcje):

  • 600 g łopatki z dzika lub mięso gulaszowe
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 50 g białej kaszy gryczanej
  • ½ główki włoskiej kapusty (800 g)
  • 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (100 g)
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
  • 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
  • ½ łyżeczki kminku (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Garnek - duży, Maszynka do mielenia mięsa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Patelnia, Piekarnik, Sitko, Tłuczek do mięsa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki bananowe z owocami

Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i jabłek

Pierś z kurczaka gotujemy w lekko osolonej wodzie przez około 20 minut Następnie po ostudzeniu kroimy w kostkę Selera i awokado kroimy w kostkę Jabłko obieramy i także kroimy w kostkę Wszystkie składniki mieszamy w…

WIĘCEJ >

Schab nadziewany sarną, pieczarkami i cebulą

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pieczarki kroimy w półplastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę z czosnkiem przez 3 min Mięso mielone wkładamy do miski i dodajemy zawartość patelni Lekko…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >