Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym
Gołąbki z dzika w sosie pomidorowym
Przygotowanie
Gołąbki:
- Kaszę gryczaną płuczemy na sicie pod zimną woda, a następnie wrzucamy do litrowego garnka z gotującą lekko osoloną wodą
- Gotujemy 10 min i odcedzamy na sicie
- Bierzemy duży garnek (taki, żeby kapusta się w nim mieściła)
- Wkładamy kapustę, zalewamy wodą, żeby sprawdzić, jaki poziom ma być, żeby nam się nie przelało
- Wyjmujemy kapustę i pusty garnek z wodą wstawiamy na ogień aż się zagotuje
- Kapustę kładziemy na desce i wycinamy nożem głąb
- Kapustę wkładamy do gotującej wody, zmniejszamy ogień, parzymy 10 min.
- Po kolei wyjmujemy pojedyncze oddzielone liście z kapusty i odkładamy na jakąś miskę
- Mięso mielimy na standardowym sitku w maszynce do mięsa
- 2 cebule i pół główki czosnku, obieramy i kroimy w kostkę
- Rozgrzewamy na patelni 2 łyżki tłuszczu i wrzucamy cebulę z czosnkiem, zasmażamy 2 minuty
- Przekładamy do czystej miski i dodajemy mięso mielone
- Dodajemy ugotowaną kaszę
- Lekko solimy i pieprzymy
- Wyrabiamy masę mieloną rękami aż się dobrze wszystko połączy, czyli jakieś 2 minuty trzeba wyrabiać
- W rękach wyrabiamy 8 równych wałków z mięsa
- Włączamy i ustawiamy piekarnik na 180 st. C
- Bierzemy sparzony liść kapusty, lekko tłuczkiem do mięsa rozbijamy okolice zgrubienia liścia
- Na środku liścia nakładamy mięso i zawijamy w roladę (najpierw boki liścia do środka, a potem zwijamy jak dywan)
- Zawinięte gołąbki układamy na blaszce, lub naczyniu żaroodpornym
- Zalewamy bulionem
- Wkładamy do piekarnika na godzinę (po pół godzinie otwieramy piekarnik, wysuwamy naczynie z gołąbkami i obracamy je na druga stronę)
- Wyjmujemy gołąbki z piekarnika
Sos:
- 2 cebule obieramy i kroimy w kostkę
- W garnku rozgrzewamy dwie łyżki tłuszczu
- Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min
- Dodajemy przecier/koncentrat pomidorowy
- Zasmażamy 2 min
- Dolewamy płyn jaki jest w naczyniu z gołąbkami
- Zagotowujemy
- Miksujemy blenderem
- Jeśli jest za rzadki sos, dorzucamy ugotowanego ziemniaka i miksujemy
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie smaczne propozycje gołąbków – koniecznie do nich zajrzyj.
Autor
Lista składników
Składniki na 4 gołąbki (2 porcje):
- 600 g łopatki z dzika lub mięso gulaszowe
- 2 cebule (200 g)
- 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
- 50 g białej kaszy gryczanej
- ½ główki włoskiej kapusty (800 g)
- 4 łyżki przecieru/koncentratu pomidorowego (100 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (15 g)
- 2 szklanki bulionu mięsnego (500 ml)
- ½ łyżeczki kminku (2 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wolnowarzona karkówka z cukinią
Karkówkę posypujemy solą i pieprzem, wkładamy do wolnowaru podlewając odrobiną wody. Ustawiamy na tryb Low (1) ok. 6 h Po upływie czasu wolnowarzenia, kroimy cukinię wzdłuż w cienkie płaty. Każdy płat smarujemy cienką warstwą masła…
WIĘCEJ >Pasztet z wątróbki z kiełkami brokuła
Wątróbkę płuczemy i osuszamy ręcznikiem papierowym. Wykrawamy błony. Podsmażamy wątróbkę na patelni, na podgrzanym oleju kokosowym na średnim ogniu przez 4 minuty z każdej strony. Ma być podsmażona na brązowo, ale pozostać miękka w środku….
WIĘCEJ >Makaron warzywny z boczniakami (z wywarem kostnym)
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Marchewkę, pietruszkę i cukinię pokroić wzdłuż na plastry i następnie każdy plaster wzdłuż na długie cienkie paski Cebulę i czosnek pokroić w półksiężyce Boczniaki pokroić na połówki lub gdy są…
WIĘCEJ >Plantanowe placki z karobem
Plantany obieramy ze skórki. Wszystkie składniki oprócz ostatniego wkładamy do blendera wysokoobrotowego i blendujemy. W masie zostaną nierozdrobnione kawałki plantana, ale to nie szkodzi. W cieście mają być widoczne drobinki plantana. Rozgrzewamy olej na patelni…
WIĘCEJ >