fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Granola orzechowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd9ec1a01-2d87-4075-8ac0-aaafdb1c1311
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Granola orzechowa

Przygotowanie

  • Piekarnik rozgrzewamy do temp. 120 st. C
  • Blachę wykładamy papierem do pieczenia
  • Orzechy siekamy
  • W garnku rozpuszczamy tłuszcz
  • Do miski wrzucamy wiórki kokosowe, orzechy oraz pestki i mieszamy
  • Do osobnej miski wlewamy rozpuszczony tłuszcz, dodajemy miód oraz przyprawy i mieszamy
  • Wszystkie składniki razem mieszamy
  • Granolę rozsmarowujemy na papierze, a następnie wkładamy do piekarnika na ok. 1 godz. (co ok. 10-15 minut mieszamy i pieczemy do momentu zarumienienia się granoli)
  • Upieczoną granolę przenosimy do miski i pozostawiamy do ostygnięcia, co jakiś czas podrzucając, aby rozbić większe kawałki
  • Granolę przechowujemy hermetycznych pojemnikach w lodówce lub w zamrażarce przez ok. 1 miesiąc
  • Granolę można podać z mlekiem kokosowym lub innym

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 8
Trudność: Średni

Lista składników

  • Wiórki kokosowe (180 g)
  • Migdał (110 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (110 g)
  • Pestki słonecznika obrane (100 g)
  • Pestki dyni obrane (65 g)
  • Orzech włoski (60 g)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Cynamon mielony (3 g)
  • Gałka muszkatołowa mielona (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Bulion grzybowy (wegański / wegetariański)

Dzień wcześniej wsypujemy grzyby do garnka i zalewamy 1l zimnej wody z kranu Zostawiamy na 8 godz. (najlepiej na noc) Rosół dolewamy do grzybów zalanych wodą i zaczynamy gotować Gotujemy na małym ogniu przez 2…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >

Jabłko

Jabłko umyć i zjeść

WIĘCEJ >

Spaghetti z cukinii z sosem arrabiata

Cukinię myjemy, odcinamy końcówki i trzemy na tarce spiralnej, czyli spiromacie Jeśli nie mamy spiromatu, to kroimy cukinię w plastry i plastry na cienkie paseczki jak spaghetti Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę…

WIĘCEJ >