fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Owsiana granola domowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2ae0f1b-076a-486b-a2f8-045d47f30cbe-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Owsiana granola domowa

Przygotowanie

  • Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa.
  • W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać.
  • Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się ręce zamiast łyżki.
  • Tak przygotowane płatki wysypujemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z włączonym termoobiegiem.
  • Pieczenie granoli zajmie nam ok. 20-35 minut w zależności od naszego sprzętu.
  • Co jakiś czas należy mieszać płatki, żeby równo się rumieniły.
  • Gdy nabiorą koloru wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy też nabiorą chrupkości.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Autor

Maria Chuchla
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Płatki owsiane (440 g)
  • Miód lipowy (100 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (70 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Garnek - mały, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałata z pieczoną kaczką, melonem i awokado

Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w dół Smażyć około 6-7 minut z każdej strony na średnim ogniu…

WIĘCEJ >

Jajka po japońsku

Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania. Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.  Gdy zacznie się…

WIĘCEJ >

Sarna szarpana wolno pieczona z warzywami duszonymi na maśle klarowanym

Sarninę lekko solimy i pieprzymy Wkładamy do wolnowaru Ustawiamy minimalną moc i czas 8 godzin Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w paski (wzdłuż na pół i kroimy w poprzek) Seler naciowy płuczemy żeby nie…

WIĘCEJ >

Kulki czarne

Wszystkie składniki oprócz nasion chia dokładnie zmiksować blenderem Uformować kulki Obtoczyć kulki w nasionach chia

WIĘCEJ >