Owsiana granola domowa
Owsiana granola domowa
Przygotowanie
- Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa.
- W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać.
- Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się ręce zamiast łyżki.
- Tak przygotowane płatki wysypujemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z włączonym termoobiegiem.
- Pieczenie granoli zajmie nam ok. 20-35 minut w zależności od naszego sprzętu.
- Co jakiś czas należy mieszać płatki, żeby równo się rumieniły.
- Gdy nabiorą koloru wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy też nabiorą chrupkości.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Płatki owsiane (bezglutenowe) (440 g)
- Miód lipowy (100 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (70 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Zupa szpinakowa z topinamburem
Pokrojony w plastry por dusimy w garnku na rozgrzanej oliwie Dodajemy rozdrobniony na kawałki szpinak, czekamy do momentu aż się rozmrozi i na końcu dodajemy pokrojonego topinambura Po chwili całość zalewamy mlekiem i bulionem Pod…
WIĘCEJ >Jajka po japońsku
Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania. Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy. Gdy zacznie się…
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą
Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…
WIĘCEJ >