fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Owsiana granola domowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2ae0f1b-076a-486b-a2f8-045d47f30cbe-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Owsiana granola domowa

Przygotowanie

  • Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa.
  • W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać.
  • Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się ręce zamiast łyżki.
  • Tak przygotowane płatki wysypujemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z włączonym termoobiegiem.
  • Pieczenie granoli zajmie nam ok. 20-35 minut w zależności od naszego sprzętu.
  • Co jakiś czas należy mieszać płatki, żeby równo się rumieniły.
  • Gdy nabiorą koloru wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy też nabiorą chrupkości.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej aktualnej diecie.

Uwagi

Jest to przepis bazowy, ale można poprzestać i na nim. Najlepiej jednak do ostudzonej granoli wmieszać ulubione orzechy, nasiona, wiórki kokosowe i suszone owoce. Smakuje świetnie z mlekami roślinnymi albo jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 szklanki płatków owsianych (440 g)
  • 4 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy (100 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Gulasz z serca wołowego

Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >

Parówki drobiowe grillowane

Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.

WIĘCEJ >

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >