fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Owsiana granola domowa

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd2ae0f1b-076a-486b-a2f8-045d47f30cbe-1

Owsiana granola domowa

Przygotowanie

  • Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa.
  • W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać.
  • Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się ręce zamiast łyżki.
  • Tak przygotowane płatki wysypujemy na blachę od piekarnika wyłożoną papierem do pieczenia i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 140 stopni z włączonym termoobiegiem.
  • Pieczenie granoli zajmie nam ok. 20-35 minut w zależności od naszego sprzętu.
  • Co jakiś czas należy mieszać płatki, żeby równo się rumieniły.
  • Gdy nabiorą koloru wyciągamy je z piekarnika i odstawiamy do wystygnięcia. Wtedy też nabiorą chrupkości.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można uwzględnić w swojej aktualnej diecie.

Uwagi

Jest to przepis bazowy, ale można poprzestać i na nim. Najlepiej jednak do ostudzonej granoli wmieszać ulubione orzechy, nasiona, wiórki kokosowe i suszone owoce. Smakuje świetnie z mlekami roślinnymi albo jogurtem naturalnym i świeżymi owocami.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 1 godziny
Składniki: 4
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 4 szklanki płatków owsianych (440 g)
  • 4 łyżki miodu/syropu klonowego/syropu z agawy (100 g)
  • 3 łyżki oleju kokosowego (75 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Papier do pieczenia, Piekarnik
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Szparagi z botwinką

Szparagi obieramy, kroimy każdego na 4 części i gotujemy w wrzątku przez 5 min Na talerzu układamy wszystkie zieleniny Marchewkę trzemy na tarce i posypujemy po sałatach Dodajmy szparagi Polewamy sosem 

WIĘCEJ >

Sałatka z kaszy jaglanej

Dzień wcześniej zalewamy kasze litrem zimnej wody i moczymy 12 godzin Następnie kaszę trzeba wypłukać i gotować w wrzącej osolonej wodzie do miękkości Kaszę odcedzamy na sicie, wrzucamy do jakiejś miski i zostawiamy do ostygnięcia…

WIĘCEJ >

Hummus z pieczoną marchewką

Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę. Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę. Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

WIĘCEJ >

Pieczony surowy boczek z buraczkami

Boczek: Czosnek obrać i pokroić każdy ząbek na 3 części Przygotowujemy naczynie, w którym będziemy piec, np. żaroodporne Wkładamy mięso i posypujemy wszystkimi przyprawami Połowę obranego czosnku rozkładamy na mięsie Przekładamy mięso na drugą stronę…

WIĘCEJ >