fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2569d00f-3b94-4a00-85b7-a2e81cf83565-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Przygotowanie

Grasica z kurkami:

  • Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grasicę obsmażamy po minucie z każdej strony
  • Dorzucamy kurki
  • Mieszamy i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Podlewamy białym winem
  • Dusimy 5 minut

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy czerwonym pieprzem

Ziemniaki:

  • Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica cielęca z kurkami

  • Cielęcina grasica (160 g)
  • Cebula (świeża) (105 g)
  • Kurka (świeża) (60 g)
  • Wino białe wytrawne (50 ml)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sałatka

  • Sałata rzymska (70 g)
  • Pomidor koktajlowy (60 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Pieprz czerwony (1 g)

Ziemniaki

  • Ziemniak młody (200 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - duży, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Ręcznik papierowy, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tagliatelle z marchewki i cukinii

Przy pomocy obieraczki, obieramy marchewkę i cukinię tworząc warzywny makaron tagiatelle Na rozgrzanej patelni, roztapiamy masło z przyprawami. Po chwili dodajemy warzywa i podsmażamy około 5 minut Po tym czasie, zmniejszamy ogień i wbijamy na…

WIĘCEJ >

Pieczona świąteczna szynka

Szynkę solimy, pieprzymy i posypujemy igłami rozmarynu Nacinamy w kratkę stronę gdzie jest tłuszcz Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w plasterki Czosnek i cebulę obieramy, kroimy w półksiężyce Włączamy piekarnik i ustawiamy temp.180 stopni…

WIĘCEJ >

Komosanka z mlekiem roślinnym i pestkami dyni

Komosę gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut (lub wg instrukcji na opakowaniu), co jakiś czas mieszając Następnie dolewamy mleko i mieszamy Komosankę przenosimy do miski i posypujemy pestkami

WIĘCEJ >

Owoce morza w warzywnym sosie

Warzywa kroimy w kostkę i podsmażamy na oliwie Dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy Po 10 minutach dodajemy owoce morza i mleko kokosowe Dusimy przez kolejne 10 minut, po czym podajemy

WIĘCEJ >