fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2569d00f-3b94-4a00-85b7-a2e81cf83565-1

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Przygotowanie

Grasica z kurkami:

  • Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grasicę obsmażamy po minucie z każdej strony
  • Dorzucamy kurki
  • Mieszamy i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Podlewamy białym winem
  • Dusimy 5 minut

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy czerwonym pieprzem

Ziemniaki:

  • Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut

Rady dietetyka

Należy dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Można w przepisie wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Wówczas przepis pozostanie takim.

Zainspiruj się podobnymi przepisami, które znajdują w podpiętych, powiązanych propozycjach.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica z kurkami

  • 160 g grasicy cielęcej
  • 1 garść świeżych oczyszczonych lub rozmrożonych kurek (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 50 ml białego wina

Sałatka

  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 płaska łyżka czerwonego pieprzu (5 g)

Ziemniaki  

  • 4 młode ziemniaki (200 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Owoce morza ze szpinakiem

Na patelni rozgrzać olej kokosowy. Wrzucić pokrojony w plasterki czosnek i drobno posiekany imbir. Smażyć 2 minuty. Dodać obraną i pokrojoną w plastry marchewkę i pokrojoną w słupki cukinię. Rozprowadzić mleko kokosowe z odrobiną wody….

WIĘCEJ >

Placki bananowe z sosem malinowym

Placki bananowe Banana obrać, połamać/pokroić na mniejsze kawałki Dodać jajko Miksować przez 15 sekund blenderem Cały czas miksując dodajemy po łyżce mąki kokosowej, jeśli po drugiej łyżce robi się gęste to nie dodajemy już kolejnej…

WIĘCEJ >

Wietnamskie bun

Mięso kroimy na małe kawałki. Przygotowujemy marynatę mieszając ze sobą wszystki składniki (papryczkę i czosnek drobno kroimy i dodajemy do części płynnej). Mięso zalewamy marynatą i wstawiamy do lodówki co najmniej na pół godziny. Przygotowujemy…

WIĘCEJ >

Risotto z grzybami

Nerkowce moczymy przez noc (lub przynajmniej 30 minut wcześniej) Grzyby dokładnie myjemy i moczymy przynajmniej 30 minut Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju do lekkiego wysuszenia/zarumienienia Dodajemy grzyby, trochę soli, pieprzu i podsmażamy…

WIĘCEJ >