fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2569d00f-3b94-4a00-85b7-a2e81cf83565-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Przygotowanie

Grasica z kurkami:

  • Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grasicę obsmażamy po minucie z każdej strony
  • Dorzucamy kurki
  • Mieszamy i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Podlewamy białym winem
  • Dusimy 5 minut

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy czerwonym pieprzem

Ziemniaki:

  • Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut

Rady dietetyka

Należy dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Można w przepisie wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Wówczas przepis pozostanie takim.

Zainspiruj się podobnymi przepisami, które znajdują w podpiętych, powiązanych propozycjach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica z kurkami

  • 160 g grasicy cielęcej
  • 1 garść świeżych oczyszczonych lub rozmrożonych kurek (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 50 ml białego wina

Sałatka

  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 płaska łyżka czerwonego pieprzu (5 g)

Ziemniaki  

  • 4 młode ziemniaki (200 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sandacz z puree z kalafiora

Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…

WIĘCEJ >

Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym

Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…

WIĘCEJ >

Kulki wołowe

Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…

WIĘCEJ >

Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem

Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…

WIĘCEJ >