Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką
Przygotowanie
Grasica z kurkami:
- Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy grasicę obsmażamy po minucie z każdej strony
- Dorzucamy kurki
- Mieszamy i zasmażamy 2 minuty
- Dorzucamy cebulę z czosnkiem
- Zasmażamy 3 minuty
- Podlewamy białym winem
- Dusimy 5 minut
Sałatka:
- Sałatę drzemy w palcach
- Pomidorki kroimy na pół
- Polewamy oliwą z oliwek
- Posypujemy czerwonym pieprzem
Ziemniaki:
- Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut
Rady dietetyka
Należy dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
Można w przepisie wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Wówczas przepis pozostanie takim.
Zainspiruj się podobnymi przepisami, które znajdują w podpiętych, powiązanych propozycjach.
Autor
Lista składników
Grasica z kurkami
- 160 g grasicy cielęcej
- 1 garść świeżych oczyszczonych lub rozmrożonych kurek (60 g)
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- 50 ml białego wina
Sałatka
- 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
- 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 1 płaska łyżka czerwonego pieprzu (5 g)
Ziemniaki
- 4 młode ziemniaki (200 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sandacz z puree z kalafiora
Sandacza skrapiamy cytryną i doprawiamy do smaku ulubionymi przyprawami Kalafiora dzielimy na różyczki, dodajemy go do ryby i przyrządzamy na parze przez około 30-40 minut Kalafior umieszczamy w naczyniu, w którym będziemy blendować, mieszamy z…
WIĘCEJ >Pierś nadziewana pistacjami z sosem selerowo – pistacjowym
Seler obieramy i kroimy w cienkie plastry Gruszkę obieramy, usuwamy gniazdo nasienne i ogonek i kroimy w plastry Z każdego filetu odrywamy polędwiczkę Mielimy w maszynce do mięsa razem z połową fileta Pistacje obieramy i…
WIĘCEJ >Kulki wołowe
Dwie 2 pieczarki pozbawiamy ogonków Drobno siekamy ogonki, dodajemy wołowinę, doprawiamy do smaku Formujemy masę przez 3 minuty Na patelni rozgrzewamy oliwę z oliwek, podsmażamy jednocześnie kapelusze pieczarek oraz przygotowanego burgera Podajemy na talerzu Przekładamy…
WIĘCEJ >Spaghetti carbonara z boczkiem i żółtkiem
Marchew, pietruszkę, cebulę, czosnek obrać Cukinię, marchewkę, pietruszkę zetrzeć na tarce spiralnej lub gdy ktoś nie posiada tego cuda, pociąć warzywa wzdłuż na plastry i plastry pociąć na paseczki jak makaron Boczek pociąć w kostkę…
WIĘCEJ >