fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2569d00f-3b94-4a00-85b7-a2e81cf83565-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica cielęca z kurkami i młodymi ziemniakami i sałatką

Przygotowanie

Grasica z kurkami:

  • Przygotowujemy garnek do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy grasicę obsmażamy po minucie z każdej strony
  • Dorzucamy kurki
  • Mieszamy i zasmażamy 2 minuty
  • Dorzucamy cebulę z czosnkiem
  • Zasmażamy 3 minuty
  • Podlewamy białym winem
  • Dusimy 5 minut

Sałatka:

  • Sałatę drzemy w palcach
  • Pomidorki kroimy na pół
  • Polewamy oliwą z oliwek
  • Posypujemy czerwonym pieprzem

Ziemniaki:

  • Młode ziemniaki szorujemy szczoteczką, płuczemy, zalewamy wodą, wstawiamy na kuchenkę i gotujemy do miękkości, czyli około 30 minut

Rady dietetyka

Należy dopasować każdy składnik przepisu do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

Można w przepisie wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Wówczas przepis pozostanie takim.

Zainspiruj się podobnymi przepisami, które znajdują w podpiętych, powiązanych propozycjach.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica z kurkami

  • 160 g grasicy cielęcej
  • 1 garść świeżych oczyszczonych lub rozmrożonych kurek (60 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 50 ml białego wina

Sałatka

  • 2 liście sałaty rzymskiej (70 g)
  • 3 pomidorki koktajlowe (60 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 1 płaska łyżka czerwonego pieprzu (5 g)

Ziemniaki  

  • 4 młode ziemniaki (200 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Flaki wołowe

Marchew, pietruszkę i seler obieramy Warzywa kroimy w słupki/zapałki lub kostkę Por przekrawamy i płuczemy każdą warstwę, żeby nie było piasku, kroimy w półksiężyce Cebulę obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy…

WIĘCEJ >

Rosół z gęsi

Zaczynamy od tego, że bierzemy litrową plastikową butelkę Wlewamy do niej zimną wodę, zakręcamy i wkładamy do zamrażalnika Gęś kładziemy na desce, wycinamy piersi i odcinamy nogi (mięso używamy do dań obiadowych, szkoda go do…

WIĘCEJ >

Sałatka z indykiem i kalafiorem z sosem czosnkowym

W dużej misce umieszczamy porwaną na drobne kawałki sałatę, pokrojoną drobno cebulę i szczypiorek oraz startą na grubych oczkach marchewkę Pierś z indyka kroimy w kostkę, pieczemy w piekarniku wraz z porem w naczyniu żaroodpornym…

WIĘCEJ >

Zupa szpinakowa

Na patelni rozgrzewamy oliwę i dodajemy szpinak Mieszamy czekając aż listki trochę się podduszą Mięso kroimy w kostkę i dodajemy do szpinaku razem z przyprawami Dolewamy wody i gotujemy około 20 minut Pod koniec dodajemy…

WIĘCEJ >