Grasica z grillowanymi warzywami
Grasica z grillowanymi warzywami
Przygotowanie
Grasica
- Do garnka wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
Warzywa grillowane
- Kalarepę obieramy ze skóry i kroimy w plastry
- Cukinię kroimy w plastry
- Paprykę kroimy w kawałki
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu
- Smażymy warzywa po 3-4 minuty z każdej strony na średnim ogniu
- Lekko solimy i pieprzymy
Rady dietetyka
Dopasuj składniki przepisu do Twojego aktualnego sposobu żywienia – więcej informacji poszukaj w piktogramach opisujących każdą potrawę.
Uwagi
Zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów, aby zainspirować się naszymi propozycjami przyrządzenia grasicy.
Autor
Lista składników
Grasica
- Cielęcina grasica (200 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Warzywa grillowane
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Kalarepa (85 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Kokojabłotka
Z każdej figi odcinamy ogonek Kroimy je w plastry Wrzucamy do naczynia/miski Zalać wrzątkiem – tak, aby zakryć Przykrywamy i odstawiamy na bok Robimy ciasto Na rozgrzaną wsypujemy mąkę kokosową Od razu mieszamy Mieszamy tak długo,…
WIĘCEJ >Jabłka zapiekane z cynamonem
Jabłka obieramy ze skórki, wykrawamy gniazda nasienne i kroimy na plastry o grubości 0,5 cm Umieszczamy w naczyniu żaroodpornym warstwami Każdą warstwę jabłek podsypujemy cynamonem Pieczemy do miękkości około 40 minut w piekarniku nagrzanym do…
WIĘCEJ >Chipsy z plantana
Rozgrzewamy piekarnik do 160 stopni z termoobiegiem (bez termoobiegu 170-180 stopni) Platany myjemy i przecinamy na pół Następnie nacinamy skórkę wzdłuż, uważając, aby zanadto nie przeciąć miąższu Odginamy skórę i obieramy, przesuwając kciukiem wzdłuż nacięć…
WIĘCEJ >Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy
Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy
WIĘCEJ >