Grasica smażona na maśle ze szparagami
Grasica smażona na maśle ze szparagami
Przygotowanie
Grasica:
- Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 min z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przekładamy grasice na talerz, obok kładziemy szparagi i polewamy masłem z patelni
Szparagi:
- Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało)
- Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
- Przygotowujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
- Wrzucamy obrane szparagi
- Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Dopasuj potrawy do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj do piktogramów znajdujących sie powyżej.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia grasicy w prosty i smaczny sposób.
Autor
Lista składników
Grasica
- Cielęcina grasica (200 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Szparagi
- Szparag biały (120 g)
- Szparag zielony (120 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Kisiel z siemienia lnianego
Truskawki umieszczamy w blenderze i miksujemy do uzyskania gładkiej konsystencji W garnuszku stawiamy na gazie szklankę wody i wrzucamy do niej siemię lniane Gotujemy to razem od czasu do czasu mieszając przez około 10 minut…
WIĘCEJ >Sałatka bazowa
Sałaty myjemy, odsączamy, rwiemy na drobne kawałki i układamy na talerzu. Papryki, ogórki i rzodkiewki kroimy w kawałki. Składniki na sos umieszczamy w małym słoiczku lub dobrze zamykanym pojemniczku, a następnie energicznie wstrząsamy, żeby je połączyć. Układamy…
WIĘCEJ >Bezglutenowe tortille
Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.
WIĘCEJ >Zupa czosnkowo-jaglana
Orzechy moczymy w wodzie (najlepiej przez całą noc – około 8 godzin) Czosnek obieramy i siekamy Obieramy ziemniaki i kroimy je w kostkę Kaszę jaglaną przepłukujemy i sparzamy W garnku zagotowujemy bulion i dodajemy kaszę…
WIĘCEJ >