fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica smażona na maśle ze szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-3-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Przygotowanie

Grasica:

  • Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 min z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy grasice na talerz, obok kładziemy szparagi i polewamy masłem z patelni

Szparagi:

  • Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało)
  • Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
  • Przygotowujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
  • Wrzucamy obrane szparagi
  • Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Dopasuj potrawy do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj do piktogramów znajdujących sie powyżej.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia grasicy w prosty i smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica

  • Cielęcina grasica (200 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Szparagi

  • Szparag biały (120 g)
  • Szparag zielony (120 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Garnek - mały, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zrazy wołowe z cukinią

Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…

WIĘCEJ >

Owsiana granola domowa

Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…

WIĘCEJ >

Zupa krem z brokułu z płatkami migdałowymi i bazylią

Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…

WIĘCEJ >

Sałatka dyniowa z łososiem i awokado

Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem 

WIĘCEJ >