fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica smażona na maśle ze szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-3-3

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Przygotowanie

Grasica:

  • Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 min z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy grasice na talerz, obok kładziemy szparagi i polewamy masłem z patelni

Szparagi:

  • Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało)
  • Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
  • Przygotowujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
  • Wrzucamy obrane szparagi
  • Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Dopasuj potrawy do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj do piktogramów znajdujących sie powyżej.

Uwagi

Powyżej w podpiętych i powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje na przyrządzenie grasicy w prosty i smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g grasicy cielęcej lub innej
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 4 szparagi zielone (120 g)
  • 4 szparagi białe (120 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Patelnia, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z łososia i awokado w rulonie z ogórka zielonego

Awokado obieramy ze skóry i wkładamy do blendera lub naczynia, w którym będziemy blendować Dodajemy łososia Wyciskamy sok z cytryny Lekko solimy i pieprzymy Miksujemy na gładką masę Ogórka obieramy obieraczką ze skórki Obieraczką tniemy…

WIĘCEJ >

Pulpeciki

Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni. Mięso mielone ugniatamy dłońmi z przyprawami, następnie formujemy 5 małych kulek i układamy je w naczyniu żaroodpornym. Pulpeciki pieczemy około 30 minut.

WIĘCEJ >

Naleśniki z truskawkami – z mąki kokosowej

Jaja mieszamy z mlekiem Dodajemy przesianą mąkę kokosową i sól Dobrze mieszamy widelcem lub rózgą, tak, aby nie było żadnych grudek. Wylewamy na rozgrzaną patelnię i smażymy na rumiano z każdej strony Do naczynia, w…

WIĘCEJ >

Topinambur duszony z cukinią, cebulą i czosnkiem

Topinambur gotujemy w osolonej wodzie około przez 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Następnie go obieramy, kroimy w plasterki i podsmażamy na patelni na rozgrzanym tłuszczu Dodajemy pokrojoną cebulę z czosnkiem Podsmażamy…

WIĘCEJ >