fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica smażona na maśle ze szparagami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz5-3-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica smażona na maśle ze szparagami

Przygotowanie

Grasica:

  • Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 min z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Przekładamy grasice na talerz, obok kładziemy szparagi i polewamy masłem z patelni

Szparagi:

  • Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało)
  • Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
  • Przygotowujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
  • Wrzucamy obrane szparagi
  • Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Dopasuj potrawy do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj do piktogramów znajdujących sie powyżej.

Uwagi

Powyżej w podpiętych i powiązanych przepisach znajdziesz inspiracje na przyrządzenie grasicy w prosty i smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 6
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g grasicy cielęcej lub innej
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee (30 g)
  • 4 szparagi zielone (120 g)
  • 4 szparagi białe (120 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (1,5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek, Miska, Nóż, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Shake gruszkowo – imbirowy

Gruszkę kroimy w mniejsze kawałki Imbir obieramy Mleko, imbir, gruszkę umieszczamy w blenderze kielichowym Miksujemy przez 30 sekund 

WIĘCEJ >

Burgery w portobello

Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…

WIĘCEJ >

Szpinakowe curry z indyka z ryżem z kalafiora

Indyka kroimy w paseczki Świeży szpinak myjmy i osuszamy na sicie, mrożony wyjmujemy kilka godzin wcześniej z zamrażarki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Paprykę kroimy w paseczki Imbir obieramy i drobno kroimy/siekamy…

WIĘCEJ >

Cukinia faszerowana kurczakiem i warzywami z sosem pomidorowym

Cukinia faszerowana Cukinię przekrawamy wzdłuż na połowy Łyżką wydrążamy miękki środek, tak ze 2/3 miąższu/pestek wyrzucamy Kurczaka kroimy w paseczki Paprykę kroimy w kostkę (gniazdo nasienne wyrzucamy) Marchew, pietruszkę i cebulę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >