Grasica smażona na maśle ze szparagami
Grasica smażona na maśle ze szparagami
Przygotowanie
Grasica:
- Przygotowujemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 min
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 min z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
- Przekładamy grasice na talerz, obok kładziemy szparagi i polewamy masłem z patelni
Szparagi:
- Białe szparagi obieramy z łyka (nożykiem lub obieraczką, dokładnie, struga przy strudze, żeby łyko nie zostało)
- Zielone szparagi obieramy tylko do połowy (górnej części z główką się nie obiera), odcinamy centymetr od strony korzenia
- Przygotowujemy garnek w wrzącą osoloną wodą
- Wrzucamy obrane szparagi
- Gotujemy 6-8 minut (w zależności, jaka twardość/chrupkość nam odpowiada)
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy używać pieprzu czarnego. Dopasuj potrawy do Twojej aktualnej diety oraz nietolerancji – zajrzyj do piktogramów znajdujących sie powyżej.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne propozycje przyrządzenia grasicy w prosty i smaczny sposób.
Autor
Lista składników
Grasica
- Cielęcina grasica (200 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Szparagi
- Szparag biały (120 g)
- Szparag zielony (120 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zrazy wołowe z cukinią
Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…
WIĘCEJ >Owsiana granola domowa
Wybrany syrop lub miód mieszamy z olejem, aż powstanie gładka masa. W tym celu najlepiej je lekko ogrzać i energicznie mieszać. Następnie wlewamy to do płatków z solą i dokładnie mieszamy – świetnie sprawdzą się…
WIĘCEJ >Zupa krem z brokułu z płatkami migdałowymi i bazylią
Cebulę oraz czosnek obieramy i kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty Brokuł dzielimy na różyczki i przenosimy do garnka Dolewamy bulion oraz mleko kokosowe,…
WIĘCEJ >Sałatka dyniowa z łososiem i awokado
Sałatę drzemy w palcach i układamy na talerzu Dodajemy dynię Dodajemy kawałki wędzonego łososia Pomidorki kroimy na pół i dodajemy na sałatkę Awokado obieramy, kroimy w paski i kładziemy na wierzchu sałatki Polewamy sosem
WIĘCEJ >