fbpx
logo
Szukaj
open close

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb99845d9-e860-4b86-9ee3-ec206fc78e6f-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy grasicę, ziemniaki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki
  • Całość polewamy sosem

Sos:

  • Bierzemy miskę
  • Nakładamy musztardę i miód
  • Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem
  • Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek
  • Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy)
  • Jeśli zacznie się robić bardzo gęste, to nie wlewamy reszty wody
  • Lekko solimy i pieprzymy

Ziemniaki:

  • Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu (lub bez)
  • Ziemniaki kroimy na pół i smażymy z każdej strony po 4 – 5 min na średnim ogniu

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia grasicy.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Grasica w sosie miodowo-musztardowym

  • Cielęcina grasica (200 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Rukola (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Sos

  • Woda (100 ml)
  • Miód lipowy (24 g)
  • Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
  • Musztarda (20 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Grillowane ziemniaki

  • Ziemniak (225 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Garnek - mały, Mikser, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Patelnia grillowa, Ręcznik papierowy, Rózga kuchenna, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Grillowany łosoś z makaronem z marchwi

Nastawiamy grilla Filety osuszamy, przyprawiamy solą i pieprzem, delikatnie skrapiamy oliwą. Kładziemy łososia na grill (skórą do góry) Grillujemy około 6 minut i obracamy na drugą stronę. Grillujemy jeszcze około 5 minut W tym czasie…

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (wegańska / wegetariańska)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >

Pasta z buraków

Buraki obrać, pokroić, ułożyć na blaszce razem z obranym czosnkiem, całymi ząbkami. Piec około 1,5 godziny (do miękkości). Po upieczeniu całość zmiksować i doprawić.

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >