fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb99845d9-e860-4b86-9ee3-ec206fc78e6f-1

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy grasicę, ziemniaki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki
  • Całość polewamy sosem

Sos:

  • Bierzemy miskę
  • Nakładamy musztardę i miód
  • Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem
  • Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek
  • Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy)
  • Jeśli zacznie się robić bardzo gęste, to nie wlewamy reszty wody
  • Lekko solimy i pieprzymy

Ziemniaki:

  • Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu (lub bez)
  • Ziemniaki kroimy na pół i smażymy z każdej strony po 4 – 5 min na średnim ogniu

Rady dietetyka

Pamiętajmy, by każdy składnik przepisu dopasować do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Podobne przepisy znajdują się w podpiętych, powiązanych propozycjach – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g grasicy cielęcej
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (225 g)

Sos

  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 6 łyżek zimnej wody (ok. 100 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z tofu i kaszy jaglanej

Kaszę jaglaną gotujemy wg przepisu na opakowaniu. Cebulę kroimy w kostkę, czosnek drobno siekamy i oba warzywa lekko podsmażamy na oleju. Tofu ścieramy na tarce o dużych bądź średnich oczkach i mieszamy z wszystkimi pozostałymi…

WIĘCEJ >

Warzywa pieczone a’la grillowane

Bakłażana kroimy na plastry, solimy i odstawiamy na 10-15 minut. Po tym czasie odlewamy wodę, która z niego wypłynęła. Cukinię również kroimy w plastry, a paprykę w duże kawałki i solimy je. Posolone warzywa polewamy…

WIĘCEJ >

Szaszłyki z szynki i ananasa

Szynkę kroimy w kostkę, ananasa na 2-3 cm kawałki i nabijamy na przemian na patyczki do szaszłyków W rondelku rozpuszczamy miód i mieszamy z musztardą, imbirem, solą i pieprzem Wersja na zimno: polewamy sosem szaszłyki Wersja…

WIĘCEJ >

Makaron z czarnej rzepy i kalarepy w sosie rydzowym

Kalarepę i rzepę obieramy i trzemy na tarce spiralnej (spiromacie) Jeśli nie mamy spiromatu, kroimy w cienkie jak najbardziej skośne plastry a potem plastry kroimy w cienkie paski jak makaron Rydze oczyszczamy i kroimy w…

WIĘCEJ >