Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą
Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą
Przygotowanie
Grasica:
- Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na talerzu układamy grasicę, ziemniaki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki
- Całość polewamy sosem
Sos:
- Bierzemy miskę
- Nakładamy musztardę i miód
- Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem
- Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek
- Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy)
- Jeśli zacznie się robić bardzo gęste, to nie wlewamy reszty wody
- Lekko solimy i pieprzymy
Ziemniaki:
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu (lub bez)
- Ziemniaki kroimy na pół i smażymy z każdej strony po 4 – 5 min na średnim ogniu
Rady dietetyka
Pamiętajmy, by każdy składnik przepisu dopasować do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
W przepisie można wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Podobne przepisy znajdują się w podpiętych, powiązanych propozycjach – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 200 g grasicy cielęcej
- 1 garść rukoli (20 g)
- 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 3 ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (225 g)
Sos
- 1 łyżka musztardy (20 g)
- 1 łyżka miodu (25 g)
- 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
- 6 łyżek zimnej wody (ok. 100 ml)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem
Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…
WIĘCEJ >Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty
Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z sarniną
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe
Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…
WIĘCEJ >