Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą
Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą
Przygotowanie
Grasica:
- Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
- Przygotowujemy miskę z zimną wodą
- Wrzucamy grasicę do wrzątku
- Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
- Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
- Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
- Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
- Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
- Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
- Lekko solimy i pieprzymy
- Na talerzu układamy grasicę, ziemniaki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki
- Całość polewamy sosem
Sos:
- Bierzemy miskę
- Nakładamy musztardę i miód
- Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem
- Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek
- Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy)
- Jeśli zacznie się robić bardzo gęste, to nie wlewamy reszty wody
- Lekko solimy i pieprzymy
Ziemniaki:
- Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu (lub bez)
- Ziemniaki kroimy na pół i smażymy z każdej strony po 4 – 5 min na średnim ogniu
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia grasicy.
Autor
Lista składników
Grasica w sosie miodowo-musztardowym
- Cielęcina grasica (200 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Smalec z gęsi (24 g)
- Rukola (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Sos
- Woda (100 ml)
- Miód lipowy (24 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (20 ml)
- Musztarda (20 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Grillowane ziemniaki
- Ziemniak (225 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z cukinii (wegańska / wegetariańska)
Cukinie umyć, odciąć obie końcówki i pokroić w kostkę (jeśli już mamy dużą cukinię z dużymi pestkami, to kroimy cukinię w plastry grubości 1 cm i palcami wypychamy środek z każdego plastra (miąższ i pestki…
WIĘCEJ >Polędwiczki z kurczaka w sosie ananasowo-kokosowym na ryżu
Kurczaka kroimy w paski Ananasa kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w piórka Ryż gotujemy w wrzącej osolonej wodzie do miękkości i odcedzamy na sitku Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Dodajemy kurczaka, zasmażamy 3-4…
WIĘCEJ >Rolady wieprzowe faszerowane kapustą z grzybami z dodatkiem sarny i purée marchewkowo – estragonowym
Purée Obieramy marchew i ziemniaki Kroimy w kostkę, zalewamy gorącą wodą Lekko solimy Gotujemy 20 minut Odlewamy wodę/cedzimy Na czystej patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, smażymy pó łobranej i pokrojonej cebuli Dodajemy cebulę do ugotowanych warzyw…
WIĘCEJ >Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem
Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…
WIĘCEJ >