fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cb99845d9-e860-4b86-9ee3-ec206fc78e6f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Grasica w sosie miodowo – musztardowym z grillowanymi ziemniakami i rukolą

Przygotowanie

Grasica:

  • Bierzemy garnek, do którego wlewamy wodę i doprowadzamy do wrzenia
  • Przygotowujemy miskę z zimną wodą
  • Wrzucamy grasicę do wrzątku
  • Mieszamy i na bardzo małym ogniu gotujemy 2 minuty
  • Przekładamy sparzoną grasicę do miski z zimną wodą
  • Małym nożykiem pomagamy sobie obrać błonę z każdego kawałka grasicy
  • Następnie odcedzamy na sicie i przekładamy na ręcznik papierowy
  • Rozgrzewamy patelnię z tłuszczem
  • Wrzucamy grasicę, smażymy po 3 minuty z każdej strony
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Na talerzu układamy grasicę, ziemniaki, rukolę i przekrojone na pół pomidorki
  • Całość polewamy sosem

Sos:

  • Bierzemy miskę
  • Nakładamy musztardę i miód
  • Powoli zaczynamy mieszać rózgą lub mikserem
  • Powoli zaczynamy wlewać oliwę z oliwek
  • Gdy wlejemy cała oliwę zaczynamy powoli dolewać wodę (cały czas mieszamy)
  • Jeśli zacznie się robić bardzo gęste, to nie wlewamy reszty wody
  • Lekko solimy i pieprzymy

Ziemniaki:

  • Rozgrzewamy patelnię grillową z łyżką tłuszczu (lub bez)
  • Ziemniaki kroimy na pół i smażymy z każdej strony po 4 – 5 min na średnim ogniu

Rady dietetyka

Pamiętajmy, by każdy składnik przepisu dopasować do aktualnie stosowanej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W przepisie można wykorzystać dowolnego rodzaju grasicę. Podobne przepisy znajdują się w podpiętych, powiązanych propozycjach – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 13
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 200 g grasicy cielęcej
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 łyżki łoju, smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 3 ugotowane dzień wcześniej ziemniaki (225 g)

Sos

  • 1 łyżka musztardy (20 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 2 łyżki oliwy z oliwek extra virgin (20 ml)
  • 6 łyżek zimnej wody (ok. 100 ml)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Garnek, Mikser, Miska, Patelnia, Patelnia grillowa, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki duszone w maśle z pomidorami i rozmarynem

Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na połówki Zdejmujemy pancerz z krewetek i usuwamy przewód pokarmowy (nacinamy kręgosłup i wyjmujemy jelito) Rozgrzewamy olej kokosowy na patelni i smażymy krewetki minutę i…

WIĘCEJ >

Bigos ze świeżej i kiszonej kapusty

Białą kapustę drobno kroimy za pomocą noża lub obieraczki do warzyw Poszatkowaną białą kapustę, wrzucamy do dużego garnka z pokrywką, zalewamy dwiema szklankami gorącej wody i stawiamy na kuchence Kapustę kiszoną przepłukujemy bieżącą wodą, odciskamy nadmiar soku i…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z sarniną

Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Zwykłe niezwykłe kotleciki drobiowe

Piekarnik nagrzewamy do 200 stopni. Do malaksera wrzucamy 2 ząbki czosnku i siekam bardzo drobno. Przerzucamy na rozgrzaną patelnię i smażymy około pół minuty. Następnie w malakserze miksujemy cebulę i dodajemy do czosnku. Smażymy, aż…

WIĘCEJ >