fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd47421e4-f56a-4726-a129-122ff2e7988b-1

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Przygotowanie

Gruszki:

  • Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek)
  • Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół
  • Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek
  • Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy parowaru to do garnka z małą ilością wody wkładamy sitko, gruszki, przykrywamy i gotujemy 15-20 min, trzeba sprawdzić czy są miękkie, np. ukłuć je nożem
  • Bierzemy garnek i wkładamy do niego ugotowane na parze gruszki
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy laskę cynamonu, wanilię, goździki, miód
  • Dodajemy sok z cytryny
  • Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut
  • Nakładamy na talerz gruszki i polewamy je łyżką wytworzonego sosu
  • Dodajemy sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy:       

  • Truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 min wcześniej
  • Wziąć nóż i sprawdzić, czy da się przekroić. Jeśli nożem się nie da, to blender też będzie się męczył i może się spalić i trzeba jeszcze kilka minut poczekać
  • Zmiksować truskawki blenderem, a następnie kulkownicą lub łyżką nakładać porcję sorbetu na talerz.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy wanilii do sosu. Sprawdź, czy pozostałe składniki odpowiadają Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne pomysły na przyrządzenie duszonych gruszek.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 gruszki (260 g)
  • ⅓ laski cynamonu (ok. 1 g)
  • ⅓ laski wanilii (ok. 1 g)
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (25 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 50 g truskawek świeżych lub mrożonych

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Sitko
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Salsa pomidorowa

Pomidorki myjemy i kroimy w ćwiartki Dodajemy posiekane zioła, szczyptę soli, a następnie skrapiamy sokiem z cytryny i oliwą

WIĘCEJ >

Sałatka na ostro

Papryki kroimy w kostkę, pomidorki na połówki, a ostrą papryczkę bardzo drobno. W misce mieszamy rukolę z warzywami. Marakuje kroimy na pół i wyjmujemy łyżeczką miąższ. Sałatkę polewamy oliwą, miąższem z marakui i sokiem z…

WIĘCEJ >

Pieczone warzywa

Dynię kroimy na kawałki, usuwamy pestki Patisona obieramy, kroimy na kawałki i usuwamy pestki Marchew obieramy i kroimy w plastry Obieramy czosnek Warzywa układamy na blaszce do pieczenia Lekko solimy i pieprzymy Pieczemy w 200…

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a mięsem i prowadząc nóż poziomo na desce – można skórę odcinać po kawałku; można również…

WIĘCEJ >