Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Przygotowanie
Gruszki:
- Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek)
- Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół
- Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek
- Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy parowaru to do garnka z małą ilością wody wkładamy sitko, gruszki, przykrywamy i gotujemy 15-20 min, trzeba sprawdzić czy są miękkie, np. ukłuć je nożem
- Bierzemy garnek i wkładamy do niego ugotowane na parze gruszki
- Dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy laskę cynamonu, wanilię, goździki, miód
- Dodajemy sok z cytryny
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut
- Nakładamy na talerz gruszki i polewamy je łyżką wytworzonego sosu
- Dodajemy sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy:
- Truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 min wcześniej
- Wziąć nóż i sprawdzić, czy da się przekroić. Jeśli nożem się nie da, to blender też będzie się męczył i może się spalić i trzeba jeszcze kilka minut poczekać
- Zmiksować truskawki blenderem, a następnie kulkownicą lub łyżką nakładać porcję sorbetu na talerz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Gruszki
- Gruszka (260 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Sok z cytryny (bio) (40 ml)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Cynamon – laska (1 g)
- Goździk (1 g)
- Wanilia – laska (1 g)
Sorbet owocowy
- Truskawka mrożona (100 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Makaron z batatów z sosem brokułowym
Brokuł i pietruszkę ugotować do miękkości. Zblendować z mlekiem kokosowym. Gotować na małym ogniu przez kilka minut. Dodać drobno starty imbir, chrzan i rozgnieciony z solą czosnek. Można dosolić do smaku. Makaron zalać gorącą (80…
WIĘCEJ >Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną
Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…
WIĘCEJ >Purée z bulw manioka + mieszanka dozwolonych warzyw
Bulwy należy obrać i pokroić w dużą kostkę. Ugotować maniok do miękkości w osolonej wodzie (10-15 minut). Dokładnie odcedzić, ugnieść tłuczkiem i odstawić na 10 min. Na patelni rozgrzać olej kokosowy dodać kmin, następnie curry…
WIĘCEJ >Marynowane buraki w occie balsamicznym i oliwie
Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Buraki dokładnie myjemy (tak, aby całkowicie pozbyć się piasku) Następnie wkładamy buraki do naczynia żaroodpornego i pieczemy przez ok. 1,5-2 godz. Po tym czasie sprawdzamy czy buraki są…
WIĘCEJ >