Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym
Przygotowanie
Gruszki:
- Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek)
- Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół
- Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek
- Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy parowaru to do garnka z małą ilością wody wkładamy sitko, gruszki, przykrywamy i gotujemy 15-20 min, trzeba sprawdzić czy są miękkie, np. ukłuć je nożem
- Bierzemy garnek i wkładamy do niego ugotowane na parze gruszki
- Dolewamy mleko kokosowe
- Dodajemy laskę cynamonu, wanilię, goździki, miód
- Dodajemy sok z cytryny
- Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut
- Nakładamy na talerz gruszki i polewamy je łyżką wytworzonego sosu
- Dodajemy sorbet truskawkowy
Sorbet truskawkowy:
- Truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 min wcześniej
- Wziąć nóż i sprawdzić, czy da się przekroić. Jeśli nożem się nie da, to blender też będzie się męczył i może się spalić i trzeba jeszcze kilka minut poczekać
- Zmiksować truskawki blenderem, a następnie kulkownicą lub łyżką nakładać porcję sorbetu na talerz.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Gruszki
- Gruszka (260 g)
- Mleko kokosowe (125 ml)
- Sok z cytryny (40 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Miód lipowy (24 g)
- Cynamon – laska (1 g)
- Goździk (1 g)
- Wanilia – laska (1 g)
Sorbet owocowy
- Truskawka mrożona (100 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Jajko w koszulce z pieczarek
Dwie pieczarki czyścimy, wydrążamy środek, przyprawiamy i skrapiamy oliwą Układamy na blaszcze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia Wykładamy plastrami boczku Do środka wbijamy jajko Doprawiamy solą i pieprzem Nagrzewamy piekarnik do temp. 180 st….
WIĘCEJ >Krem szparagowy
Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…
WIĘCEJ >Jajecznica z ziołami i oliwkami
Do miski wybijamy jaja, dodajemy przyprawy i roztrzepujemy rózgą kuchenną (lub widelcem) Oliwki kroimy w plastry i dodajemy do jaj Zieleninę siekamy, dodajemy do jaj i całość dokładnie mieszamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wylewamy masę…
WIĘCEJ >Krewetki tygrysie z imbirem i selerem naciowym
Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Selera kroimy w cienkie półksiężyce Pomidorki kroimy na połówki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy…
WIĘCEJ >