fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cd47421e4-f56a-4726-a129-122ff2e7988b-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszki duszone w sosie kokosowo-waniliowym z sorbetem truskawkowym

Przygotowanie

Gruszki:

  • Wycisnąć sok z cytryny i przelać przez sitko (żeby nie było pestek)
  • Laskę waniliową przekroić wzdłuż na pół
  • Gruszki obrać, przekroić na pół, wydłubać pestki i ogonek
  • Gotujemy gruszki na parze, jeśli nie mamy parowaru to do garnka z małą ilością wody wkładamy sitko, gruszki, przykrywamy i gotujemy 15-20 min, trzeba sprawdzić czy są miękkie, np. ukłuć je nożem
  • Bierzemy garnek i wkładamy do niego ugotowane na parze gruszki
  • Dolewamy mleko kokosowe
  • Dodajemy laskę cynamonu, wanilię, goździki, miód
  • Dodajemy sok z cytryny
  • Przykrywamy i gotujemy na małym ogniu 10 minut
  • Nakładamy na talerz gruszki i polewamy je łyżką wytworzonego sosu
  • Dodajemy sorbet truskawkowy

Sorbet truskawkowy:       

  • Truskawki wyjąć z zamrażarki z 40 min wcześniej
  • Wziąć nóż i sprawdzić, czy da się przekroić. Jeśli nożem się nie da, to blender też będzie się męczył i może się spalić i trzeba jeszcze kilka minut poczekać
  • Zmiksować truskawki blenderem, a następnie kulkownicą lub łyżką nakładać porcję sorbetu na talerz.

Rady dietetyka

Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy wanilii do sosu. Sprawdź, czy pozostałe składniki odpowiadają Twojej aktualnej diecie i towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się podobne pomysły na przyrządzenie duszonych gruszek.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 gruszki (260 g)
  • ⅓ laski cynamonu (ok. 1 g)
  • ⅓ laski wanilii (ok. 1 g)
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • ½ szklanki mleka kokosowego (125 ml)
  • 1 łyżka oleju kokosowego lub masła klarowanego Ghee (25 g)
  • 1 łyżka miodu (25 g)
  • 1 cytryna (80 g)
  • 50 g truskawek świeżych lub mrożonych

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Sitko

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Puree z batata

Bataty obieramy i gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 30 min i odcedzamy na sicie Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Rozgrzewamy w małym garnuszku tłuszcz Smażymy cebulę przez 2 min Dodajemy ugotowane bataty Miksujemy…

WIĘCEJ >

Wątroba wieprzowa z grillowanymi warzywami

Paprykę kroimy na pół i każdą połówkę na 3 części Cukinię kroimy w plastry Marchew obieramy i kroimy w plastry Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu Wrzucamy warzywa Lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tymianek Zasmażamy 2…

WIĘCEJ >

Pasta marchewkowo-daktylowa

Marchewkę obieramy i trzemy na tarce na dużych oczkach Daktyle kroimy w cienkie paski Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i przesmażamy cebulę przez 2-3 min Dodajemy marchewkę i daktyle Podsmażamy…

WIĘCEJ >

Świąteczny tort marchewkowy

Mąkę z migdałów ziemnych przesiewamy przez sitko do miski. Dodajemy skrobię (z tapioki lub maranty), sodę oczyszczoną i wszystkie przyprawy – cynamon, skórę z pomarańczy, wanilię, goździki, kwiat muszkatołowy. Mieszamy wszystkie składniki dokładnie. Do rondla…

WIĘCEJ >