Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Przygotowanie
- Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne
- Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem
- Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu
- Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety
Sorbety:
- Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
- Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
- Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
- Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
- Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
- Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
- Blendujemy na gładką masę
Rady dietetyka
Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze podobne propozycje. Oznacz serduszkiem swoje ulubione potrawy, dzięki czemu skomponujesz swoją własną książkę kucharską.
Autor
Lista składników
- 1 gruszka (130 g)
- 50 ml wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
- 1 goździk (ok. 1 g)
- 1 szczypta cynamonu (ok. 1 g)
- ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (25 g)
- 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)
Sorbety
- 1 banan (120 g)
- 1 gruszka (130 g)
- ¼ cytryny (20 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Pasta z buraków i słonecznika
Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…
WIĘCEJ >Gyros z kurczaka z warzywami
Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Kala-mniaki
Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…
WIĘCEJ >