fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c142a405c-5c8c-4875-a88a-30802c9c7567-1

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne 
  • Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem
  • Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu
  • Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety 

Sorbety:

  • Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
  • Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
  • Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
  • Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
  • Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
  • Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze podobne propozycje. Oznacz serduszkiem swoje ulubione potrawy, dzięki czemu skomponujesz swoją własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • 50 ml wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • 1 szczypta cynamonu (ok. 1 g)
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (25 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Sorbety

  • 1 banan (120 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Zamrażarka
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Ananas

Ananasa obrać i pokroić w kostkę

WIĘCEJ >

Marmolada z cebuli

Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce, paski lub piórka Gruszkę obrać ze skóry i pokroić w drobną kostkę   W garnku rozgrzać masło Wrzucić gruszkę, smażyć 2 min., zamieszać Dodać cebulę, smażyć 5 min., zamieszać co jakiś…

WIĘCEJ >

Imbirowa sałatka z awokado

Awokado, pomidora i paprykę kroimy w kostkę i przekładamy do miseczki. Ząbek czosnku i obrany ze skóry imbir przeciskamy przez praskę i dodajemy do całości. Sałatkę polewamy oliwą i posypujemy solą.

WIĘCEJ >

Zupa ogórkowa (na wywarze kostnym)

Marchew, pietruszkę, seler, czosnek i cebulę obieramy Kroimy wszystkie warzywa w kostkę lub paseczki/julienne W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy warzywa i podsmażamy przez 5 min Zalewamy bulionem Gotujemy 15 min Ogórki trzemy na tarce o…

WIĘCEJ >