fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c142a405c-5c8c-4875-a88a-30802c9c7567-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne 
  • Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem
  • Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu
  • Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety 

Sorbety:

  • Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
  • Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
  • Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
  • Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
  • Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
  • Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze podobne propozycje. Oznacz serduszkiem swoje ulubione potrawy, dzięki czemu skomponujesz swoją własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • 50 ml wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • 1 szczypta cynamonu (ok. 1 g)
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (25 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Sorbety

  • 1 banan (120 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pasta z buraków i słonecznika

Nasiona słonecznika wsypujemy do miski i zalewamy szklanką wrzątku Przykrywamy pokrywką, lub talerzykiem i odstawiamy na 5 min Buraki obieramy i kroimy w kostkę i wkładamy do naczynia w którym będziemy blendować Cebulę obieramy i…

WIĘCEJ >

Gyros z kurczaka z warzywami

Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później) Mięso pociąć w cienkie plastry Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa Posolić i popieprzyć Wymieszać i odstawić chociaż…

WIĘCEJ >

Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)

Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…

WIĘCEJ >

Kala-mniaki

Kalafior gotujemy do miękkości i odcedzamy. Następnie całość miksujemy, doprawiamy solą i pieprzem oraz posiekaną natką pietruszki lub dozwolonymi ziołami Wykładamy do brytfanki wyłożonej papierem i posmarowanej olejem kokosowym. Zapiekamy w piekarniku do czasu, aż…

WIĘCEJ >