fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c142a405c-5c8c-4875-a88a-30802c9c7567-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym

Przygotowanie

  • Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne 
  • Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem
  • Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu
  • Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety 

Sorbety:

  • Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
  • Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
  • Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
  • Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
  • Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
  • Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
  • Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
  • Blendujemy na gładką masę 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by dopasować każdy składnik przepisu do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze podobne propozycje. Oznacz serduszkiem swoje ulubione potrawy, dzięki czemu skomponujesz swoją własną książkę kucharską.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • 50 ml wytrawnego lub półwytrawnego czerwonego wina
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • 1 szczypta cynamonu (ok. 1 g)
  • ¼ tabliczki gorzkiej czekolady (25 g)
  • 5 łyżek mleka kokosowego (50 ml)

Sorbety

  • 1 banan (120 g)
  • 1 gruszka (130 g)
  • ¼ cytryny (20 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Miska, Zamrażarka

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pulpeciki z sarny w warzywach

Pulpeciki Mięso mielmy w maszynce do mięsa na standardowym sitku Dodajemy jajko Lekko solimy, pieprzymy i dodajemy majeranek Dokładnie mieszamy Formujemy kuleczki wielkości orzecha włoskiego Bulion/rosół wlewamy do garnka i doprowadzamy do wrzenia Na gorący…

WIĘCEJ >

Sorbet malinowy

Obieramy jabłko i banana, kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce Dodajemy maliny i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Sałata z orzechami włoskimi i awokado

Sałatę strzępiastą i radicchio podrzeć w palcach Dodać rukolę Pomidora opłukać i pokroić na ćwiartki Ogórek przekroić wzdłuż na pół i pociąć w półplasterki Awokado obrać obieraczką do warzyw i pokroić w paski Sałaty i…

WIĘCEJ >

Brokułowa sałatka z orzechami

Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.

WIĘCEJ >