Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Winne gruszki z duetem sorbetów gruszkowym i bananowym
Przygotowanie
- Gruszki obieramy, przekrawamy wzdłuż na pół, usuwamy gniazda nasienne
- Wkładamy gruszki do garnka, zalewamy winem
- Dodajemy cynamon, goździki i gotujemy 10 min na małym ogniu
- Gruszki wyjmujemy na talerz, dodajemy obok sorbety
Sorbety:
- Obieramy banany i kroimy w 1 cm plastry
- Obieramy gruszki, usuwamy gniazda nasienne i ogonek, kroimy w kostkę
- Pokrojone owoce wkładamy osobno w miseczki i wkładamy do zamrażarki na 8 godz.
- Wyjmujemy owoce z zamrażarki odstawiamy na stole na 20 min
- Sprawdzamy nożykiem, czy da się go wbić w zamrożone owoce, jeśli jest problem, to czekamy jeszcze z 10 min
- Owoce wkładamy osobno w dwa naczynia w których będziemy blendować
- Na każde owoce wyciskamy po ¼ cytryny
- Blendujemy na gładką masę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
Gruszki
- Gruszka (130 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Goździk (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Sorbety
- Gruszka (130 g)
- Banan (świeży) (120 g)
- Cytryna (20 g)
Polewa
- Mleko kokosowe (50 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Brokułowa sałatka z orzechami
Brokuła podzielić na małe różyczki, włożyć do garnka i zalać wrzątkiem, gotować 5 minut bez przykrycia. Wykonać sos: wymieszać majonez, miód i ocet. Odcedzić brokuła. Przełożyć do miski, posypać orzechami, rodzynkami i cebulą, polać sosem.
WIĘCEJ >Placki bananowe z owocami
Banany obieramy, łamiemy w małe kawałki i wkładamy do naczynia w którym będziemy miksować Dodajemy jajko, mleko kokosowe Miksujemy Dodajemy sok z cytryny Cały czas miksując dodajemy po 1 łyżce mąkę kokosową Jeśli ciasto jest…
WIĘCEJ >Czekoladowe mleko
Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.
WIĘCEJ >Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym
Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…
WIĘCEJ >