fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73b1e422-6d40-4505-858a-76a34a822c85-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Przygotowanie

  • Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy)
  • Gruszkę wkładamy do garnka
  • Dodajemy goździk i cynamon
  • Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować
  • Gotujemy 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Czekoladę łamiemy na kawałki
  • Wrzucamy do czystego suchego garnka
  • Dolewamy mleka kokosowego
  • Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
  • Gruszkę przekładamy na talerz
  • Polewamy gorącą czekoladą
  • Posypujemy migdałami 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod Twój aktualny sposób żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne inspiracje – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • ¼ czekolady gorzkiej bez mleka (25 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Rwana wieprzowina (pulled pork)

Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…

WIĘCEJ >

Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami

Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką

Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…

WIĘCEJ >

Ciasto kokosowe z kremem z batatów

W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…

WIĘCEJ >