fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73b1e422-6d40-4505-858a-76a34a822c85-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Przygotowanie

  • Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy)
  • Gruszkę wkładamy do garnka
  • Dodajemy goździk i cynamon
  • Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować
  • Gotujemy 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Czekoladę łamiemy na kawałki
  • Wrzucamy do czystego suchego garnka
  • Dolewamy mleka kokosowego
  • Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
  • Gruszkę przekładamy na talerz
  • Polewamy gorącą czekoladą
  • Posypujemy migdałami 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • Gruszka (130 g)
  • Wino czerwone wytrawne (50 ml)
  • Mleko kokosowe (30 ml)
  • Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
  • Płatki migdałowe (15 g)
  • Goździk (1 g)
  • Cynamon mielony (1 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Garnek - mały, Nóż, Obieraczka do warzyw, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Schab faszerowany boczkiem i ogórkiem w sosie grzybowym z dynią i batatami

Dynię kroimy w plastry Boczek kroimy w kostkę Ogórki kroimy wzdłuż i jeszcze raz wzdłuż, uzyskamy 4 podłużne ćwiartki Każdy plaster schabu rozbijamy tłuczkiem na grubość 0,5 mm Lekko solimy i pieprzymy Nakładamy po równo…

WIĘCEJ >

Krem szparagowy (na wywarze kostnym)

Szparagi obrać Obrane szparagi pokroić w małe kawałki (2 – 3 cm) Łupiny/obierki wrzucić do garnka, zalać bulionem, gotować 15 min Wyjąć łupiny szumówką i wyrzucić Wrzucić pokrojone szparagi Cebulę obrać, pokroić w drobną kostkę…

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Wątróbka duszona w gruszkach z ziemniakami

Wątróbkę kładziemy na ręcznik papierowy, żeby woda/sok/krew nie pryskała nam na patelni Ziemniaki obrać i ugotować w lekko osolonej wodzie (około 30 min) Cebulę obrać i pokroić w półksiężyce lub piórka Gruszkę oczyścić z gniazda…

WIĘCEJ >