Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Przygotowanie
- Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy)
- Gruszkę wkładamy do garnka
- Dodajemy goździk i cynamon
- Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować
- Gotujemy 10 minut, co jakiś czas obracając
- Czekoladę łamiemy na kawałki
- Wrzucamy do czystego suchego garnka
- Dolewamy mleka kokosowego
- Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
- Gruszkę przekładamy na talerz
- Polewamy gorącą czekoladą
- Posypujemy migdałami
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Gruszka (130 g)
- Wino czerwone wytrawne (50 ml)
- Mleko kokosowe (30 ml)
- Czekolada gorzka (bez mleka) (25 g)
- Płatki migdałowe (15 g)
- Goździk (1 g)
- Cynamon mielony (1 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Omlet z fasolką szparagową
Fasolka szparagowa Z fasolki odcinamy końcówki, kroimy na 3-4 części i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 4-5 minut, a następnie odcedzamy Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę…
WIĘCEJ >Mus orzechowo – gruszkowy
Orzechy przebierać dokładnie, żeby nie zawieruszyły się gdzieś kawałeczki łupin Wsypać do miski i zalać zimną wodą Odstawić na 12 godz. Orzechy odcedzić na sicie (wodę wylać) Gruszki umyć Przeciąć na pół i wykroić gniazda…
WIĘCEJ >Zupa grzybowa (wegańska/wegetariańska)
Obieramy cebulę i czosnek, kroimy w kostkę Grzyby oczyszczamy (lub rozmrażamy), kroimy w kawałki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i smażymy 2-3 min Wrzucamy grzyby Smażymy 5 min Zalewamy rosołem Gotujemy 15…
WIĘCEJ >Duszone żeberka z kapustą
Żeberka dokładnie oczyszczamy i osuszamy W garnku rozgrzewamy tłuszcz Kładziemy żeberka i zaczynamy smażyć Cebulę obieramy, kroimy w kostkę i dodajemy do garnka Do garnka dodajemy również przyprawy, dolewamy bulion (1/2 ilości) i dusimy przez…
WIĘCEJ >