fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c73b1e422-6d40-4505-858a-76a34a822c85-1

Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach

Przygotowanie

  • Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy)
  • Gruszkę wkładamy do garnka
  • Dodajemy goździk i cynamon
  • Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować
  • Gotujemy 10 minut, co jakiś czas obracając
  • Czekoladę łamiemy na kawałki
  • Wrzucamy do czystego suchego garnka
  • Dolewamy mleka kokosowego
  • Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
  • Gruszkę przekładamy na talerz
  • Polewamy gorącą czekoladą
  • Posypujemy migdałami 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod Twój aktualny sposób żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne inspiracje – koniecznie je wypróbuj.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 gruszka (130 g)
  • 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
  • 1 goździk (ok. 1 g)
  • 1 szczypta cynamonu (1 g)
  • ¼ czekolady gorzkiej bez mleka (25 g)
  • 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
  • 1 łyżka migdałów w płatkach (15 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Garnek
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mini serniczki z nerkowców na kokosowym spodzie z czekoladą

Spód: Daktyle zalewamy wrzątkiem Odstawiamy na 10 min Miksujemy blenderem Mieszamy z wiórkami i tłuszczem Powinna nam wyjść taka klejąca masa Moczymy dłoń w wodzie (ciasto się nie będzie kleić) Nakładamy ciasto do foremek Foremki…

WIĘCEJ >

Bitki wołowe

Wołowinę płuczemy, a następnie dokładnie osuszamy. Kroimy w niezbyt grube plastry i tłuczkiem rozbijamy na cienkie kawałki koniecznie przez folię spożywczą. Mięso musi być cienko zbite. Polewamy wszystkie kawałki 2 łyżkami aminokwasów kokosowych i rozsmarowujemy…

WIĘCEJ >

Bezglutenowy deser z tapioki

Tapiokę zalać zimną wodą w proporcji 1:10 (na 100 g tapioki należy użyć 1 L wody) i gotować przez 10 minut mieszając czujnie, aby się nie przypaliła. Po zdjęciu z ognia odstawić na kolejne 10…

WIĘCEJ >

Sałatka z kurczaka i cukinii

Cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Czosnek wyciskamy przez praskę. Mięso z kurczaka kroimy w kostkę. Mięso podsmażamy na patelni i przekładamy do miski. Na tym samym oleju podsmażamy cebulę (do miękkości). Dodajemy cukinię i…

WIĘCEJ >