Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Gruszki gotowane w winie, gorącej czekoladzie i migdałach
Przygotowanie
- Gruszkę obrać i od dołu wyciąć gniazdo nasienne (są takie walcowate nożyki do wycinania takich rzeczy)
- Gruszkę wkładamy do garnka
- Dodajemy goździk i cynamon
- Zalewamy winem i zaczynamy bardzo powoli na małym ogniu gotować
- Gotujemy 10 minut, co jakiś czas obracając
- Czekoladę łamiemy na kawałki
- Wrzucamy do czystego suchego garnka
- Dolewamy mleka kokosowego
- Rozpuszczamy na bardzo małym ogniu, cały czas mieszając, ma się tylko rozpuścić, nie może się zagotować
- Gruszkę przekładamy na talerz
- Polewamy gorącą czekoladą
- Posypujemy migdałami
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować pod Twój aktualny sposób żywienia – więcej informacji znajduje się w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz podobne inspiracje – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 1 gruszka (130 g)
- 50 ml czerwonego, wytrawnego wina
- 1 goździk (ok. 1 g)
- 1 szczypta cynamonu (1 g)
- ¼ czekolady gorzkiej bez mleka (25 g)
- 3 łyżki mleka kokosowego (30 ml)
- 1 łyżka migdałów w płatkach (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Sałata rzymska z serem pleśniowym, śliwkami i orzechami
Sałatę podrzeć w palcach na małe kawałki (chyba, że mamy małe listki ze środka, to mogą zostać w całości, będą ładniej wyglądały) Ser pokroić w kawałki (plastry, kostkę, jak komu wygodniej) Śliwki pokroić na połówki…
WIĘCEJ >Wątróbka drobiowa z cebulką i zieloną sałatką
Wątróbkę dokładnie myjemy i oczyszczamy Przecinamy na mniejsze kawałki (połówki) Cebulę kroimy w piórka i podsmażamy na patelni Wątróbkę dodajemy na patelnię i solimy Lub pieczemy w naczyniu żaroodpornym razem z cebulką przez około 40-50…
WIĘCEJ >Ciasto kokosowe z kremem z batatów
W jednej misce mieszamy dokładnie mąkę kokosową, sodę i sól. Żelatynę w proszku namaczamy w 6 łyżkach zimnej wody przez 10 minut. W rondelku podgrzewamy olej kokosowy, syrop klonowy i dodajemy namoczoną żelatynę. Całość delikatnie…
WIĘCEJ >