Gulasz warzywny
Gulasz warzywny
Przygotowanie
- Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami.
- Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Autor
Lista składników
- 3 cebule (300 g)
- 2 cukinie (600 g)
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ½ małego selera naciowego (200 g)
- 1-2 puszki passaty pomidorowej (800 g)
- ½ łyżeczki bazylii (2 g)
- ½ łyżeczki papryki ostrej lub wędzonej (2 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
- ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
- ½ łyżeczki suszonego oregano/rozmarynu/tymianku (2 g)
- Opcjonalnie: pasta curry
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa selerowo-gruszkowa
Gruszkę obrać, przekroić na pół, usunąć gniazdo nasienne i ogonek i pokroić w kostkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Seler obrać i pokroić w kostkę (może być gruba) Bierzemy garnek i rozpuszczamy w nim…
WIĘCEJ >Frytki z batatów
Bataty obieramy, kroimy w plastry a następnie plastry w paski – frytki Wkładamy bataty do miski, dodajemy tłuszcz i sól Mieszamy Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia, a na nią układamy ziemniaki Pieczemy 25…
WIĘCEJ >Ciasto bananowe
Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier i jajka Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę…
WIĘCEJ >Jabłkowe szczęki
Przygotowujemy zęby – migdały kroimy na 4-6 pionowych kawałków. Jabłko kroimy na ćwiartki, a następnie wykrawamy z nich po kolejnej cząstce. Do środka szczęki nakładamy dżem, a następnie w krawędzie jabłka wciskamy migdałowe zęby.
WIĘCEJ >