Gulasz warzywny
Gulasz warzywny
Przygotowanie
- Warzywa myjemy i kroimy w kostkę.
- Wrzucamy do garnka, doprawiamy i zalewamy pomidorami.
- Dolewamy tyle wody by przykryła warzywa, doprowadzamy do wrzenia i gotujemy do miękkości (30-40 min.)
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego planu żywieniowego oraz nietolerancji.
Autor
Lista składników
- 3 cebule (300 g)
- 2 cukinie (600 g)
- 1 czerwona papryka (230 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ½ małego selera naciowego (200 g)
- 1-2 puszki passaty pomidorowej (800 g)
- ½ łyżeczki bazylii (2 g)
- ½ łyżeczki papryki ostrej lub wędzonej (2 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
- ½ łyżeczki czosnku w proszku (2 g)
- ½ łyżeczki suszonego oregano/rozmarynu/tymianku (2 g)
- Opcjonalnie: pasta curry
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Duszone żeberka wieprzowe w miodzie i musztardzie z kaszą jaglaną i kapustą modrą
Zaczynamy od tego, że włączamy piekarnik na 180 stopni Obieramy marchew, pietruszkę cebulę, czosnek i kroimy w grubą kostkę Żeberka porcjujemy na kawałki około 10 centymetrowe Mięso solimy, pieprzymy, smarujemy musztardą i miodem Na patelni…
WIĘCEJ >Kurkuma latte
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.
WIĘCEJ >Praliny kokosowe
Pastę kokosową rozpuszczamy w garnuszku na najmniejszym ogniu, bardzo ostrożnie, aby nie przypalić. Masę przelwamy do kilku szklanek, do każdej dodając inny składnik, w zależności od smaku/ koloru jaki chcemy uzyskać (masę możemy próbować w…
WIĘCEJ >Sałatka gryczana z dzikiem
Kaszę gotujemy we wrzącej osolonej wodzie przez 15 min (jak ktoś nie lubi twardej, to chwilę dłużej) Odcedzamy na sicie Mięso kroimy w kostkę Ogórki kroimy w kostkę Cebulę kroimy w półksiężyce Pomidora kroimy w…
WIĘCEJ >