fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz warzywny

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c20411a95-2f00-478a-9c5f-ba0c9f38b67f-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz warzywny

Przygotowanie

  • Cukinię kroimy w paski lub kostkę
  • Paprykę kroimy w paski
  • Pomidora kroimy w kostkę
  • Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
  • Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę
  • Świeże oregano siekamy nożem
  • W garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę z czosnkiem
  • Smażymy 2 minuty
  • Dodajemy marchew, pietruszkę, seler i łyżkę koncentratu pomidorowego
  • Zasmażamy 5 minut
  • Dodajemy pozostałe warzywa
  • Dodajemy 0,5 litra zimnej wody z kranu
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dodajemy liście i ziele angielskie
  • Przykrywamy i gotujemy 30 minut, co jakiś czas mieszając
  • Próbujemy czy warzywa są miękkie i doprawiamy do smaku

Rady dietetyka

1 porcja zupy to około 250-300 ml.

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz towarzyszących nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Do niektórych warzyw można użyć nożyka karbowanego – to dekoracyjny nożyk, specjalnie powykrzywiany, tak by można było z jego pomocą wycinać „frytki” z warzyw.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • ½ cukinii (150 g)
  • ½ papryki czerwonej (115 g)
  • 1 pomidor (170 g)
  • 1 marchewka (60 g)
  • 1 pietruszka (80 g)
  • ¼ małego selera w korzeniu (ok. 45 g)
  • 1 cebula (100 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 garść świeżego oregano lub 1 łyżeczka suszonego (ok. 1 g)
  • 2 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego (30 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki oleju kokosowego (50 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Amok – danie Kambodżanskie

Na rozgrzany w garnku tłuszcz dajemy przyprawy, cebulę i przeciśnięty przez praskę czosnek. Do podsmażonych przypraw wlewamy mleko kokosowe, miód i chwilę gotujemy. Do zagotowanego mleka wrzucamy małe kawałki oczyszczonej ryby. Gotujemy całość około pół godziny….

WIĘCEJ >

Chleb dyniowy

W misce wymieszać wszystkie suche składniki. W oddzielnej misce połączyć jaja z miodem i dyniowym purée, a następnie dodać składniki sypkie i wymieszać. Przełożyć na wyłożoną papierem do pieczenia formę tzw. keksówkę (podłużna) i piec…

WIĘCEJ >

Gryczanka z mlekiem roślinnym i z nasionami słonecznika

Płatki gryczane gotujemy w wodzie do miękkości Wlewamy mleko Posypujemy nasionami słonecznika

WIĘCEJ >

Zupa selerowo-pistacjowa

Selera obieramy i kroimy w kostkę Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Pistacje obieramy Gruszkę kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, podsmażamy 3 min Dodajemy gruszkę i seler, podsmażamy 3 min Zalewamy…

WIĘCEJ >