Gulasz warzywny
Gulasz warzywny
Przygotowanie
- Cukinię kroimy w paski lub kostkę
- Paprykę kroimy w paski
- Pomidora kroimy w kostkę
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek, obieramy i kroimy w kostkę
- Świeże oregano siekamy nożem
- W garnku rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy cebulę z czosnkiem
- Smażymy 2 minuty
- Dodajemy marchew, pietruszkę, seler i łyżkę koncentratu pomidorowego
- Zasmażamy 5 minut
- Dodajemy pozostałe warzywa
- Dodajemy 0,5 litra zimnej wody z kranu
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy liście i ziele angielskie
- Przykrywamy i gotujemy 30 minut, co jakiś czas mieszając
- Próbujemy czy warzywa są miękkie i doprawiamy do smaku
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Autor
Lista składników
- Woda (500 ml)
- Pomidor (170 g)
- Cukinia zielona (150 g)
- Papryka czerwona (115 g)
- Cebula (105 g)
- Pietruszka korzeń (80 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (50 g)
- Marchew (45 g)
- Seler korzeń (45 g)
- Przecier pomidorowy (30 g)
- Czosnek (10 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Liść laurowy (2 g)
- Oregano (świeże) (1 g)
- Ziele angielskie – ziarno (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Gulasz z serca wołowego
Serce kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu, wrzucamy mięso i smażymy 10 min Serce przekładamy do garnka i zalewamy wodą tyle żeby poziom wody był 2 centymetry wyższy nad serce Włączamy gaz pod…
WIĘCEJ >Czekoladowa komosanka
Komosę ryżową gotujemy do miękkości Mieszamy co jakiś czas, tak by nie przywarła do dna W międzyczasie kroimy na kawałki banana i gruszkę oraz umieszczamy w misie blendera Dodajemy daktyle, kakao/karob, opcjonalnie masło i wszystko…
WIĘCEJ >Miętowa sałata z ryżem z kalafiora
Kalafior dzielimy na małe kawałki i miksujemy blenderem, a najlepiej nakładką miksującą do blendera, tą do siekania cebuli ziół itp., Miksujemy 5-8 sekund Wsypujemy do miski Marchew obieramy i trzemy na tarce na cienkich oczkach,…
WIĘCEJ >Szparagi z cykorią glazurowane miodem
Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w piórka Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i podsmażamy Dodajemy szparagi pokrojone na 4 części każdy Dodajemy cykorię Smażymy po 2 min z każdej strony Dodajemy miód Wlewamy ¼ szklanki wody…
WIĘCEJ >