fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6332e973-6596-473d-a36a-7cbe173c7823-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z dyni

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
  • Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
  • W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
  • Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
  • Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy 
  • Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
  • Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
  • Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
  • Dolewamy wodę z grzybów
  • A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
  • Dodajemy pokrojoną dynię
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gulaszów z różnymi dodatkami warzywnymi – koniecznie do nich zajrzyj.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g szynki surowej lub łopatki
  • ⅓ dyni (280 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (15 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Papryki nadziewane pęczakiem

Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….

WIĘCEJ >

Sorbet z mango

Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem

WIĘCEJ >

Indyjskie curry

Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…

WIĘCEJ >

Żelki borówkowe

Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….

WIĘCEJ >