fbpx
Szukaj
open close

Gulasz z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6332e973-6596-473d-a36a-7cbe173c7823-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Gulasz z dyni

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
  • Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
  • W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
  • Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
  • Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy 
  • Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
  • Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
  • Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
  • Dolewamy wodę z grzybów
  • A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
  • Dodajemy pokrojoną dynię
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszów z warzywami.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (800 ml)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (250 g)
  • Wieprzowina szynka (surowa) (250 g)
  • Cebula (50 g)
  • Marchew (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Podgrzybek suszony (15 g)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Powiązane przepisy

Gulasz z dynią piżmową

Mięso kroimy w kostkę i wrzucamy na patelnię z rozgrzanym tłuszczem. Podsmażamy 10 minut, co jakiś czas mieszając. Dynię kroimy (…)

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa (…)

WIĘCEJ >