Gulasz z dyni
Gulasz z dyni
Przygotowanie
- Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
- Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
- Por kroimy w półksiężyce
- Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
- W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
- Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
- W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
- Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
- Podsmażamy 2-3 min
- Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
- Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
- Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy
- Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
- Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
- Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
- Dolewamy wodę z grzybów
- A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
- Dodajemy pokrojoną dynię
- Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gulaszów z różnymi dodatkami warzywnymi – koniecznie do nich zajrzyj.
Można użyć innych, dowolnych grzybów.
Autor
Lista składników
- 250 g szynki surowej lub łopatki
- ⅓ dyni (280 g)
- 1 garść suszonych podgrzybków (15 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ marchewki (30 g)
- ½ pietruszki (40 g)
- ¼ pora (35 g)
- 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
- 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 liście laurowe (2 g)
- 2 owoce ziela angielskiego (2 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Papryki nadziewane pęczakiem
Paprykę kroimy na dwie równe części i starannie usuwamy pestki. Kaszę pęczak gotujemy al dente w lekko osolonej wodzie. Marchew, pietruszkę i pora kroimy, gotujemy w wodzie około 15 minut, a następnie kroimy bardzo drobno….
WIĘCEJ >Sorbet z mango
Obieramy mango, kroimy w kawałki Banana obieramy i kroimy w kawałki Owoce mieszamy razem w misce i wkładamy do zamrażarki na kilka godz. Wyjmujemy owoce z zamrażarki i miksujemy blenderem
WIĘCEJ >Indyjskie curry
Na patelnie z rozgrzanym tłuszczem wrzucamy cebulę, później czosnek i podsmażamy, mieszając drewnianą łyżką, aż się zeszkli. Rozkruszamy mięso rękoma i wkładamy je na patelnie, a większe kawałki rozdrabniamy. Doprawiamy solą. Smażymy mięso przez ok…
WIĘCEJ >Żelki borówkowe
Borówki wkładamy do rondelka razem z wodą i zagotowujemy na średnim ogniu. Zmniejszamy ogień i gotujemy jeszcze około 10 minut, aż owoce rozpadną się i uzyskamy gęsty borówkowy sos. W trakcie gotowania rozdrabniamy je łyżką….
WIĘCEJ >