fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6332e973-6596-473d-a36a-7cbe173c7823-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Gulasz z dyni

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
  • Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
  • W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
  • Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
  • Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy 
  • Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
  • Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
  • Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
  • Dolewamy wodę z grzybów
  • A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
  • Dodajemy pokrojoną dynię
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia gulaszów z warzywami.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny
Składniki: 15
Porcje: 4
Trudność: Średni

Lista składników

  • Woda (800 ml)
  • Dynia Hokkaido (świeża) (250 g)
  • Szynka wieprzowa (250 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Marchew (świeża) (45 g)
  • Pietruszka korzeń (40 g)
  • Por (35 g)
  • Przecier pomidorowy (30 g)
  • Smalec z gęsi (24 g)
  • Podgrzybek suszony (15 g)
  • Czosnek (świeży) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Liść laurowy (2 g)
  • Ziele angielskie – ziarno (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Miska, Nóż, Obieraczka do warzyw, Patelnia, Sitko, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Curry z kalafiorem i cieciorką

Ciecierzycę dzień wcześniej zalewamy wodą i moczymy przez noc Drugiego dnia gotujemy ją na małym ogniu do miękkości (około 1-2 godziny) Cebulę kroimy w kostkę i podsmażamy na oleju kokosowym Po kilku minutach dodajemy ząbek…

WIĘCEJ >

Twarożek z miodem

Ser wkładamy do miski i polewamy miodem

WIĘCEJ >

Chłodnik z jarmużu

Jarmuż płuczemy, odsączamy z wody i kroimy w cienkie paski, a następnie wrzucamy do miski Zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na ok. 2 minuty i odcedzamy Odcedzony jarmuż przenosimy do garnka Cebulę obieramy i kroimy w drobną…

WIĘCEJ >

Zupa krem z grillowanych warzyw

Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…

WIĘCEJ >