fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gulasz z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c6332e973-6596-473d-a36a-7cbe173c7823-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gulasz z dyni

Przygotowanie

  • Grzyby wrzucamy do kubka, zalewamy wrzątkiem, przykrywamy jakimś talerzykiem/spodkiem
  • Szynkę kroimy w kostkę 1 cm na 1 cm
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w kostkę
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę 1,5 cm na 1,5 cm
  • W garnku rozgrzewamy łyżkę tłuszczu
  • Wrzucamy mięso i podsmażamy 5 min, mieszając co jakiś czas
  • W tym samym czasie bierzemy patelnię, rozgrzewamy na niej łyżkę tłuszczu
  • Na patelnie wrzucamy cebulę z czosnkiem i porem
  • Podsmażamy 2-3 min
  • Przekładamy zawartość patelni do garnka z mięsem i wlewamy tam szklankę zimnej wody, żeby zaczęło się dusić
  • Na patelnie z kolei dajemy kolejną łyżkę tłuszczu i wrzucamy pokrojoną marchew z pietruszką
  • Podsmażamy 4-5 min i dodajemy koncentrat pomidorowy 
  • Podsmażamy 3-4 min (mieszając) i dodajemy do garnka (patelnię można umyć, nie będzie już potrzebna)
  • Dolewamy go garnka kolejne 2 szklanki zimnej wody
  • Dodajemy liście, ziele i lekko solimy i pieprzymy
  • Dolewamy wodę z grzybów
  • A grzyby kroimy w paski i dodajemy do gulaszu
  • Dodajemy pokrojoną dynię
  • Gotujemy pod przykryciem na małym ogniu przez 30 min 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz nietolerancji – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia gulaszów z różnymi dodatkami warzywnymi – koniecznie do nich zajrzyj.

Można użyć innych, dowolnych grzybów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 14
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • 250 g szynki surowej lub łopatki
  • ⅓ dyni (280 g)
  • 1 garść suszonych podgrzybków (15 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
  • ½ marchewki (30 g)
  • ½ pietruszki (40 g)
  • ¼ pora (35 g)
  • 2 łyżki przecieru / koncentratu pomidorowego (50 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 liście laurowe (2 g)
  • 2 owoce ziela angielskiego (2 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pierś z kurczaka lub indyka po włosku

Mięso myjemy i kroimy w paski szerokości 1-1,5 cm.  Cebulę kroimy w drobną kostkę, czosnek przeciskamy przez praskę. W garnku podsmażamy mięso, dodajemy cebulę i czosnek. Dodajemy pomidory, pokrojone na pół lub całe oliwki i…

WIĘCEJ >

Gulasz warzywny

Wszystkie warzywa kroimy na kawałki i wrzucamy do garnka Doprawiamy przyprawami i zalewamy passatą Dolewamy tyle wody, aby przykryła warzywa Doprowadzamy do wrzenia i zmniejszamy ogień, gotując gulasz do miękkości (ok. 30-40 minut)

WIĘCEJ >

Schab faszerowany wątróbką i gruszkami w sosie rodzynkowym z puree z batatów

Schab faszerowany: Obieramy 1 cebulę, kroimy w kostkę Gruszkę kroimy wzdłuż, usuwamy gniazdo nasienne, ogonek i kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy łyżkę tłuszczu i podsmażamy cebulę przez 2 min Dodajemy wątróbkę, podsmażamy 4 min…

WIĘCEJ >

Frytki z batatów z przyprawami

Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…

WIĘCEJ >