Gulasz
Gulasz
Przygotowanie
- Mięso kroimy w grubą kostkę i dodajemy do garnka z rozgrzanym smalcem, podlewamy wodą lub bulionem.
- Warzywa kroimy i wszystko dusimy we własnym sosie do miękkości.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) należy pominąć dodatek papryki do potraw.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, ciekawe propozycje przyrządzenia gulaszu.
Autor
Lista składników
- 500 g łopatki z wieprzowiny lub wołowiny
- 1 łyżka smalcu gęsiego (12 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 1 marchew (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 plaster selera korzeniowego (60 g)
- 1 cebula (200 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zrazy wołowe z cukinią
Cukinię kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy masło. Obsmażamy cukinię z koperkiem przez 2 minuty. Płaty wołowiny rozkładamy na talerzu, wypełniamy cukiniowym farszem i zawijamy. Zrazy układamy w misie wolnowaru i zalewamy przecierem pomidorowym rozcieńczonym z…
WIĘCEJ >Śledzie marynowane – samodzielnie robione
Wodę, ocet, sól, przyprawy zagotowujemy w garnku (ma się tylko zagotować i zestawiamy z palnika) Odstawiamy na 30 min do wystudzenia Śledzie myjemy i wkładamy do szklanej miski Zalewamy marynatą, mieszamy Owijamy folią spożywczą, lub…
WIĘCEJ >Chłodnik z botwinki, kalarepy, marchewki i rzodkiewki
Botwinę, rzodkiewki, marchewkę i kalarepę umyć, zetrzeć na tarce. Przełożyć do garnka, zalać wodą ilość taka, aby przykryć warzywa. Gotować przez 5 minut pod przykryciem. Wywar schłodzić. Dodać pokrojony koperek, sól, pieprz. Wszystko dokładnie mieszamy…
WIĘCEJ >Smażony makaron warzywny z dynią i wędzonymi rybami
Kalarepę obieramy Cukinię i kalarepę przepuszczamy przez spiromat i uzyskujemy makaron Marchew obieramy i albo używamy temperówki do warzyw, albo kroimy nożem w plastry a następnie w cienkie paski Dynię kroimy w cienkie plastry i…
WIĘCEJ >