Gulasz z sarny z wolnowaru
Gulasz z sarny z wolnowaru
Przygotowanie
- Karkówkę kroimy w kostkę
- Marchew, pietruszkę i seler obieramy i kroimy w kostkę
- Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry
- Por pokroić w plastry
- Paprykę przekroić na pół, wyrzucić gniazdo nasienne i pokroić w kostkę
- Wszystkie pokrojone składniki wrzucamy do wolnowaru
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dodajemy koncentrat pomidorowy i mieszamy
- Dodajemy liście laurowe i ziele angielskie
- Wlewamy 2 szklanki zimnej wody
- Nastawiamy wolnowar na opcję „low” i czas 8 godz.
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie
dodajemy ziela angielskiego, pieprzu czarnego, koncentratu pomidorowego oraz czerwonej papryki. Sprawdź, czy pozostałe składniki przepisu odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Sarninę możesz zamienić na inne mięso, które preferujesz (wówczas przepis nie ulegnie zmianie).
Koniecznie wypróbuj nasze propozycje przyrządzenia gulaszów z różnego rodzaju mięs – powiązane przepisy powyżej.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg karkówki z sarny
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- ⅓ selera (ok. 60 g)
- ⅓ pora (ok. 50 g)
- 1 cebula (100 g)
- 5 ząbków świeżego czosnku (25 g)
- 1 papryka czerwona (230 g)
- 3 łyżeczki przecieru/koncentratu pomidorowego (45 g)
- 1 łyżka suszonego majeranku (ok. 2 g)
- 3 liście laurowe (3 g)
- 6 owoców ziela angielskiego (6 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Stek z rostbefu z warzywami grillowanymi i batatem
Kalarepę obieramy i kroimy w plastry Cykorię myjemy i kroimy w plastry Cebulę kroimy w krążki Batata myjemy i wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy w piekarniku w temp. 200 st. C przez 30 min…
WIĘCEJ >Pulpeciki w rosole
Mięso solimy, i dodajemy posiekaną pietruszkę. Bulion podgrzewamy i zatapiamy w nim uformowane w kulki pulpeciki. Gotujemy je przez ok 15 minut na małym ogniu . Podajemy w sałacie, w rosole lub z buraczkami na ciepło.
WIĘCEJ >Zielony koktajl porowy
Awokado i ogórka obieramy i kroimy na drobne kawałki Wszystkie składniki wrzucamy do blendera i miksujemy
WIĘCEJ >Mini pączusie/ gofry
Wszystkie składniki blendujemy razem. Masę wlewamy do opiekacza do pączków, gofrownicy lub dowolnego opiekacza, który nada masie kształt. Wypiekamy do zarumienienia.
WIĘCEJ >