fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gyros z kurczaka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-4-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Gyros z kurczaka z warzywami

Przygotowanie

  • Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później)
  • Mięso pociąć w cienkie plastry
  • Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa
  • Posolić i popieprzyć
  • Wymieszać i odstawić chociaż na 10 min
  • W tym czasie warzywa kroimy w słupki, o grubości około 1cm, cebulę kroimy w piórka
  • Szykujemy dwie patelnie, na każdą dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na jedną wrzucamy mięso, a na druga warzywa
  • Smażymy mięso około 10 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Dolewamy pół szklanki wody i dusimy jeszcze z 10 minut
  • Warzywa solimy i pieprzymy
  • Smażymy 10 min na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Nakładamy na talerz warzywa i obok gyros

Rady dietetyka

Jeśli któryś ze składników nie odpowiada Twojej aktualnemu sposobowi żywienia – nie dodawaj go. Posłuż się piktogramami opisującymi każdy przepis.

Uwagi

Możesz także użyć pierś z kurczaka. Jeśli nie preferujesz mięsa z kurczaka, możesz spożyć mięso z indyka (jak najlepszej jakości).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka (320 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 plastry obranej marchewki (20 g)
  • 2 plastry obranej pietruszki (20 g)
  • 1 plaster obranego selera w korzeniu (60 g)
  • 1 plaster papryki czerwonej (10 g)
  • 2 plastry cukinii zielonej (20 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Tarta szparagowa z sarną

Ciasto: Mąkę, sól wsypujemy do miski Masło drobno kroimy i dokładamy Mieszamy dokładnie przez kilka minut, aż powstanie jednolita masa Wykładamy blaszkę ciastem po całej powierzchni Nakłuwamy widelcem co pół centymetra i wkładamy do piekarnika…

WIĘCEJ >

Tofurnik z karmelem daktylowym

Wszystkie daktyle do użycia w przepisie moczymy w gorącej wodzie przez kilka minut. Następnie wodę odlewamy, ale zostawiamy jeszcze do ewentualnego użytku. Daktyle blendujemy na gładką masę. Spód: Orzechy, płatki owsiane, kakao oraz jedną dużą…

WIĘCEJ >

Golonka z dzika w kapuście duszonej

Obieramy cebulę i kroimy w półksiężyce Boczek kroimy w drobną kostkę Golonki solimy, pieprzmy Cebulę mieszamy z kapustą, liściem i zielem i kładziemy na dnie wolnowaru Na kapustę kładziemy golonki Przykrywamy pokrywką Nastawiamy wolnowar na…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >