fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gyros z kurczaka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-4-3

Gyros z kurczaka z warzywami

Przygotowanie

  • Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później)
  • Mięso pociąć w cienkie plastry
  • Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa
  • Posolić i popieprzyć
  • Wymieszać i odstawić chociaż na 10 min
  • W tym czasie warzywa kroimy w słupki, o grubości około 1cm, cebulę kroimy w piórka
  • Szykujemy dwie patelnie, na każdą dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na jedną wrzucamy mięso, a na druga warzywa
  • Smażymy mięso około 10 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Dolewamy pół szklanki wody i dusimy jeszcze z 10 minut
  • Warzywa solimy i pieprzymy
  • Smażymy 10 min na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Nakładamy na talerz warzywa i obok gyros

Rady dietetyka

Jeśli któryś ze składników nie odpowiada Twojej aktualnemu sposobowi żywienia – nie dodawaj go. Posłuż się piktogramami opisującymi każdy przepis.

Uwagi

Możesz także użyć pierś z kurczaka. Jeśli nie preferujesz mięsa z kurczaka, możesz spożyć mięso z indyka (jak najlepszej jakości).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka (320 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 plastry obranej marchewki (20 g)
  • 2 plastry obranej pietruszki (20 g)
  • 1 plaster obranego selera w korzeniu (60 g)
  • 1 plaster papryki czerwonej (10 g)
  • 2 plastry cukinii zielonej (20 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Prosty omlet proteinowy

Wszystkie składniki mieszamy lub blendujemy Omleta smażymy z dwóch stron na rozgrzanym maśle

WIĘCEJ >

Makaron gryczany z kurkami

Makaron gryczany gotujemy we wrzącej wodzie do miękkości Kurki wkładamy do miski z zimną wodą i płuczemy, wylewamy wodę i powtarzamy jeszcze dwa razy Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Pomidorki kroimy na pół Rozgrzewamy…

WIĘCEJ >

Shake pomarańczowo – imbirowy

Pomarańczę obrać i podzielić na mniejsze kawałki Imbir obrać i posiekać nożem Oba składniki wrzucić do blendera kielichowego Zalać wodą kokosową Dodać miód Miksować 15 sekund 

WIĘCEJ >

Burger z sarny z sałatą i warzywami

Mięso kroimy na mniejsze kawałki i mielimy w maszynce do mięsa Lekko solimy i pieprzymy, mieszamy Rozgrzewamy patelnię z łyżką tłuszczu i smażymy po 3-4 minuty z każdej strony Odkładamy na 2 minuty mięso na…

WIĘCEJ >