fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Gyros z kurczaka z warzywami

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz25-4-3

Gyros z kurczaka z warzywami

Przygotowanie

  • Z udek należy wyciąć kości (można je np. do rosołu dorzucić później)
  • Mięso pociąć w cienkie plastry
  • Czosnek obrać, posiekać lub wycisnąć przez praskę i dodać do mięsa
  • Posolić i popieprzyć
  • Wymieszać i odstawić chociaż na 10 min
  • W tym czasie warzywa kroimy w słupki, o grubości około 1cm, cebulę kroimy w piórka
  • Szykujemy dwie patelnie, na każdą dajemy łyżkę tłuszczu i rozgrzewamy
  • Na jedną wrzucamy mięso, a na druga warzywa
  • Smażymy mięso około 10 min (co jakiś czas mieszamy)
  • Dolewamy pół szklanki wody i dusimy jeszcze z 10 minut
  • Warzywa solimy i pieprzymy
  • Smażymy 10 min na średnim ogniu, co jakiś czas mieszając
  • Nakładamy na talerz warzywa i obok gyros

Rady dietetyka

Jeśli któryś ze składników nie odpowiada Twojej aktualnemu sposobowi żywienia – nie dodawaj go. Posłuż się piktogramami opisującymi każdy przepis.

Uwagi

Możesz także użyć pierś z kurczaka. Jeśli nie preferujesz mięsa z kurczaka, możesz spożyć mięso z indyka (jak najlepszej jakości).

Autor

Ajwendieta
Czas: do 1 godziny
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 2 udka z kurczaka (320 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 plastry obranej marchewki (20 g)
  • 2 plastry obranej pietruszki (20 g)
  • 1 plaster obranego selera w korzeniu (60 g)
  • 1 plaster papryki czerwonej (10 g)
  • 2 plastry cukinii zielonej (20 g)
  • 2 łyżki smalcu gęsiego lub masła klarowanego Ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Karkówkę solimy i pieprzymy Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”) Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem Kładziemy na…

WIĘCEJ >

Pierś z kurczaka w pomidorach z cukinią

Mięso umyj i pokrój w kostkę. Cukinię obierz i pokrój w grube talarki. Cebulę pokrój w drobną kostkę, czosnek wyciśnij. Podsmaż w garnku mięso, dodaj cebulę i czosnek. Dodaj pomidory, cukinię i przyprawy. Duś do…

WIĘCEJ >

Sałatka owocowa – dowolne owoce

Kiwi obrać i pokroić w kostkę Truskawki, maliny i jeżyny umyć pod bieżącą wodą Zostawić chwilę na sicie, żeby woda odciekła Wymieszać wszystkie owoce

WIĘCEJ >

Woda kokosowa i miąższ – młody kokos

Możesz kupić młodego kokosa, wypij wodę i zjedz miąższ Możesz kupić wodę kokosową w butelce, zwróć uwagę na etykietę

WIĘCEJ >