fbpx
logo
Szukaj
open close
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Hummus

Przygotowanie

  • Sezam prażymy na suchej patelni przez ok. 1-2 minuty, co jakiś czas mieszając
  • Następnie przesypujemy sezam do młynka i drobno mielimy
  • Zmielony sezam przenosimy do blendera i powoli dolewając tłuszcz – blendujemy
  • Czosnek obieramy i przeciskamy przez praskę
  • Ciecierzycę odsączamy z zalewy
  • Do blendera dodajemy pozostałe składniki (poza wodą) i dokładnie blendujemy
  • Następnie cały czas blendując – dolewamy zimną wodę

Rady dietetyka

Sprawdź czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Na 1 porcję przypadają 2 łyżeczki hummusu.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne, równie smaczne propozycje przyrządzenia hummusów.

Autor

Ajwendieta
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 7
Porcje: 8
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Ciecierzyca z puszki (170 g)
  • Sezam biały (30 g)
  • Woda (25 ml)
  • Olej z pestek winogron ekologiczny (20 ml)
  • Sok z cytryny (bio) (6 ml)
  • Czosnek (5 g)
  • Sól kłodawska (1.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blender kielichowy, Młynek elektryczny, Patelnia, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Surówka z ananasa i czerwonej cebuli

Limonkę dokładnie szorujemy i sparzamy Następnie ścieramy do miski skórkę z limonki i wyciskamy z niej sok Dodajemy przyprawy (sól i chili) i mieszamy Ananasa z cebulą obieramy i kroimy w drobną kostkę Zieleninę drobno…

WIĘCEJ >

Pasta z wędzonego pstrąga

Z ryby ściągamy skórę, odcinamy głowę z ogonem i wyrzucamy, a następnie usuwamy z ryby ości, a mięso rozdrabniamy Tłuszcz wkładamy do rondla i podgrzewamy do momentu rozpuszczenia się Zieleninę drobno siekamy Do robota kuchennego…

WIĘCEJ >

Pieczone krewetki kokosowe

Krewetki oczyszczamy (obieramy z pancerza i usuwamy przewód pokarmowy) Piekarnik rozgrzewamy do temp. 230 st. C Blachę wykładamy papierem do pieczenia Do miski wybijamy jaja i lekko ubijamy Do osobnej miski wsypujemy wiórki kokosowe, płatki…

WIĘCEJ >

Szparagi z sezamem

Najpierw przygotowujemy szparagi Myjemy je oraz chwytając palcami za końcówkę łodygi odłamujemy jej najtwardszą część Gotowe szparagi kroimy na 4-5 cm kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny Delikatnie mieszamy, aby równomiernie pokryły się sokiem Oprószamy solą…

WIĘCEJ >