fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hummus z pieczoną marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9afbf021-5a92-45a2-b912-981df7b3dc94-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Hummus z pieczoną marchewką

Przygotowanie

  • Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Najlepiej użyć przegotowanej wody schłodzonej w lodówce.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie ciekawe propozycje przyrządzenia hummusu.

Autor

Maria Chuchla
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300-400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 średnie upieczone marchewki (180 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 50 ml tahini
  • 50 ml zimnej wody
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Praska do czosnku

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Paleo lasagna

Piekarnik ustawiamy na 175 st. C z opcją grzania „góra-dół” Zaczynamy smażyć mięso W tym czasie siekamy cebulę, wyciskamy czosnek i dodajemy ze wszystkimi przyprawami do mięsa  Po chwili dodajemy pomidory z puszki i podgrzewamy…

WIĘCEJ >

Krem z dyni z okrasą z boczku

Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Por kroimy w plastry Boczek kroimy w drobną kostkę W garnku rozgrzewamy łyżkę smalcu Dodajemy pora i podsmażamy 2-3 min Dodajemy dynię i podsmażamy 3-4 min Zalewamy…

WIĘCEJ >

Paleo schabowy w panierce bez jajka

Schab płuczemy i osuszamy za pomocą papierowego ręcznika. Kroimy w plastry o grubości mniej więcej 1 cm i tłuczemy każdy plaster cienko przez folię spożywczą. Na tym etapie odkładamy dwa kotlety (około 80 g mięsa)…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (wegańska / wegetariańska)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >