Hummus z pieczoną marchewką
Hummus z pieczoną marchewką
Przygotowanie
- Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę.
- Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę.
- Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia hummusu.
Autor
Lista składników
- Ciecierzyca – ziarno (400 g)
- Marchew (świeża) (180 g)
- Oliwa z oliwek extra virgin (50 ml)
- Tahini (50 g)
- Woda (50 ml)
- Sok z cytryny (40 g)
- Czosnek (świeży) (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka z kozim serem
Ser kozi mieszamy z mlekiem kokosowym, octem i przyprawami Marchewkę ścieramy na tarce o grubych oczkach, a sałatę targamy na mniejsze kawałki Warzywa układamy w misce Polewamy sosem i posypujemy pestkami dyni
WIĘCEJ >Koktajl Pina Colada
Z góry kokosa odcinamy biały miąższ żeby dostać się do skorupy Lekko rękojeścią noża uderzamy w skorupę żeby wybić otwór Wodę kokosowa cedzimy przez gęste sitko Resztę kokosa rozcinamy i wydłubujemy łyżką biały miąższ Miąższ…
WIĘCEJ >Chleb gryczany z pastą warzywną
Chleb posmarować pastą – 2-4 kromki (zależy od głodu) Przepisy na pastę znajdziesz w przepisach powiązanych
WIĘCEJ >Kurkuma latte
Wszystkie składniki wrzucamy do wysokoobrotowego blendera i blendujemy na najwyższych obrotach przez minutę. Podgrzewamy napój w rondelku przez około 8 minut i przelewamy do kubka.
WIĘCEJ >