fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Hummus z pieczoną marchewką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c9afbf021-5a92-45a2-b912-981df7b3dc94-1

Hummus z pieczoną marchewką

Przygotowanie

  • Marchewki kroimy na mniejsze kawałki, czosnek przeciskamy przez praskę.
  • Wszystkie składniki umieszczamy w jednym naczyniu i blendujemy na gładką masę.
  • Doprawiamy dodając więcej soku z cytryny, soli, pieprzu i kuminu.

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik przepisu odpowiada Twojej diecie oraz nietolerancjom – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Najlepiej użyć przegotowanej wody schłodzonej w lodówce.

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się równie ciekawe propozycje przyrządzenia hummusu.

Autor

Maria Chuchla
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 6
Trudność: Średni

Lista składników

  • 300-400 g ugotowanej ciecierzycy
  • 3 średnie upieczone marchewki (180 g)
  • 2-3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • 5 łyżek oliwy z oliwek extra virgin (50 ml)
  • 50 ml tahini
  • 50 ml zimnej wody
  • Sok z ½ cytryny (40 g)
  • ½ łyżeczki kminu rzymskiego mielonego (2 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Nóż, Praska do czosnku
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Sałatka z pestkami dyni

Płuczemy i osuszamy rukolę Myjemy pomidory i ogórka, a następnie kroimy Wrzucamy warzywa do miski Oliwę, ocet, musztardę,szczyptę soli i pieprzu umieszczamy w zamkniętym słoiku i wstrząsamy energicznie Warzywa w misce posypujemy pestkami dyni i…

WIĘCEJ >

Koktajl jagodowy

Myjemy szpinak Imbir myjemy i obieramy Do blendera wkładamy mrożone jagody, szpinak i imbir Do składników wlewamy 2 szklanki wody Wszystko blendujemy

WIĘCEJ >

Chłodnik pomidorowy

Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół, nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę; wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…

WIĘCEJ >

Sznycel z dzika z puree selerowo – gruszkowym

Sznycel: Mielimy mięso, doprawiamy solą i pieprzem Mieszamy, formujemy kulkę, rozpłaszczamy ręką i formujemy wrzecionowaty kształt Smażymy na smalcu po 3-4 min z każdej strony Przykrywamy pokrywką i dusimy na małym ogniu przez 5 min…

WIĘCEJ >