Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych
Przygotowanie
- Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
- Imbir obrać i bardzo drobno posiekać
- Kalarepę obieramy
- Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną
- Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż i z plastrów kroimy wzdłuż długie paski
- Schab kroimy w cienkie plastry i każdy plaster na 3 – 4 paski
- Na dużej patelni/rondlu rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy mięso
- Zasmażamy 2 min
- Dodajemy cebulę z czosnkiem i imbir
- Zasmażamy 2 min
- Lekko solimy i pieprzymy
- Dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
- Podnosimy pokrywkę, dodajemy pocięte warzywa
- Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy minutę
- Nakładamy na talerze
Rady dietetyka
Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj ( np. imbir lub czosnek). Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego. Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu służą Ci i czy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.
Uwagi
Makarony z warzyw są bardzo delikatne. Nawet nie trzeba ich gotować – wystarczy wrzucić je do gorącego sosu/potrawy, poczekać 1 minutę i wtedy można jeść.
Autor
Lista składników
- Schab bez kości (400 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
- 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
- ½ cukinii (ok. 150 g)
- ½ kalarepy (ok. 85 g)
- ½ białej rzodkwi (110 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
- 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu (30 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Naleśniki gryczane z jarmużem
Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Koktajl pomarańczowo-pietruszkowy
Myjemy mango, obieramy i usuwamy pestkę Myjemy natkę pietruszki Składniki umieszczamy w blenderze Do składników dolewamy sok pomarańczowy Blendujemy
WIĘCEJ >Gryczane ciasto szpinakowe
Ciasto kruche Wszystkie składniki wrzucamy do miski i mieszamy Wykładamy ciastem formę do tarty Najłatwiej zmoczyć dłoń, położyć kawałki ciasta i wilgotną dłonią rozpłaszczać Pieczemy ciasto w piekarniku 10 min w temp. 180 st. C…
WIĘCEJ >