fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz8-3-3

Imbirowy schab z miksem makaronów warzywnych

Przygotowanie

  • Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę
  • Imbir obrać i bardzo drobno posiekać
  • Kalarepę obieramy
  • Cukinię, białą rzodkiew i kalarepę przepuszczamy przez spiromat/tarkę spiralną
  • Jeżeli nie mamy spiromatu, to kroimy warzywa w cienkie plastry wzdłuż i z plastrów kroimy wzdłuż długie paski
  • Schab kroimy w cienkie plastry i każdy plaster na 3 – 4 paski
  • Na dużej patelni/rondlu rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy mięso
  • Zasmażamy 2 min
  • Dodajemy cebulę z czosnkiem i imbir
  • Zasmażamy 2 min
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dolewamy pół szklanki wody, przykrywamy pokrywką i dusimy 5 minut
  • Podnosimy pokrywkę, dodajemy pocięte warzywa
  • Mieszamy, przykrywamy pokrywką i dusimy minutę
  • Nakładamy na talerze

Rady dietetyka

Jeśli któraś z przypraw Ci szkodzi, po prostu jej nie dodawaj ( np. imbir lub czosnek). Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie należy stosować pieprzu czarnego. Sprawdź, czy wszystkie składniki przepisu służą Ci i czy odpowiadają Twojemu aktualnemu sposobowi żywienia.

Uwagi

Makarony z warzyw są bardzo delikatne. Nawet nie trzeba ich gotować – wystarczy wrzucić je do gorącego sosu/potrawy, poczekać 1 minutę i wtedy można jeść.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Schab bez kości (400 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • 1 cm świeżego imbiru (ok. 5 g)
  • ½ cukinii (ok. 150 g)
  • ½ kalarepy (ok. 85 g)
  • ½ białej rzodkwi (110 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu (30 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Patelnia - duża, Spiromat - tarka spiralna do warzyw
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Pestki dyni

Zjeść jako przekąskę lub dodać do wybranego posiłku

WIĘCEJ >

Rejuvelac

Komosę wsypujemy do jakiegoś szklanego naczynia zalewamy 2 szklankami wody i zostawiamy na stole na 12 godzin (najlepiej na noc) Następnie komosę cedzimy na sicie i płuczemy pod bieżącą wodą Stawiamy na cały dzień na…

WIĘCEJ >

Gruszka w surowym boczku na pieczonym batacie

Włączamy piekarnik na 180 stopni Bataty myjemy, kładziemy na blaszce i wstawiamy na 30-40 min do piekarnika Patyczkiem od szaszłyka sprawdzamy, czy są miękkie Wyjmujemy z piekarnika żeby ostygły Gruszkę kroimy na pół Wycinamy gniazdo…

WIĘCEJ >

Ciasto ananasowe

Włączamy piekarnik i ustawiamy na 180 st. C Masło klarowane rozpuszczamy w garnku (ma być tylko płynne, nie gotować!) Ananasa obieramy ze skóry, usuwamy zdrewniały środek, kroimy na mniejsze kawałki Jajka wybijamy do blendera, dodajemy…

WIĘCEJ >