fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja poszetowe na puree z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e0c3884-ab5d-4b63-a90b-20abcc20590a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jaja poszetowe na puree z dyni

Przygotowanie

Jajka poszetowe:

  • Zagotować litr wody
  • Wlać 50 ml octu i sól
  • Zamieszać łyżką wrzątek
  • Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz

Puree z dyni:

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Dodajemy estragon, sól, pieprz i mieszamy 

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik potrawy uwzględnić pod kątem aktualnie stosowanej diety oraz współtowarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

Wypróbuj nasze pomysły na przygotowanie jaj po benedyktyńsku w równie smaczny sposób (powiązane przepisy).

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • 1 litr wody
  • ⅓ dyni Hokkaido (ok. 280 g)
  • 2 cebule (200 g)
  • ½ łyżeczki estragonu (1 g)
  • 1-2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Piekarnik, Rondel

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zasmażana kapusta pekińska z kurczakiem, imbirem i chili

Kurczaka kroimy w paski lub kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek liścia w paski Imbir drobno siekamy Papryczkę kroimy w cienkie plasterki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy kurczaka…

WIĘCEJ >

Kurczak w białym chilli na rosole

Ustawić piekarnik na 170 st. C z opcją grzania z góry i dołu. Posiekać cebulę i selera, a paprykę pokroić na plasterki. Pierś z kurczaka pokroić w kostkę, posolić i podsmażyć na średnim ogniu do…

WIĘCEJ >

Sałata z kozim serem, truskawkami i melonem

Sałatę i rukolę kładziemy na talerzu Dokładamy przecięte na pół truskawki Melona obieramy, kroimy w paski i kładziemy na sałacie Na wierzchu umieszczamy ser Polewamy sosem  

WIĘCEJ >

Grillowana pierś z kaczki z szparagami

Szparagi obrać i ugotować w osolonej wodzie przez 8 min Pierś z kaczki kładziemy skórą do góry i nacinamy skórę nożem w kratkę Rozgrzać patelnię (najlepiej patelnię grillową) Na gorącą patelnię położyć kaczkę skórą w…

WIĘCEJ >