fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja poszetowe na puree z dyni

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c0e0c3884-ab5d-4b63-a90b-20abcc20590a-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jaja poszetowe na puree z dyni

Przygotowanie

Jajka poszetowe:

  • Zagotować litr wody
  • Wlać 50 ml octu i sól
  • Zamieszać łyżką wrzątek
  • Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz

Puree z dyni:

  • Z dyni usuwamy pestki
  • Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st. C na 25 min
  • Cebulę obieramy i kroimy w kostkę
  • W rondelku rozgrzewamy tłuszcz, dodajemy cebulę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy upieczoną dynię i miksujemy blenderem
  • Dodajemy estragon, sól, pieprz i mieszamy 

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jaj poszetowych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 9
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

Jaja poszetowe

  • Jajo kurze rozm. M (204 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (50 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Purée z dyni

  • Dynia Hokkaido (świeża) (280 g)
  • Cebula (świeża) (210 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Estragon suszony (1 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Blacha do pieczenia, Blender, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Naczynie żaroodporne, Nóż, Papier do pieczenia, Piekarnik, Rondel, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Krewetki tygrysie z granatem

Krewetki obieramy z pancerza, usuwamy przewód pokarmowy Imbir obieramy i siekamy jak najdrobniej Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i wrzucamy krewetki Podsmażamy 2 min Obracamy każdą na drugą stronę…

WIĘCEJ >

Kokosowo – wieprzowy kotlet z grillowanymi warzywami

Marchew i pietruszkę obieramy Paprykę kroimy na pół, usuwamy gniazdo nasienne i kroimy paprykę w kawałki Cykorię przekraway na pół Rzodkiewki czyścimy i kroimy każdą na 3 plasterki Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >

Tofucznica z cebulką i pomidorami

Cebulę siekamy Wrzucamy ją na patelnię i szklimy na złoty kolor Pomidory kroimy w kosteczkę Do cebuli dodajemy pokrojone pomidory Dusimy do momentu, aż pomidory się rozpadną i odparuje z nich sok Do warzyw dodajemy…

WIĘCEJ >

Zupa dyniowo – marchewkowa z cynamonem i imbirem (na wywarze kostnym)

Z dyni wydrążyć (np. łyżką lub ręką miąższ i pestki i je wyrzucić) Pozostałą dynię pokroić na mniejsze kawałki i obrać nożykiem lub obieraczką do warzyw Obrane kawałki dyni pokroić w kostkę Marchewkę obrać i…

WIĘCEJ >