fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-1-3
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy na cząstki
  • Koper włoski kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki
  • Dodajemy por z koprem
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy szpinak
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Lekko solimy i dodajemy zielony pieprz
  • Dusimy 2 minuty, mieszając co chwilę
  • Przekładamy na talerz i nakładamy jajka poszetowe

Jaja po benedyktyński – jak wykonać

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • gotować 3 -5 minut
  • wyjąc jaja łyżką cedzakową

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, by zainspirować się równie smacznymi sposobami na przyrządzenie jaj poszetowych.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 1 godziny, do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Duszone grzyby

  • Fenkuł (koper włoski) (250 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Szpinak (świeży) (100 g)
  • Por (35 g)
  • Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
  • Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (5 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Jaja po benedyktyńsku

  • Jajo kurze rozm. M (153 g)
  • Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
  • Sól kłodawska (2.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia, Talerz

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Placki z cukinii z sosem pomidorowo-paprykowym (wegetariańskie)

Placki z cukinii: Cukinię zetrzeć na tarce o grubych oczkach do jakiejś miski Dodać jajko, trochę soli i pieprzu Rozmieszać rózgą Dodać łyżkę mąki kokosowej, zamieszać Dodać drugą łyżkę mąki kokosowej i zmieszać Rozgrzać patelnię…

WIĘCEJ >

Panna cotta kokosowo – daktylowa z sosem wiśniowym

Mleko kokosowe wlać do garnka Dodać daktyle Gotować na małym ogniu 10 min W tym czasie żelatynę wsypać do jakiejś miseczki Zalać żelatynę 25 ml zimnej wody z kranu (to tyle, ile kieliszek od wódki)…

WIĘCEJ >

Knedle jaglano-gryczane ze śliwkami

Mus jabłkowy: Jabłka obieramy i kroimy w kostkę Wrzucamy je do garnka Podlewamy odrobiną wody Dusimy do rozpadnięcia Dodajemy szczyptę cynamonu Kiedy jabłka będą miękkie miksujemy je na gładką masę Sos: Daktyle i śliwki moczymy…

WIĘCEJ >

Zupa jarzynowa

Marchew i pietruszkę obrać i pokroić w kostkę lub zapałkę Cebulę obrać i pokroić w kostkę Por przekroić wzdłuż na pół i pokroić w półksiężyce Selera naciowego kroimy w półksiężyce Pietruszkę zieloną pokroić jak najdrobniej…

WIĘCEJ >