fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy na cząstki
  • Koper włoski kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki
  • Dodajemy por z koprem
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy szpinak
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Lekko solimy i dodajemy zielony pieprz
  • Dusimy 2 minuty, mieszając co chwilę
  • Przekładamy na talerz i nakładamy jajka poszetowe

Jaja po benedyktyński – jak wykonać

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • gotować 3 -5 minut
  • wyjąc jaja łyżką cedzakową

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, by zainspirować się równie smacznymi sposobami na przyrządzenie jaj poszetowych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • ½ kopru włoskiego (250 g)
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie (5 g)
  • ⅓ pora (35 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Topinambur z grzybami

Cebulę i grzyby kroimy w kostkę Czosnek przeciskamy przez praskę Topinambur obieramy i kroimy w kostkę Podsmażamy cebulę z czosnkiem, po czym dodajemy pokrojone grzyby Podsmażamy przez kilka minut, a następnie dodajemy topinambur Przyprawiamy solą…

WIĘCEJ >

Czekoladowe mleko

Wszystkie składniki wrzucamy do blendera kielichowego. Miksujemy do powstania pianki (ok. 3 minuty) i podajemy.

WIĘCEJ >

Mus bananowy z sosem malinowym

Banany obieramy i miksujemy w jakimś naczyniu Dododajemy nasiona chia Wyciskamy sok z cytryny Mieszamy i napełniamy pucharki/szklanki Wkładamy do lodówki na 2-3 godz. Sos malinowy: Maliny wkładamy do garnuszka Podgrzewamy aż się rozpuszczą i…

WIĘCEJ >

Topinambur z warzywami

Topinambur gotujemy w delikatnie osolonej wodzie przez około 15 – 20 minut Czekamy do momentu aż wystygnie Marchewkę i pietruszkę obieramy Ścieramy na tarce lub kroimy w cienkie paseczki Na patelni rozgrzewamy tłuszcz i umieszczamy…

WIĘCEJ >