fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c2-dz17-1-3
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem

Przygotowanie

  • Pieczarki kroimy na cząstki
  • Koper włoski kroimy w półksiężyce
  • Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku
  • Por kroimy w półksiężyce
  • Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy pieczarki
  • Dodajemy por z koprem
  • Zasmażamy 4 minuty
  • Dodajemy szpinak
  • Zasmażamy 2 minuty
  • Lekko solimy i dodajemy zielony pieprz
  • Dusimy 2 minuty, mieszając co chwilę
  • Przekładamy na talerz i nakładamy jajka poszetowe

Jaja po benedyktyński – jak wykonać

  • Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • gotować 3 -5 minut
  • wyjąc jaja łyżką cedzakową

Rady dietetyka

Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.

Uwagi

Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, by zainspirować się równie smacznymi sposobami na przyrządzenie jaj poszetowych.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 1 godziny
Składniki: 10
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

  • 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • 2 łyżki octu jabłkowego (12 ml)
  • ½ kopru włoskiego (250 g)
  • 100 g świeżego lub mrożonego szpinaku
  • ½ łyżeczki zielonego pieprzu w zalewie (5 g)
  • ⅓ pora (35 g)
  • 1 łyżka oleju kokosowego (25 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Garnek, Łyżka cedzakowa, Nóż, Patelnia

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Karkówka z chipsami nori

Ustawiamy piekarnik na temp. 180 st. C Płatki nori targamy na kawałki, układamy na talerzu i posypujemy przyprawami oraz płatkami drożdżowymi Staramy się pokryć równomiernie każdy kawałek nori Następnie układamy je na płasko na papierze…

WIĘCEJ >

Rolada z kapusty włoskiej

Liście kapusty włoskiej obgotować w osolonej wodzie. Przygotować farsz. Pieczarki zetrzeć na grubej tarce. Cebulę i paprykę drobno posiekać. Na 2 łyżkach oliwy zeszklić cebulę. Zdjąć z patelni i odłożyć na bok. Na tej samej…

WIĘCEJ >

Żeberka

Kroimy cebulę i umieszczamy na dnie garnka (duży garnek, co najmniej 6 litrów). Na cebuli układamy żebra, posypujemy pokrojonym czosnkiem, solimy. Wlewamy wodę lub bulion równomiernie, aby przykryły żeberka. Przykrywamy i dusimy na bardzo małym…

WIĘCEJ >

Potrawka ze schabu duszona z kapustą pekińską

Schab kroimy w paseczki Kapustę kroimy w poprzek w paseczki Pieczarki kroimy na ćwiartki (czyli na pół i jeszcze raz na pół) Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchewkę obieramy i kroimy w…

WIĘCEJ >