Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Jaja po benedyktyńsku (poszetowe) na pieczarkach duszonych z koprem włoskim i szpinakiem
Przygotowanie
- Pieczarki kroimy na cząstki
- Koper włoski kroimy w półksiężyce
- Por kroimy wzdłuż i myjemy w środku, żeby nie było piasku
- Por kroimy w półksiężyce
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz
- Wrzucamy pieczarki
- Dodajemy por z koprem
- Zasmażamy 4 minuty
- Dodajemy szpinak
- Zasmażamy 2 minuty
- Lekko solimy i dodajemy zielony pieprz
- Dusimy 2 minuty, mieszając co chwilę
- Przekładamy na talerz i nakładamy jajka poszetowe
Jaja po benedyktyński – jak wykonać
- Pół litra wody zagotować, wlać 20 ml octu, płaską łyżeczkę soli, zamieszać łyżką wrzątek, i na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
- gotować 3 -5 minut
- wyjąc jaja łyżką cedzakową
Rady dietetyka
Sprawdź, czy wszystkie składniki tego przepisu odpowiadają Twojej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom – więcej informacji w piktogramach.
Uwagi
Sprawdź podpięte, powiązane przepisy, by zainspirować się równie smacznymi sposobami na przyrządzenie jaj poszetowych.
Autor
Lista składników
Duszone grzyby
- Fenkuł (koper włoski) (250 g)
- Pieczarka (świeża) (100 g)
- Szpinak (100 g)
- Por (35 g)
- Olej kokosowy nierafinowany (25 g)
- Pieprz zielony w zalewie (marynowany) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Jaja po benedyktyńsku
- Jajo kurze (153 g)
- Ocet jabłkowy naturalnej fermentacji (12 ml)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.
Podobne tematy
Tarta kokosowa z musem morelowym
Ciasto Rozpuszczamy masło klarowane w garnku Figi kroimy w cienkie plastry i dodajemy do masła Przykrywamy i gotujemy 2 minuty na małym ogniu Miksujemy blenderem (ostrożnie żeby się nie popryskać gorącym tłuszczem) Do zmiksowanej masy dodajemy wiórki…
WIĘCEJ >Rwana wieprzowina (pulled pork)
Mięso myjemy i zalewamy wodą Doprowadzamy wywar do wrzenia na średnim ogniu, po czym zmniejszamy temperaturę, tak, aby wywar lekko bulgotał Gotujemy około 3-4 godziny Cebulę pokrojoną w piórka podsmażamy na patelni Kiedy się zeszkli,…
WIĘCEJ >Placuszki bez glutenu, bez jaj
Wszystkie składniki miksujemy razem dolewając tyle mleka/wody aby uzyskać konsystencję podobną do gęstej śmietany (bardziej gęstą od ciasta naleśnikowego) Smażymy na rozgrzanej patelni bez dodatku tłuszczu z obu stron po 2 minuty Najlepiej usmażyć jednego…
WIĘCEJ >Kasza jaglana z przyprawami i żurawiną
Kaszę jaglaną płuczemy na sitku pod gorącą wodą Zalewamy 2 szklankami wrzątku i gotujemy na małym ogniu około 15 minut Dodajemy przyprawy i rodzynki
WIĘCEJ >