fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c736f774c-593b-450c-8826-2426ab3309fb-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Przygotowanie

Jajka poszetowe:

  • Zagotować litr wody
  • Wlać 50 ml octu i sól
  • Zamieszać łyżką wrzątek
  • Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz

Mix sałat i kiełków:

  • Kiełki i sałaty mieszamy razem na talerzu
  • Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na wierzchu
  • Z cebuli wycinamy krążki i kładziemy na sałacie
  • Na wierzchu kładziemy jajka
  • Polewamy sosem 

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia jaj po benedyktyńsku w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 18
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Jajka poszetowe

  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • Sól kłodawska (2 g)
  • 1 litr wody

Mix sałat i kiełków

  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 łyżka kiełków buraka (15 g)
  • 1 łyżka kiełków lucerny (8 g)
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki (8 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)

Sos anchois

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 cytryna (40 g)
  • 1 puszka anchois (50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 obrane ząbki czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Łyżka cedzakowa

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Spaghetti z białej rzodkwi z sosem bolońskim

Mięso mielimy w maszynce na standardowym sitku Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy mięso  Zasmażamy przez 5 min Dodajemy cebulę i czosnek, zasmażamy 5 min Dodajemy przecier / koncentrat…

WIĘCEJ >

Kruche ciastka nadziewane musem bananowym z owocami

Zagotowujemy wodę w czajniku Wlewamy wrzątek do szklanki (do wysokości ¼ ) i czekamy aż trochę wystygnie, w tym czasie  Daktyle wkładamy do jakiejś miski/pudełka odpornego na wysoką temperaturę Zalewamy wrzątkiem tylko tyle, żeby zakryło…

WIĘCEJ >

Ciasto jaglane z truskawkami i kruszonką gryczaną

Włączamy piekarnik na 180 st. C Truskawki umyć i usunąć szypułki Blaszkę do pieczenia wykładamy papierem do pieczenia Rozpuszczamy masło w małym garnuszku (ma się tylko rozpuścić a nie zagotować) Jajka wybijamy do kielicha blendera…

WIĘCEJ >

Tatar z pomidora z awokado i jajecznicą

Tatar z pomidora Pomidory sparzyć i zdjąć skórę (naciąć pomidora na krzyż, zalać wrzątkiem, poczekać 30 sekund i przełożyć do miski z zimną wodą, po czym zdjąć skórkę) Awokado wydłubać łyżeczką do miski i rozgnieść…

WIĘCEJ >