fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c736f774c-593b-450c-8826-2426ab3309fb-1

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Przygotowanie

Jajka poszetowe:

  • Zagotować litr wody
  • Wlać 50 ml octu i sól
  • Zamieszać łyżką wrzątek
  • Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka
  • Gotować 3 -5 min
  • Wyjąć łyżką cedzakową na talerz

Mix sałat i kiełków:

  • Kiełki i sałaty mieszamy razem na talerzu
  • Pomidorki kroimy na pół i kładziemy na wierzchu
  • Z cebuli wycinamy krążki i kładziemy na sałacie
  • Na wierzchu kładziemy jajka
  • Polewamy sosem 

Sos anchois:

  • Do naczynia, w którym będziemy blendować dodajemy mleko, rybę razem z sosem, wyciśnięty sok z cytryny
  • Dorzucamy czosnek
  • Dajemy szczyptę soli i pieprzu
  • Miksujemy blenderem jakieś 1-2 min
  • Cały czas miksując dodajemy 1 łyżkę mąki kokosowej
  • Następnie dodajemy kolejną łyżkę mąki kokosowej
  • Patrzymy jaka jest konsystencja, ma być taka, jak rzadszy jogurt
  • Próbujemy, dodajemy pieprzu (z solą trzeba uważać, ryby są solone)

Rady dietetyka

Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojej aktualnej diety oraz towarzyszących nietolerancji – zajrzyj w piktogramy.

Uwagi

W podpiętych, powiązanych przepisach znajdują się nasze propozycje przyrządzenia jaj po benedyktyńsku w równie smaczny sposób.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 18
Porcje: 1
Trudność: Średni

Lista składników

Jajka poszetowe

  • 3 jaja kurze roz. M (153 g)
  • 50 ml octu jabłkowego
  • Sól kłodawska (2 g)
  • 1 litr wody

Mix sałat i kiełków

  • 1 garść roszponki (25 g)
  • 1 garść rukoli (20 g)
  • 1 łyżka kiełków buraka (15 g)
  • 1 łyżka kiełków lucerny (8 g)
  • 1 łyżka kiełków rzodkiewki (8 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)

Sos anchois

  • 1 szklanka mleka kokosowego (250 ml)
  • 1 cytryna (40 g)
  • 1 puszka anchois (50 g)
  • 2 łyżki mąki kokosowej (24 g)
  • 2 obrane ząbki czosnku (10 g)
  • Sól kłodawska (2 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Blender, Garnek, Łyżka cedzakowa
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajka po japońsku

Wszystkie składniki oprócz jajek i sezamu wkładamy/ przelewamy do garnka i gotujemy przez kilka minut od momentu bulgotania. Gorącą marynatę przecedzamy i odstawiamy do ostygnięcia. Do drugiego garnka wlewamy wodę i zagotowujemy.  Gdy zacznie się…

WIĘCEJ >

Grillowane owoce

Gruszki i jabłka umyć pod bieżącą wodą Pokroić w plastry Ananasa obrać ze skóry Pokroić w plastry i ze środka wyciąć zdrewniały środek Przekroić plastry na połówki Na patelni rozgrzać tłuszcz Grillujemy pokrojone owoce z…

WIĘCEJ >

Kruszon truskawkowo – bananowy

Bierzemy miskę i wrzucamy do niej masło Dodajemy jajka, mąkę jaglaną i gryczaną Dodajemy cukier Mieszamy rękami na jednolitą masę Wyrobione ciasto dzielimy na dwie części Do jednej części dodajemy karob i formujemy kulkę Drugą…

WIĘCEJ >

Wędzona makrela

Makrelę obrać ze skóry i ości i … zjeść. Dołóż do tego posiłku świeże warzywa, takie jakie lubisz.

WIĘCEJ >