Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem
Jajecznica z pieczarkami i szpinakiem
Przygotowanie
- Pieczarki oczyszczamy i kroimy w plastry
- Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (masło i olej)
- Wrzucamy pieczarki i podsmażamy przez ok. 3-4 minuty
- Dodajemy szpinak i dusimy przez ok. 2-3 minuty (do momentu, aż „zwiędnie”)
- Wybijamy jaja, dodajemy przyprawy, mieszamy i smażymy do momentu uzyskania pożądanej konsystencji
- Pomidora kroimy w cząstki
- Na talerzu układamy warzywa i skrapiamy tłuszczem (oliwą), a obok nakładamy jajecznicę
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jajecznicy.
Jajecznicę możesz podawać z dodatkiem pieczywa np. grzanek.
Autor
Lista składników
- Pomidor (170 g)
- Jajo kurze (102 g)
- Pieczarka (świeża) (80 g)
- Szpinak (50 g)
- Masło klarowane ghee (30 g)
- Olej MCT (10 ml)
- Oliwa z oliwek extra virgin (5 ml)
- Sól kłodawska (0.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Capresse z sosem z granatów – sałatka
Pomidory sparzyć i obrać ze skórki – czyli kładziemy pomidory na desce szypułką w dół Nożem robimy na czubku pomidora dwa delikatne nacięcia, tyle tylko, żeby naciąć skórkę Wkładamy pomidory do jakiejś miseczki lub garnuszka…
WIĘCEJ >Wołowina w sosie cebulowym i ryż z warzywami
Wołowina w sosie cebulowym Cebulę obieramy i ścieramy na drobnych oczkach tarki do miski Na patelni rozgrzewamy tłuszcz (olej) Kładziemy plastry mięsa i obsmażamy z każdej strony po ok. 5 minut (do zarumienienia) Dodajemy tłuszcz…
WIĘCEJ >Jaja sadzone
Na patelni rozpuszczamy olej kokosowy Wybijamy jajka Smażymy około 3-4 minut, aż białka będą ścięte Wykładamy na talerz
WIĘCEJ >Jajo na miękko, szynka parmeńska, szparagi
Ze szparagów odcinamy zdrewniałe końcówki i gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 6-7 minut (do miękkości), a następnie odcedzamy Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 3-4 minuty (na miękko) Następnie jajo odcedzamy,…
WIĘCEJ >