Jajecznica z żółtek na pieczarkach
Jajecznica z żółtek na pieczarkach
Przygotowanie
- Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej)
- Rozpuszczamy masło na patelni
- Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła
- Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
- Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
- Po 10 minutach duszenia wlewam żółtka na patelnię
- Krótko mieszamy i gotowe
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.
Autor
Lista składników
- Pieczarka (świeża) (200 g)
- Jajo żółtko (160 g)
- Szczypiorek (50 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa krem z grillowanych warzyw (na wywarze kostnym)
Marchew i pietruszkę obrać, pokroić w długie plastry (pod skosem) Z papryki usunąć gniazdo nasienne i pokroić w paski Cukinię pokroić w plastry Cebulę i czosnek obrać i pokroić w plastry Rozgrzewamy patelnię grillową z…
WIĘCEJ >Jajecznica na maśle
Na patelni rozpuszczamy masło. Wybijamy jajka. Mieszamy do uzyskania odpowiedniego ścięcia.
WIĘCEJ >Pierś z kurczaka faszerowana gorgonzolą
Oiersi z kurczaka kładziemy na desce Wbijamy poziomo nóż od grubszej strony żeby zrobić nacięcie Palcami poszerzamy otwór Wpychamy w otwór ser Mięso z góry solimy i pieprzymy Układamy nafaszerowany filet w naczyniu żaroodpornym Dodajemy…
WIĘCEJ >Leczo na ostro
W garnku rozgrzewamy odrobine masła. Cebulę i imbir drobno kroimy i wrzucamy na tłuszcz. Chwilę podsmażamy. Cukinię i paprykę myjemy i kroimy w kostkę. Dorzucamy do garnka. Chwilę wszystko obsmażamy. Po chwili dodajemy kurkumę, paprykę…
WIĘCEJ >