fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica z żółtek na pieczarkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c844fae0c-7021-4779-859d-984ba1116d4f-1

Jajecznica z żółtek na pieczarkach

Przygotowanie

  • Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej)
  • Rozpuszczamy masło na patelni
  • Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła
  • Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
  • Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
  • Po 10 minutach duszenia wlewam żółtka na patelnię
  • Krótko mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.

Mieszaj jajecznicę tak długo jak lubisz. Im dłużej zamieszasz tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze.

Uwagi

Polecamy również inne wersje jajecznicy – z całych jaj. Zajrzyj do potraw powiązanych. Koniecznie dodaj do swoich ulubionych, by ich nie zgubić.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • 8 żółtek jaja kurzego (160 g)
  • 10 łyżek szczypiorku (50 g)
  • 200 g świeżych pieczarek
  • 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jajecznica z boczkiem

Boczek kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzną patelnię. Czekając, aż tłuszcz się wytopi, drobno kroimy cebulę dymkę (wraz ze szczypiorkiem). Do podsmażonego boczku i cebuli wrzucamy kolendrę i mieszamy.   Wbijamy na patelnię 6 jajek…

WIĘCEJ >

Wołowina na zielono

W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym.  Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…

WIĘCEJ >

Stir-fried pak choi

Na patelni rozgrzewamy olej kokosowy. Pak choi kroimy w kostkę i wrzucamy na rozgrzany tłuszcz wraz ze szczyptą soli. Smażymy kapustę przez 2 minuty, a następnie wbijamy na patelnię jajka i energicznie mieszamy. Trzymamy całość…

WIĘCEJ >

Pasta jajeczna z pieczonymi burakami i migdałami

Jajka ugotować, obrać ze skorupki i pokroić/posiekać jak najdrobniej Wrzucić posiekane jajka do miski Dodać sos Dodać szczypiorek Zamieszać i spróbować Doprawić do smaku solą i pieprzem Buraki obrać, pokroić w plastry i włożyć do…

WIĘCEJ >