logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jajecznica z żółtek na pieczarkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c844fae0c-7021-4779-859d-984ba1116d4f

Jajecznica z żółtek na pieczarkach

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c844fae0c-7021-4779-859d-984ba1116d4f

Przygotowanie

  • Myjemy i kroimy pieczarki oraz szczypiorek (można użyć szczypiorku lub szczypioru, tego grubszego, będzie jeszcze smaczniej)
  • Rozpuszczamy masło na patelni
  • Wrzucamy wszystkie składniki, można dodać również inne ulubione świeże zioła
  • Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
  • Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
  • Po 10 minutach duszenia wlewam żółtka na patelnię
  • Krótko mieszamy i gotowe

Rady dietetyka

Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych. Ja chętnie dodaję jeszcze świeżą kolendrę, wpływa korzystnie na detoksykację organizmu.
Mieszaj jajecznicę tak długo jak lubisz. Im dłużej zamieszasz tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze.
Posól i popieprz jeśli lubisz i tyle ile lubisz.

Uwagi

Polecamy również inne wersje jajecznicy, z całych jaj. Zajrzyj do potraw powiązanych. Koniecznie dodaj do swoich ulubionych by nie zgubić.

Autor

Iwona Wierzbicka
Czas: do 15 minut
Składniki: 5
Porcje: 1
Trudność: Łatwy

Lista składników

  • Żółtko jaja (8 szt.)
  • Szczypiorek (50 g)
  • Pieczarka świeża (200 g)
  • Masło ghee (20 g)
  • Sól kłodawska (5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Patelnia
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Podobne tematy

Leczo z patisona

Patisona obieramy z skóry – najprościej jest pokroić 2 cm płaty i po prostu każdy plaster obrać nożem lub obieraczką, (…)

WIĘCEJ >

Pasta z zielonego groszku i pesto

Ugotowany groszek rozgniatamy widelcem, dodajemy pesto i mieszamy. Doprawiamy sokiem z cytryny, solą i delikatnie pieprzem.

WIĘCEJ >

Tatar z dorsza

Z ryby należy zdjąć skórę, położyć filet na desce skórą w dół, ostrym cienkim nożem naciąć delikatnie między skórą a (…)

WIĘCEJ >

Sałata z pieczonej dyni z wędzonką i owocami

Jeśli mamy surową dynię, trzeba ją pokroić w kawałki, pozbyć się miąższu i pestek i upiec kawałki dyni w temp. (…)

WIĘCEJ >

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl