Jajecznica po hindusku
Jajecznica po hindusku
Przygotowanie
- Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, smażymy parę minut.
- Dodajemy szpinak i po chwili wlewamy roztrzepane jaja, solimy i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pomidorki też możemy usmażyć tuż przed dodaniem szpinaku.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia jajecznicy.
Autor
Lista składników
- Jajo kurze rozm. M (153 g)
- Pomidor koktajlowy (100 g)
- Cebula (świeża) (50 g)
- Szpinak (świeży) (20 g)
- Masło klarowane ghee (15 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Kmin rzymski (1 g)
- Kurkuma mielona (1 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina z marchewką i imbirem
Marchewkę kroimy w plastry, a imbir jak najdrobniej, następnie podsmażamy na maśle Dodajemy mięso i solimy. Cały czas mieszamy Dolewamy odrobinę wody i przecier pomidorowy. Dusimy przez 15 minut (w razie potrzeby dolewając wodę) i…
WIĘCEJ >Naleśniki gryczane z kurczakiem
Naleśniki: Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…
WIĘCEJ >Bakłażan faszerowany sarną
Mięso kroimy na kawałki i mielimy na standardowym sitku do miski Dodajemy przyprawy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek i dokładnie mieszamy Piekarnik nagrzewamy do temp. 180 st. C Bakłażana obieramy ze skóry i kroimy wzdłuż…
WIĘCEJ >Sałatka z awokado, z chorizo i z jajkiem na miękko
Jajko gotujemy na miękko (3 minuty we wrzątku) Wszystkie składniki kroimy i układamy na liściach szpinaku Na wierzchu kładziemy jajko na miękko przekrojone na pół lub na ćwiartki
WIĘCEJ >