Jajecznica po hindusku
Jajecznica po hindusku
Przygotowanie
- Cebulę kroimy na drobne kawałki i podsmażamy na maśle do momentu, aż się zeszkli i zacznie robić się złota.
- Następnie dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek i przyprawy, smażymy parę minut.
- Dodajemy szpinak i po chwili wlewamy roztrzepane jaja, solimy i smażymy do uzyskania pożądanej konsystencji.
- Pomidorki też możemy usmażyć tuż przed dodaniem szpinaku.
Rady dietetyka
Sprawdź, czy każdy składnik przepisu można dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz równie smaczne propozycje jajecznicy – koniecznie je wypróbuj.
Autor
Lista składników
- 3 jaja kurze roz. M (ok. 153 g)
- ½ cebuli (50 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- ½ łyżeczki kurkumy (2 g)
- 1 szczypta mielonego kminu rzymskiego (1 g)
- 1 szczypta mielonego czarnego pieprzu (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Opcjonalnie: 1 garść świeżego szpinaku (20 g)
- 4-5 pomidorków koktajlowych (100 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka śledziowo – buraczkowa
Ugotowane buraki obrać, zetrzeć na tarce na cienkich oczkach Cebulę obrać i pokroić w kostkę Rozgrzać tłuszcz na patelni Dodać cebulę, zasmażać 3 min Przesmażoną cebulę przełożyć do miski z tartymi burakami Dodać ocet jabłkowy,…
WIĘCEJ >Sałata rzymska z pieczonym dorszem
Rybę kładziemy w naczyniu, lekko solimy i pieprzymy Dodajemy tłuszcz Pieczemy w piekarniku przez 20 min w temp. 180 st. C Sałatę układamy na talerzu Pomidory kroimy w paski lub na pół i układamy na…
WIĘCEJ >Sałatka jarzynowa z wędzoną szynką
Marchew, pietruszkę, seler i ziemniaka płuczemy i wrzucamy do garnka Zalewamy gorącą wodą i gotujemy 25 minut Ogórki kroimy w kostkę i kładziemy na sicie żeby odciekła z nich woda Ugotowane wcześniej jajka obieramy i…
WIĘCEJ >Pasztet z dzika z grzybami
Żeberka i boczek kroimy w kawałki 8 cm Lekko solimy i pieprzymy Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w półksiężyce Marchew i pietruszkę obieramy i kroimy w grube plasterki Warzywa mieszamy z mięsem w misie…
WIĘCEJ >