Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce
Jajecznica z żółtek na marchewce i pietruszce
Przygotowanie
- Marchewkę i pietruszkę myjemy, obieramy i trzemy na tarce o grubych oczkach.
- Rozpuszczamy masło na patelni
- Wrzucamy warzywa, można dodać również inne ulubione świeże zioła
- Przykrywamy, żeby się szybciej udusiło
- Rozbijamy jaja i dokładnie oddzielamy żółtka, można to zrobić ręcznie lub użyć specjalnej oddzielarki
- Po 10 minutach duszenia wlewamy żółtka na patelnię
- Krótko mieszamy i gotowe
Rady dietetyka
Możesz dodać różne zioła, w zależności od swojej tolerancji oraz preferencji smakowych.
Mieszaj jajecznicę tak długo jak lubisz. Im dłużej zamieszasz tym bardziej się jaja zetną. Polecamy oczywiście bardziej płynną wersję, gdyż jest zasobniejsza w składniki odżywcze. Posól i popieprz jeśli lubisz i tyle ile lubisz.
Uwagi
Zajrzyj do potraw powiązanych. Koniecznie dodaj do swoich ulubionych by nie zgubić.
Jajecznicę można również przygotować z całych jajek, lub roztrzepać i zrobić coś na kształt omleta (tak jak na zdjęciu).
Autor
Lista składników
- 7 żółtek jaj kurzych roz. M (140 g)
- 1 marchewka (60 g)
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 łyżka masła klarowanego Ghee (15 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wędzona szynka na świeżym szpinaku
Szpinak włożyć do miski z zimną wodą i dobrze wypłukać z piasku Odcedzić szpinak na sicie i położyć na talerzu Pomidorki pokroić na połówki Ogórka pokroić w półksiężyce (plasterki przekroić na połowy) Cebulę pokroić w…
WIĘCEJ >Omlet z pomidorem
Jajka mieszamy widelcem lub trzepaczką Na patelni rozgrzewamy olej i wylewamy masę jajeczną Smażymy 2-3 minuty, a następnie układamy na omlecie plasterki pomidora Przykrywamy pokrywką i smażymy kilka minut Przed podaniem posypujemy natką pietruszki i…
WIĘCEJ >Spaghetti Konjac z wędzonym pstrągiem w sosie pomidorowym
makaron wyjmujemy z worka do miski z zimną wodą zmieniamy wodę 3 razy co kilka minut, aż przestanie „czuć rybą” w tym czasie obieramy czosnek i cebulę, kroimy w kostkę pstrąga obieramy z skóry i…
WIĘCEJ >Wołowina na zielono
W małym garnku rozgrzewamy masło Cukinię kroimy w kostkę Na rozgrzanym tłuszczu obsmażamy mięso, potem dodajemy cukinię i przyprawy Danie podlewamy odrobiną wody i mlekiem kokosowym. Całość dusimy jeszcze około 20 minut, co jakiś czas…
WIĘCEJ >