fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarmuż duszony z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd070d8a-ae03-4310-b784-72ff44bdd5fc-1

Jarmuż duszony z wędzonką

Przygotowanie

  • Jarmuż kroimy w paski
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w talarki
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pieczarki i szynkę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pokrojony jarmuż
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Dodajemy przekrojone pomidorki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy 10 min

Rady dietetyka

Do potrawy możesz dodać 2 kromki domowej roboty pieczywa gryczanego – najlepiej na zakwasie (powiązany przepis). Jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, możesz kupić taki chleb lub żytni 100%.

Uwagi

Jarmuż możesz spożyć także w postaci innych równie smacznych dań – koniecznie zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 garści jarmużu (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 10 plastrów wędzonej szynki (150 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - duża
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Mleko kokosowe – własnej roboty

Jeśli mamy kokos, należy go rozbić (najlepiej włożyć do dużego garnka i uderzyć mocno młotkiem kilka razy aż pęknie skorupa) Po usunięciu łupiny, otrzymujemy miąższ ze skórą, wodę, która wyciekła z kokosa cedzimy przez gęste…

WIĘCEJ >

Kurczak w sosie migdałowym

Cebulę kroimy w piórka (na pół i w paseczki). Pierś z kurczaka kroimy w kostkę, solimy, mieszamy z kurkumą i podsmażamy na średnim ogniu, aż mięso się zetnie. Dodajemy cebulę i smażymy do zeszklenia. Dodajemy…

WIĘCEJ >

Bitki z sarny w sosie z zielonego pieprzu z ziemniakami

Ziemniaki umyć i ugotować „w mundurkach” – czyli wrzucić do lekko osolonej wody i gotować około 25 min do miękkości Mięso pokroić na 3 plastry Rozbić tłuczkiem do mięsa, lub sztekerem / siekaczem do mięsa…

WIĘCEJ >

Brukselka duszona z wędzonką

Cebulę i czosnek obrać, pokroić w kostkę Pora przekroić wzdłuż, wypłukać i pokroić w półksiężyce Boczek i szynkę pokroić w kostkę Rozgrzewamy suchą patelnię i dodajemy boczek Po chwili dodajemy cebulę, czosnek i pora Podsmażamy…

WIĘCEJ >