fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarmuż duszony z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd070d8a-ae03-4310-b784-72ff44bdd5fc-1
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Jarmuż duszony z wędzonką

Przygotowanie

  • Jarmuż kroimy w paski
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w talarki
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pieczarki i szynkę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pokrojony jarmuż
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Dodajemy przekrojone pomidorki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy 10 min

Rady dietetyka

Do potrawy możesz dodać 2 kromki domowej roboty pieczywa gryczanego – najlepiej na zakwasie (powiązany przepis). Jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, możesz kupić taki chleb lub żytni 100%.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 11
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • Szynka wieprzowa wędzona (150 g)
  • Pieczarka (świeża) (100 g)
  • Pomidor koktajlowy (100 g)
  • Jarmuż (świeży) (100 g)
  • Woda (100 ml)
  • Por (50 g)
  • Cebula (świeża) (50 g)
  • Masło klarowane ghee (30 g)
  • Czosnek (świeży) (10 g)
  • Sól kłodawska (2.5 g)
  • Pieprz czarny (0.5 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Zupa z dorsza z morskim spaghetti

Makaron morski kładziemy na sicie i płuczemy pod bieżącą zimną wodą Rybę kroimy w kostkę Dynię obieramy, usuwamy pestki i kroimy w kostkę Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę Marchew i pietruszkę obieramy,…

WIĘCEJ >

Wątróbka drobiowa + sałatka warzywna

Rozgrzewamy patelnię, wrzucamy wątróbkę, po 30 sekundach dodajemy smalec i por. Przykrywamy pokrywką i smażymy 2-3 minuty. Obracamy wątróbkę na drugą stronę, dusimy jeszcze 2-3 minuty. Podnosimy pokrywkę, lekko solimy. Sałatka warzywna: Liście sałaty kroimy…

WIĘCEJ >

Naleśniki gryczane z jarmużem

Naleśniki Tłuszcz rozpuszczamy (lub używamy płynny, jeśli stoi gdzieś blisko ciepła, np. pieca) Do garnka/miski wlewamy wodę i wybijamy jajko, mieszamy Lekko solimy, dodajemy mąkę, mieszamy Dodajemy tłuszcz, mieszamy Odstawiamy na 10 min, żeby ciasto…

WIĘCEJ >

Bezglutenowe tortille

Wszystkie składniki mieszamy trzepaczką na jednolitą masę. Na patelni rozgrzewamy masło, a po chwili wlewamy połowę masy naleśnikowej i smażymy z dwóch stron. Czynność powtarzamy z resztą masy. Nasze tortille możemy wypełnić np. meksykańską salsą.

WIĘCEJ >