fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Jarmuż duszony z wędzonką

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5cdd070d8a-ae03-4310-b784-72ff44bdd5fc-1
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider

Jarmuż duszony z wędzonką

Przygotowanie

  • Jarmuż kroimy w paski
  • Cebulę i czosnek obieramy, kroimy w kostkę
  • Pora kroimy w talarki
  • Pomidorki przekroić na połówki
  • Szynkę kroimy w kostkę lub w paseczki
  • Pieczarki kroimy w plasterki
  • Na dużej patelni lub w garnku rozgrzewamy tłuszcz
  • Wrzucamy cebulę, czosnek i pora
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pieczarki i szynkę
  • Podsmażamy 3 min
  • Dodajemy pokrojony jarmuż
  • Wlewamy pół szklanki zimnej wody
  • Dodajemy przekrojone pomidorki
  • Lekko solimy i pieprzymy
  • Dusimy 10 min

Rady dietetyka

Do potrawy możesz dodać 2 kromki domowej roboty pieczywa gryczanego – najlepiej na zakwasie (powiązany przepis). Jeśli nie dysponujesz dużą ilością czasu, możesz kupić taki chleb lub żytni 100%.

Uwagi

Jarmuż możesz spożyć także w postaci innych równie smacznych dań – koniecznie zajrzyj do powiązanych przepisów.

Autor

Ajwendieta
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietę!

Slider
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Slider
Czas: do 30 minut
Składniki: 10
Porcje: 2
Trudność: Łatwy, Średni

Lista składników

  • 5 garści jarmużu (100 g)
  • ½ cebuli (50 g)
  • 2 ząbki świeżego czosnku (10 g)
  • ⅓ pora (ok. 50 g)
  • 5 pomidorków koktajlowych (100 g)
  • 2 łyżki masła klarowanego Ghee lub smalcu gęsiego (30 g)
  • 10 plastrów wędzonej szynki (150 g)
  • 5 pieczarek (100 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Bez specjalnego sprzętu, Deska, Nóż, Patelnia - duża

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Jaja poszetowe (po benydyktyńsku) z sosem anchois na mixie sałat i kiełków

Jajka poszetowe: Zagotować litr wody Wlać 50 ml octu i sól Zamieszać łyżką wrzątek Na wirującą wodę wybijać po kolei 3 jajka Gotować 3 -5 min Wyjąć łyżką cedzakową na talerz Mix sałat i kiełków:…

WIĘCEJ >

Ryż zapiekany z truskawkami

Włączamy piekarnik na opcję grzania „góra-dół” na 180 st. C. Ryż gotujemy kilka minut krócej niż zalecane na opakowaniu. Truskawki kroimy na połówki lub na ćwiartki. Ugotowany ryż mieszamy z miodem i mlekiem kokosowym oraz…

WIĘCEJ >

Śledzie z rodzynkami i śliwkami

Śledzie wkładamy do zimnej wody, moczymy 10 min, zmieniamy wodę, moczymy znowu 10 min. Sprawdzamy, czy są nadal bardzo słone, jeśli tak, moczymy w świeżej wodzie dalej Śledzie które nie są już bardzo słone odcedzamy…

WIĘCEJ >

Szpinak z pomidorami, z rzodkiewką i z fetą

Płuczemy, wysuszamy szpinak i przenosimy go do miski Dodajemy rzodkiewki pokrojone w ćwiartki, oliwki i pokrojone w kawałki pomidory Fetę kruszymy w kawałki i dodajemy do sałatki Wlewamy sok z cytryny, ocet balsamiczny i oliwę…

WIĘCEJ >