fbpx
logo
Szukaj
open close

Kanapka dziecięca – ptaszek z boczkiem

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c3ff51ac1-a091-4e01-82ad-a3bc76697204
Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Postaw mi kawę na buycoffee.to

Kanapka dziecięca – ptaszek z boczkiem

Przygotowanie

  • Jajo gotujemy we wrzącej, osolonej wodzie przez ok. 7-8 minut (na twardo)
  • Rozgrzewamy patelnię
  • Kładziemy plastry boczku i smażymy przez ok. 4-5 minut (do momentu, aż staną się chrupiące)
  • Kromki chleba pieczemy w tosterze, a następnie wycinamy z nich kółka i kawałki w kształcie skrzydełek
  • Z ogórka wycinamy kawałki na kształt listków i motylków
  • Marchew obieramy i wycinamy z niej kawałki na kształt uszek, nosków i nóżek
  • Parówkę kroimy w pół plastry
  • Jajo odcedzamy, obieramy ze skorupy i kroimy w plastry
  • Wszystkie składniki układamy na talerzach na kształt ptaszków, tak jak na załączonym obrazku

Rady dietetyka

Sprawdź, czy każdy składnik tego przepisu odpowiada Twojej aktualnej diecie oraz towarzyszącym nietolerancjom.

Uwagi

Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia dziecięcych kanapek.

Autor

Iwona Wierzbicka
Postaw mi kawę na buycoffee.to
Slide
Pobierz aplikację

i zacznij pracę nad swoją dietą!

Slide
Jadłospisy

znajdziesz je w apce, sprawdź!

Czas: do 30 minut
Składniki: 8
Porcje: 2
Trudność: Średni

Lista składników

  • Chleb pytlowy (żytni na zakwasie) (70 g)
  • Jajo kurze (51 g)
  • Ogórek długi (40 g)
  • Boczek wieprzowy wędzony (30 g)
  • Oliwki czarne (12 g)
  • Parówka drobiowa (12 g)
  • Marchew (10 g)
  • Majonez (2 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Garnek, Nóż, Patelnia, Toster

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Administratorem Państwa danych osobowych jest osobowych jest Iwona Wierzbicka, prowadząca działalność gospodarczą pod firmą Ajwendieta Dietetyka Kliniczna Iwona Wierzbicka (NIP: 9910011175). Dane osobowe przetwarzane będą wyłącznie w prawnie usprawiedliwionych celach administratora danych polegających na prezentowaniu komentarzy dotyczących funkcjonowania serwisu internetowego oraz jakości towarów i usług w nim dostępnych. Podanie przez Państwa danych osobowych jest dobrowolne, ale też niezbędne do opublikowania komentarza. Szczegółowe informacje na temat przetwarzania Państwa danych osobowych mogą Państwo znaleźć w naszej Polityce prywatności na temat zasad przetwarzania danych osobowych.

Podobne tematy

Wołowina z fasolą

Cebulę z czosnkiem obieramy i drobno siekamy Na patelni rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę z czosnkiem i podsmażamy przez ok. 5 minut Dodajemy mięso i przyprawy (kmin), mieszamy i podsmażamy przez ok. 10 minut Fasolę odsączamy…

WIĘCEJ >

Kremowa zapiekanka z kurczakiem

Mięso gotujemy we wrzącej wodzie przez ok. 15 minut Cebulę obieramy i drobno siekamy Marchew obieramy i kroimy w plastry Piekarnik rozgrzewamy do temp. 200 st. C Do rondla wlewamy bulion, dodajemy cebulę oraz marchew…

WIĘCEJ >

Batoniki owocowe

Migdały, siemię lniane i sezam mielimy, najlepiej w młynku do kawy. Miksujemy wszystko razem w melakserze, można spróbować blenderem, ale ostrożnie, gdyż może się spalić Zalewamy sokiem z cytryny Jeżeli masa nie będzie się kleiła…

WIĘCEJ >

Dynia makaronowa ze szpinakiem i suszonymi pomidorami

Rozgrzewamy piekarnik do 190°C Dynię myjemy, nakłuwamy w różnych miejscach widelcem. Wkładamy do naczynia żaroodpornego i pieczemy aż do miękkości (od 45 do 60 minut) Wyciągamy dynię i czekamy, aż ostygnie Gdy ostygnie, kroimy dynię…

WIĘCEJ >