fbpx
logo
Szukaj
open close
logo
Szukaj
Szukaj

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

GetfileIdContentUpload5cRecipeMainPhoto5c1-dz17-3-6

Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru

Przygotowanie

  • Karkówkę solimy i pieprzymy
  • Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”)
  • Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry
  • Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
  • Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem
  • Kładziemy na dnie wolnowaru
  • Na wierzchu kładziemy mięso
  • Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na 8 godz. na opcję „Low”

Rady dietetyka

Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu.

1 porcja to około 200-300 gramów mięsa.

Uwagi

Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które są łatwo dostępne w sklepie. Zmieniając grzyby nie musisz modyfikować przepisu. Mięso z jelenia możesz zastąpić, np. wołowiną lub wieprzowiną.

Sprawdź również przepisy powiązane. Pamiętaj by zwrócić uwagę na dietę. Nie każdy przepis może odpowiadać temu co możesz jeść. Piktogramy pokazują rodzaj diety.

Autor

Ajwendieta
Czas: powyżej 1 godziny
Składniki: 7
Porcje: 5
Trudność: Średni

Lista składników

  • 1 kg karkówki z jelenia
  • 0,5 kg kapusty kiszonej
  • 250 g miksu grzybów (np. borowik, podgrzybek, kozak, maślak)
  • 2 cebule (200 g)
  • 3 ząbki świeżego czosnku (15 g)
  • Sól kłodawska (3 g)
  • Pieprz czarny (3 g)

Potrzebny sprzęt

Deska, Nóż, Wolnowar
Heading layer
Pobierz za darmo aplikację na smartfona i zacznij pracę nad swoją dietą!
Slider

Pozostaw komentarz

Trzeba się zalogować, aby dodawać komentarze.

Podobne tematy

Okoń morski pieczony z pomidorami z ryżem i sałatą

Rybę oczyścić z łuski (nożem „pod włos ” delikatnie skrobać) Wypłukać w środku i na zewnątrz Położyć na papierowy ręcznik (…)

WIĘCEJ >

Leczo z cukinii z boczkiem i pieczarkami

Cukinię pokroić w kostkę Paprykę pokroić z paseczki Pomidory pokroić w kostkę Marchew, pietruszkę i seler obrać i pokroić w (…)

WIĘCEJ >

Cytrynowy kurczak w brokułach

Pierś z kurczaka kroimy na drobne kawałki i mieszamy z przyprawami. Brokuła dzielimy na małe różyczki i myjemy. Na patelni (…)

WIĘCEJ >

Pasta z oliwek i awokado

Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok (…)

WIĘCEJ >

FreshMail.pl
 

FreshMail.pl