Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Przygotowanie
- Karkówkę solimy i pieprzymy
- Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”)
- Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem
- Kładziemy na dnie wolnowaru
- Na wierzchu kładziemy mięso
- Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na 8 godz. na opcję „Low”
Rady dietetyka
Nie dodawaj czosnku jeśli Ci szkodzi lub jeśli go nie lubisz. Na protokole autoimmunologicznym (AIP) nie należy używać pieprzu.
Uwagi
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które są łatwo dostępne w sklepie. Zmieniając grzyby nie musisz modyfikować przepisu. Mięso z jelenia możesz zastąpić, np. wołowiną lub wieprzowiną.
Sprawdź również przepisy powiązane. Pamiętaj by zwrócić uwagę na dietę. Nie każdy przepis może odpowiadać temu co możesz jeść. Piktogramy pokazują rodzaj diety.
Autor
Lista składników
- 0,5 kg karkówki z jelenia
- 250 g kapusty kiszonej
- 60 g borowików
- 60 g podgrzybków
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Frytki z batatów z przyprawami
Bataty obieramy, myjemy i kroimy na frytki o grubości 1-2 cm Umieszczamy w naczyniu i dodajemy oliwę z przyprawami Wszystko dokładnie mieszamy Frytki układamy na blaszce wyścielonej papierem do pieczenia Pieczemy około 30-40 minut w piekarniku…
WIĘCEJ >Sałatka waldorf
Orzechy zalewamy zimną wodą na całą noc Rodzynki wrzucamy do kubeczka, zalewamy gorącą wodą i przykrywamy talerzykiem Po 5 min odcedzamy rodzynki przez sitko Seler obieramy i kroimy w cienie „frytki” (jak mamy nożyk karbowany,…
WIĘCEJ >Kotleciki wieprzowe
Mięso ugniatamy rękami z wiórkami, z jajkiem i z przyprawami Smażymy z dwóch stron na rozgrzanym tłuszczu do zarumienienia Podajemy z dowolnymi warzywami, np. papryką
WIĘCEJ >Parówki drobiowe grillowane
Podgrzej parówki. Wrzuć do wrzątku, nie gotuj. Wyciągnij po 5 min. Połóż parówki na rozgrzany grill lub patelnię grillową, grilluj do zarumienienia.
WIĘCEJ >