Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówka z jelenia duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Przygotowanie
- Karkówkę solimy i pieprzymy
- Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”)
- Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem
- Kładziemy na dnie wolnowaru
- Na wierzchu kładziemy mięso
- Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na 8 godz. na opcję „Low”
Rady dietetyka
Jeśli stosujesz protokół autoimmunologiczny (AIP), nie używaj pieprzu czarnego.
Uwagi
Koniecznie zajrzyj do podpiętych, powiązanych przepisów – znajdziesz tam inne propozycje przyrządzenia karkówki.
Autor
Lista składników
- Jelenina karkówka (400 g)
- Kapusta kiszona (220 g)
- Cebula (świeża) (105 g)
- Podgrzybek (świeży) (65 g)
- Borowik (świeży) (60 g)
- Czosnek (świeży) (5 g)
- Sól kłodawska (2.5 g)
- Pieprz czarny (0.5 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Zupa marchewkowa
Cebulę obieramy i kroimy w kostkę Marchew obieramy kroimy w plasterki W garnku rozgrzewamy tłuszcz Wrzucamy cebulę, zasmażamy 2 min Dorzucamy pokrojoną marchewkę Zasmażamy 2 min Zalewamy bulionem Gotujemy 30 min Miksujemy blenderem Doprawiamy solą…
WIĘCEJ >Miodowo – musztardowy tatar z łososia
Łososia drobno kroimy/siekamy nożem (można zmielić, ale lepiej się trochę nożem pobawić) Posiekanego łososia przekładamy do miseczki Dodajemy miód, musztardę, sól, pieprz Mieszamy Formujemy kulkę, kładziemy na talerz Ogórka kroimy w drobną kostkę Cebulę obieramy…
WIĘCEJ >Komosanka z mlekiem roślinnym z jabłkiem, orzechami włoskimi i cynamonem
Komosę ryżową gotujemy w mleku do miękkości (jeśli płyn odparuje, można dolać wody) Po ostudzeniu dodajemy pokrojone w dowolny sposób jabłko, posiekane orzechy Posypujemy wierzch komosanki cynamonem i podajemy
WIĘCEJ >Zupa gulaszowa z dynią
Na oleju podsmażamy skrojoną cebulkę, po czym dodajemy posiekany czosnek i drobno pokrojoną marchewkę. Po paru minutach dodajemy pokrojone w dużą kostkę paprykę i ziemniaki i ponownie smażymy, mieszając ok. 5 minut. Następnie wrzucamy startą na…
WIĘCEJ >