Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Karkówka wieprzowa duszona z kapustą i grzybami z wolnowaru
Przygotowanie
- Karkówkę solimy i pieprzymy
- Kapustę kroimy nożem (żeby nie było długich „nici”)
- Oczyszczone grzyby kroimy w grube plastry
- Cebulę i czosnek obieramy i kroimy w kostkę
- Kapustę mieszamy z grzybami, cebulą i czosnkiem
- Kładziemy na dnie wolnowaru
- Na wierzchu kładziemy mięso
- Przykrywamy pokrywką i włączamy wolnowar na 8 godz. na opcję „Low”
Rady dietetyka
Podczas stosowania protokołu autoimmunologicznego (AIP) nie dodajemy pieprzu do potraw – zajrzyj w piktogramy.
Uwagi
Jeśli szkodzi Ci lub jeśli nie lubisz czosnku – nie dodawaj go do potraw.
Zamiast szlachetnych grzybów możesz również użyć pieczarek lub boczniaków, które są łatwo dostępne w sklepie. Wymieniając grzyby, nie musisz zmieniać przepisu.
Autor
Lista składników
- 400 g karkówki wieprzowej
- 200 g kapusty kiszonej
- 100 g podgrzybków
- 1 cebula (100 g)
- 1 ząbek świeżego czosnku (5 g)
- Sól kłodawska (3 g)
- Pieprz czarny (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Sałatka jarzynowa z sosem vinaigrette z awokado
Składniki na sałatkę kroimy w drobną kostkę – marchew, pietruszkę, seler, jabłko, ogórka kiszonego, rzodkiewki, kalarepę i 1/2 awokado. Robimy sos vinaigrette. Blendujemy oliwę, 1/2 awokado, wodę, sok z cytryny, ocet jabłkowy i sól. Zblendowanym…
WIĘCEJ >Maniok z czerwoną cebulą
Maniok obieramy i kroimy w dużą kostkę Myjemy pod bieżącą wodą, wkładamy do garnka i zalewamy wodą (woda powinna całkowicie przykrywać kawałki manioka przez cały czas gotowania, lecz nie można jej dolewać w trakcie) Gotujemy…
WIĘCEJ >Jesienna surówka
Warzywa i imbir kroimy drobno przy użyciu szatkownicy (możemy także użyć tarki). Orzechy włoskie kroimy i posypujemy warzywa. Dodajemy cynamon, sól, pieprz, oliwę i sok z cytryny. Dokładnie mieszamy.
WIĘCEJ >Pasta z oliwek i awokado
Awokado obieramy, pestkę wyrzucamy Obrane awokado wkładamy do naczynia, w którym będziemy blendować (najlepiej blenderem ręcznym) Dodajemy czosnek i sok z cytryny Dodajemy oliwę i oliwki Lekko solimy i pieprzymy Miksujmy na gładką masę
WIĘCEJ >