Karkówka smażona z pietruszką i chili
Karkówka smażona z pietruszką i chili
Przygotowanie
- Pietruszkę obieramy i kroimy w plastry
- Papryczkę kroimy na małe kawałki, a mięso w kostkę
- Smażymy na rozgrzanym smalcu karkówkę z warzywami
- Dodajemy przyprawy
- Danie powinno być gotowe po 15 minutach (sprawdzamy, kontrolując stopień wysmażenia karkówki)
Rady dietetyka
Pamiętaj, by każdy składnik przepisu dopasować do swojego aktualnego sposobu żywienia oraz nietolerancji.
Uwagi
W podpiętych, powiązanych przepisach znajdziesz inne, ciekawe pomysły na podanie karkówki.
Autor
Lista składników
- 180 g karkówki
- 1 pietruszka (80 g)
- 1 papryczka chilli (20 g)
- 20 g smalcu gęsiego
- 1 szczypta kminu rzymskiego (1 g)
- 1 szczypta gałki muszkatołowej (1 g)
- Sól kłodawska (3 g)
Potrzebny sprzęt
Podobne tematy
Wołowina pieczona z marchewką i pieczarkami
Piekarnik ustawić na 120 st. C, z opcją grzania z góry i dołu. Mięso pokroić w kostkę. Czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewki obrać i pokroić w cienkie plasterki lub słupki (ćwiartki). Pieczarki także pokroić na…
WIĘCEJ >Zapiekanka z indyka i jarmużu z sosem czosnkowym
Mleko kokosowe rozpuszczamy na małym ogniu, dodajemy starty czosnek i dusimy kilka minut. Wyłączamy ogień pod sosem. Jarmuż dokładnie myjemy, odcinamy zgrubiałe nerwy tak, żeby nie rozerwać liści. Wrzucamy pojedynczo na gotującą się wodę i…
WIĘCEJ >Burgery w portobello
Mięso mielimy w maszynce do mięsa na dużych oczkach (tej większej szajbie niż normalna) Lekko solimy, pieprzymy i mieszamy, aż się równo połączy Formujemy kulkę i przyduszamy dłonią, żeby uzyskać kształt burgera o grubości około…
WIĘCEJ >Mielona wieprzowina z bakłażanem w sosie pomidorowym
Bakłażana kroimy w kostkę i umieszczamy wraz z mięsem na rozgrzanej patelni Podlewamy odrobiną wody Po chwili dodajemy passatę pomidorową i przyprawy Dusimy przez 20 – 30 minut, podlewając od czasu do czasu wodą Pod…
WIĘCEJ >